همه این شرایط دست به دست هم داده و سبب شده این روزها شهروندان همانقدر که در شناسایی نیازمندان در کوچه و بازار با مشکل روبهرو هستند برای شناسایی موسسههای خیریه قانونی و درستکار نیز با مشکل روبهرو باشند.
این روزها سازمانهای مختلفی ادعای رسیدگی به امور مراکز خیریه را داشته و دارند تا آنجا که اکنون مجوز این نهادها از سوی وزارت کشور، سازمان بهزیستی، نیروی انتظامی و استانداریها صادر میشود. سازمان اوقاف و امور خیریه نیز از سازمانهایی است که به تعدادی از مراکز خیریه نظارت داشته و سعی در جمعآوری بانک جامعی در اینباره دارد. حمید عسگری سوادجانی، مدیرکل امور اجتماعی و موسسات خیریه سازمان اوقاف و امور خیریه کشور در اینباره به جامجم میگوید: مدتی قبل در قالب لایحهای سعی داشتیم وضع خیریههای کشور را مدیریت کنیم، اما راه به جایی نبرد، البته در مجلس نیز تعدادی از نمایندگان طرحی را در این باره دنبال میکردند.
وی ادامه میدهد: براساس این طرح قرار شد هر سازمان از منظر قانونی نکات خود را اعلام کند، سازمان اوقاف و امور خیریه نیز مستندات خود را ارائه کرده، اما جلسات دیگر این کارگروه تاکنون برگزار نشده است.
مدیرکل امور اجتماعی و موسسات خیریه سازمان اوقاف و امور خیریه درباره وظیفه این سازمان در قبال مراکز خیریه تصریح میکند: بر اساس قانون میتوان گفت موسسههای خیریهای که از سوی مراجع ذیصلاح مانند قضات دادگستری بنا به دلایلی واگذار میشود، زیر نظر اوقاف قرار میگیرند، علاوه براین براساس تعریفهایی که شده سازمان اوقاف باید متولی چنین مراکزی باشد. این درحالی است که قانونگذار در نظر گرفته مراکزی که میخواهند از معافیت مالیاتی استفاده کنند باید نظر سازمان اوقاف را جلب کنند، اما خیلی از مراکز فعالیت شفاف مالی ندارند. نکته اینجاست که موسسههای خیریه ادعا میکنند ماهیت کار آنها با فعالیت سازمان اوقاف و امور خیریه متفاوت است، زیرا فعالیت آنها حمایتی است و بیشتر در زمینه تولید مسکن، تامین بهداشت و درمان و اشتغال نیازمندان تلاش میکنند.
عسگری سوادجانی در مقابل این ادعای موسسههای خیریه عنوان میکند: مساجد و مراکز مذهبی مردم نهاد هستند، چون در قالب هیاتهای امنا فعالیت میکند. در موسسههای خیریه نیز هیات موسسان وجود دارد که هیات مدیره را انتخاب میکنند، بنابراین میتوان گفت تفاوتی در نوع مدیریت وجود ندارد.
وزارت کشور وارد میشود
این درحالی است که بتازگی مرکز مردم نهاد وزارت کشور نیز لایحهای را دراین باره در دست تدوین دارد،این لایحه که پیشنویس آن آماده شده موضوع فعالیتهای اجتماعی را به شکل تخصصی دنبال خواهد کرد یعنی علاوه بر بحث نظارت سازوکاری برای فعالیت و صدور مجوز نیز پیشبینی شده است.
مدیرکل امور اجتماعی و موسسات خیریه سازمان اوقاف و امور خیریه اظهار میکند: مجوز گرفتن برای تاسیس مراکز خیریه باید تسهیل شود، اکنون گرفتن مجوز سخت است. البته باید به سمتی برویم که این تشکلها ساده باشند.
وی درباره چگونگی صدور مجوز براساس لایحه جدید، عنوان میکند: احتمال دارد قبل از ثبت نهایی موافقت اصولی و پروانه فعالیت دوساله برای چنین مراکزی صادر شود به این ترتیب بعد از اینکه فعالیت این مرکز ارزیابی شد برایشان پروانه فعالیت دائم صادرخواهد شد.نکته اینجاست که اکنون شرایط به گونهای است که هیات موسسان مراکز خیریه مردم نهاد، ریاست را مادامالعمر و وراثتی میدانند درحالی که باید درچنین مراکزی ریاست گردشی باشد.
آماری از مراکز خیریه در دست نیست
به علت اینکه سازمانهای مختلفی برای مراکز خیریه مجوز صادر میکنند، هیچ سازمانی آمار دقیقی از آنها را در دست ندارد، این درحالی است که باید به این آمار خیریههای کوچکی را که خانوادگی یا محلهای اداره میشود، نیز افزود. نکته اینجاست که این شرایط به دلیل ضعف قوه مجریه است، چون سرو سامان دادن به این شرایط با ارائه لایحهای کامل و جامع، شدنی است.عسگری سوادجانی میافزاید: آمار دقیقی از مراکز خیریه وجود ندارد تا آنجا که برخیها ادعا میکنند تعداد این مراکز بیش از 15هزار است، درسازمان اوقاف کارشناسان ما تمام کشور را رصد کرده و حدود 3700مرکز خیریه را شناسایی کردهایم، البته 400 مرکز فقط تحت نظر اوقاف فعالیت میکنند.وی با بیان اینکه بسیاری از موسسههای خیریه با سازمان اوقاف همکاری نمیکنند، اظهار میکند: این مراکز باید طبقه بندی شده و نظارتی روی فعالیت آنها صورت بگیرد.
نبود نظارت برموسسههای خیریه سبب شده تعدادی از آنها تحت پوشش فعالیتهای خیرخواهانه به سودجویی بپردازند، مدیرکل امور اجتماعی و موسسات خیریه سازمان اوقاف و امور خیریه دراین باره بیان میکند: در کشورما نیز مراکز خیریهای هستند که خلأ اخلاقی و معنوی آنها را آسیبپذیر کرده، زیرا سازوکار خاصی برای نظارت بر آنها وجود ندارد.
این نابسامانی در وضع فعالیت مراکز خیریه برای افراد سودجو حکم آب گل آلود را پیدا کرده به این شکل که آنها از نیتهای خیر شهروندان سوءاستفاده کرده و از هر فرصتی برای برداشتن کلاه آنها استفاده میکنند. مرور صفحه حوادث روزنامهها بیانگر این واقعیت تلخ است،برای نمونه پروندههایی در پلیس آگاهی کشور وجود دارد که در آنها تبهکاران با معرفی خود به عنوان وکیل یا مامور مراکز خیریه دست به کلاهبرداری زدهاند، مثلا مدتی قبل فرد شیادی دستگیر شد که باطراحی و توزیع صندوقهای جمعآوری کمکهای مردمی بین شهروندان میلیونها تومان به جیب زده بود.
باید یادآور شد که نبود نظارت دقیق بر فعالیت موسسههای خیریه سبب موازی کاری بین آنها و ضایع شدن حق نیازمندان واقعی نیز شده است، زیرا تعدادی از فرصتطلبان با مراجعه به تعداد زیادی از موسسههای خیریه از حمایتهای آنها استفاده میکنند و به علت اینکه این سازمانها از فعالیت یکدیگر اطلاعی نداشته و ناظر واحدی نیز عملکرد آنها را بررسی نمیکند، زمینه برای فعالیت افراد سودجو فراهم است.
بهزیستی و امور خیریه
این درحالی است که مسئولان سازمان بهزیستی نیز تاکید میکنند این سازمان تنها نهادی است که براساس قانون قادر است مجوز فعالیت موسسههای خیریه را صادر کند، زیرا سازمانهای دیگری مانند وزارت کشور، پلیس یا استانداریها براساس مصوبه هیات وزیران اجازه صدور مجوز پیدا کردهاند.
سازمان بهزیستی تاکنون به بیش از 2000 مرکز خیریه مجوز فعالیت داده و عملکرد آنها را زیر نظر دارد.
نکته دیگری که میتوان به آن اشاره کرد این است که مخالفان طرح یکپارچهسازی مراکز خیریه معتقدند مراکز مختلف با توجه به نیازهایی که دارند برای فعالیت این موسسهها مجوز صادر میکنند به همین دلیل سازمانی که مجوز صادر کرده بهتر میتواند برعملکرد خیریه نظارت داشته باشد.
این درحالی است که میتوان سازمانی را موظف کرد که فعالیت موسسههای خیریه را رصد کند تا به این شکل مشکل نبود نظارت بر آنها برطرف شود به عنوان مثال نیز میتوان به چالش موسسههای مالی و اعتباری که تامدتی پیش وجود داشت، اشاره کرد. نکته اینجاست که وقتی بانک مرکزی این موسسهها را ساماندهی کرد این مشکل بر طرف شد. بنابراین میتوان گفت چنانچه مسئولان دراین باره تصمیمی قاطع گرفته و موسسههای خیریه را ملزم به اجرا کردن قانون جدید کنند، مشکل ناهماهنگی در بین این موسسه رفع خواهد شد.
افزون براین برای رفع این مشکل باید سازمانهایی مانند بهزیستی، نیروی انتظامی، وزارت کشور و استانداریها بیشتر از گذشته بایکدیگر در تعامل باشند زیرا این ارگانها اکنون مجوز فعالیت موسسههای خیریه را صادر میکنند.
مهدی آیینی / گروه جامعه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم