برخی از نشانه هایی که خبر از لزوم تهیه یک تشک جدید می دهند، به شرح زیر می باشند:
ـ وقتی از خواب بیدار می شوید درد خفیفی را در کمر خود احساس می کنید و تصور می کنید که از نظر فیزیکی به اندازه کافی استراحت نکرده اید.
ـ در خانه فامیل و دوستان و یا اتاق های هتل خیلی بهتر و راحتتر از خانه خود می خوابید.
ـ تشک شما دچار سائیدگی و پارگی های قابل رویت است.
ـ فرو رفتگی و برآمدگی های ناخوشایندی در تشکتان ایجاد شده.
پیش از اینکه به فروشگاه بروید و مشغول خرید بشوید، ابتدا باید بدانید که نیاز شما در زمان خواب چیست. یک لحظه صبر کنید و در مورد شیوه زندگی خود فکر کنید؛ موقعیت بدن خود را بسنحید؛ در چه وضعیتی احساس راحتی می کنید؟ بعد به فضایی که در اختیار دارید فکر کنید. اگر متاهل هستید حتماً با همسرتان به خرید تشک بروید. این مهم است که تشکی را خریداری کنید که هم نیازهای شما را برآورده سازد و هم همسرتان در آن احساس راحتی و آرامش داشته باشد.
دوره آن وقتی که می گفتند تشک حتماً باید سفت باشد به سر آمده. تحقیقات گویای این مطلب هستند که تشک های معمولی نسبت به تشک های سفت توانایی بیشتری در مهار کردن کمردرد دارند. یک تشک خوب تکیه گاه مناسبی برای بدن - از سر تا پا - است و حالت ستون فقرات را در همان وضعیت ایستاده نگه می دارد. در حین انتخاب بیشتر به وضعیت قرار گرفتن شانه، باسن، و کمر بر روی تشک دقت کنید چون در هنگام خواب بیشترین وزن بدن روی این نقاط می افتد. اگر نتوانید به راحتی وزنتان را به آن تکیه دهید، پس از مدتی دچار کمردرد می شوید.
کیفیت مواد به کار رفته مهم است. شاید برای خرید ستی که دارای کیفیت بهتری است مجبور به پرداخت هزینه بالاتری شوید، اما مطمئن باشید که ارزشش را دارد. با این کار نه تنها مدت زمان بیشتری می توانید از آن استفاده کنید بلکه بدنتان نیز در آرامش کامل به سر می برد.
اگر تشک خیلی کوچک باشد، آرامش و آزادی زمان خواب را از شما می گیرد. یک فرد سالم در حدود ۶۰-۴۰ مرتبه در طول شب غلت می خورد، بنابراین برای تجربه یک خواب راحت باید آزادی حرکتی داشته باشید.
کدام بهتر است؟ فوم، هوا، آب، لاتکس؟
این چهار ماده در ساختن تشک کاربرد فراوانی دارند و در حال حاضر نمونه های فوم فروش خوبی دارند. در رتبه بعد تشک های هوا قرار می گیرند که میزان سفتی آنها را می توان با یک کنترل از راه دور که به پمپ هوا متصل است تنظیم نمود. تشک های آبی نیز طرفداران خاص خودشان را دارند و استفاده از آنها شما را به یاد شب های فراموش نشدنی پیک نیک می اندازد. آخرین مدل هم نمونه های لاتکس هستند که فرق آنچنانی با انواع تشک های فنری ندارند. به هر حال تا زمانیکه خودتان شخصاً آنها را امتحان نکنید، نمی توانید انتخاب درستی داشته باشید.
تشک های پشمی: امروزه انواع ضد حریق آنها هم موجود می باشند و مناسب استفاده در چهار فصل هستند.
نخ های آلی: همانند پشم سازگار با محیط زیست هستند با این تفاوت که بخودی خود قابلیت ضد حریق بودن را ندارند و تنها با افزودن مواد شیمیایی می توان این قابلیت را به آنها اضافه کرد. اگر نسبت به مواد شیمیایی حساسیت دارید، پیش از خرید این نوع تشک ها باید با پزشک خود مشورت کنید.
لاتکس طبیعی: هسته اصلی تشک می تواند هم از فنر هم از فوم های انعطاف پذیر باشد. انتخاب بین این دو گزینه می بایست بر اساس راحتی و ترجیح شخصی صورت پذیرد؛ اما اگر قصد خرید یک تشک لاتکس با هسته فوم را دارید، بهتر است از فوم طبیعی استفاده کنید تا مواد پلی اورتان که دارای ترکیبات نفتی هستند در آن وجود نداشته باشند.
من این سوال را با یک ارتوپد در میان گذاشتم و او پاسخ داد: تشک باید به اندازه ای سفت باشد که ستون مهره ها روی آن در "وضعیت عملکرد" (یعنی همان مقدار انحنایی که در حالت ایستاده در کمر وجود دارد) قرار بگیرد. اگر تشک آنقدر سفت باشد که این انحنا به طور کامل از بین برود و یا آنقدر نرم باشد که کمر بیش از اندازه انحنا پیدا کند، فرد دچار کمردرد می شود.
تقریباً هر مشکلی که شامل گارانتی بشود و براساس استفاده ناصحیح مصرف کننده ایجاد نشود ( ! ) در همان یک ماه اول خودش را نشان می دهد. کاری به گارانتی های ۱۰ ساله و ۲۰ ساله نداشته باشید، فقط مطمئن شوید که تعویض ۳۰ – ۶۰ روزه امکان پذیر است. اگر چنین گزینه ای در گارانتی موجود باشد در صورت مشاهده هرگونه نقص می توانید تشک را تا یکی دو ماه پس از خرید تعویض نمایید.
تست خواب بگیرید
پیش از خرید برای اینکه مطمئن شوید گزینه مناسبی را انتخاب کرده اید، بهتر است یک تست خواب از تشک مورد نظر بگیرید. به این منظور طبق شیوه زیر عمل کنید:
ـ تشک را انتخاب کنید
ـ دستانتان را باز کنید و کاملاً آرام روی آن دراز بکشید
ـ می توانید از فروشنده بخواهید شما را تنها بگذارد تا تشک را تست کنید
ـ مدل های مختلف خواب را روی آن امتحان کنید
ـ به وضعیت قرار گرفتن شانه، باسن، و کمر دقت کنید
ـ میزان راحتی و تکیه گاهی آنرا بسنجید
ـ در مورد مواد به کار رفته در آن سوال کنید
ـ نظر همسرتان را نیز جویا شوید
توجه
۱) می بایست حداقل برای ۱۰ دقیقه رو آن دراز بکشید تا احساس واقعیتان مشخص شود.
۲) همیشه بزرگترین تشکی را بخرید که در اتاقتان جا می گیرد
نکاتی پیرامون مراقبت و نگهداری صحیح از تشک
ـ اجازه ندهید بچه ها از آن به جای تشک آکروبات بازی استفاده کنند.
ـ هر ۶ ماه یکبار آنرا این رو و آنرو کرده و سر و ته نمایید.
ـ هر ۳ ماه یکبار هم از عرض و هم از طول ضربه های آرامی را به قسمت های مختلف آن وارد کنید.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت