40 ستون میراث

خبرهای خوب برای کاکوها

هفته گذشته را باید دربست به نام شیرازی‌ها ثبت کرد، کاکوهای خونگرم و دوست‌داشتنی شیراز تقریبا در کانون خبرهای هفته گذشته میراث فرهنگی بودند.
کد خبر: ۷۴۷۲۷۱

کارشناسان دفتر بافت‌ و حفظ و احیای محوطه‌های تاریخی سازمان میراث‌فرهنگی به بافت تاریخی شیراز رفتند تا پس از بررسی خسارات وارده به مستندنگاری بناهای واجد ارزش تاریخی محله اسکندری شیراز بپردازند. همچنین شهردار شیراز در نامه‌‌‌ای خواستار پیگیری تخلف پرونده ساختمانی هتل آسمان و حذف طبقات فوقانی آن شد چراکه ارتفاع غیر متعارف هتل آسمان روی منظر و سیمای بصری محدوده تاریخی مجموعه زندیه اثرگذار بوده و به منظور جلوگیری از تبعات بعدی باید از ادامه فعالیت طرح جلوگیری کرد. در ادامه نیز خبرها حکایت از پیوستن شیراز به لیگ شهرهای تاریخی جهان داشت، چنان که سرپرست رایزنی فرهنگی کشورمان در ژاپن با دبیرکل لیگ شهرهای تاریخی جهان که مقر آن در شهر کیوتو است دیدار و به معرفی کلی این شهر از ابعاد مختلف فرهنگی، تاریخی، گردشگری، اقتصادی و... پرداخت.

اما خبر استعلام نگرفتن شهرداری پایتخت از سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برای تخریب «بزرگ‌ترین خانه تاریخی تهران» و تغییر کاربری آن جنجالی رسانه‌ای به پا کرد. با انتشار این خبر کمیته میراث فرهنگی شورای شهر پیگیر ماجرا شد و در نهایت پاسخی که دریافت کرد این بود: «اگر میراث فرهنگی تهران پرونده این خانه را آماده کند، در اولویت ثبت فرهنگی قرار می‌گیرد.»

این بنا که معماری آن از قصر «لو پتی تریانون» یکی از کاخ‌های جانبی ورسای در فرانسه کپی‌برداری شده است و اشیای به کار رفته در آن بسیار ارزشمند است که قبل از انقلاب به روایتی حدود «15میلیون دلار» قیمت‌گذاری شده بود و اکنون در مالکیت ریاست جمهوری قرار دارد، باید در انتظار سرنوشت آن نشست. اگرچه برخی نیز معتقدند چون این خانه ویژگی و اهمیت تاریخی ندارد، تخریب آن نباید این همه جنجال و حاشیه در پی می‌داشت.

مرمت مدرسه عالی شهید مطهری هم خبر خوب میراثی هفته گذشته بود، همچنین کاوش‌های باستان شناسی نیز بیکار ننشست، چنان که هیات مشترک ایرانی و ایتالیایی در محوطه باستانی چلو به کشف آثار جدید مربوط به دوره مفرغ در خراسان شمالی منجر شد. در کاوش گورها بزغاله‌ای کوچک با گردنبندی از مهره‌های لاجورد نیز به دست آمد که برای نخستین بار چنین یافته‌ای در منطقه دیده می‌شد.

تپه فرخ‌آباد (غلامعلی تپه) در استان البرز دربرگیرنده شواهد مهمی از هزاره پنجم پیش از میلاد و دوره‌های بعدی است.

البته خبرهای کاوش به اصفهان نیز رسید. بخشی از تاریخ اصفهان چه قبل یا بعد از اسلام در زیر چهارباغ نهفته شده، جایی که برخی گودبرداری‌های سازمان قطار شهری بدون مطالعات کامل باستان شناسی در حال انجام است. دروازه و باروی باستانی شهر اصفهان - اسفیش - همین جا در چهارباغ مدفون است؛ می‌گویند، پی‌های کاخ جهان‌نما نیز در اینجا و در همین گودبرداری‌ها سر از خاک بیرون آوردند، بی‌آن‌که کسی در حصار قطار شهری اصفهان آنها را بشناسد.

در این میان سیلاب‌هایی که طی هفته گذشته در شهرهای شمالی خوزستان آمد، باعث شد ورودی سازه‌های آبی تاریخی شهرستان شوشتر مملو از زباله شود.

میراث فرهنگی در هفته گذشته با خبر به مزایده گذاشتن پنج بنای تاریخی همچون کاروانسرای ده نمک سمنان به مساحت3835 مترمربع مربوط به دوره صفوی، خانه شترگلو به مساحت عرصه 1670 مترمربع و اعیان900 مترمربع مربوط به دوره قاجار، خانه امینیان کرمان به مساحت عرصه 673 مترمربع و اعیان 5‌‌/‌‌510 مترمربع مربوط به دوره قاجار، حمام تنکابنی قزوین به مساحت560 مترمربع مربوط به دوره قاجار و کاروانسرای مهر خراسان به مساحت 4500متر مربع مربوط به دوره صفوی نیز همراه بود.

کتابخانه ملی نیز میزبان برگزاری نهمین همایش مدیران اسناد بود که با حضور 250 نفر از مدیران و کار‌شناسان اسناد و روسای دبیرخانه‌های دستگاه‌ها برگزار شد. در این همایش رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از پیشنهاد به دولت درخصوص معرفی شغل مرمت اسناد به عنوان شغل سخت و زیان‌آور خبر داد.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها