
وعده اول:
حسن روحانی، رئیسجمهور: به همه کسانی که مسکنشان خسارت دیده یا شغل و زمینشان دچار آسیب شده حتما هم کمک بلاعوض میشود و هم وام بلندمدت با بهره کم تعلق میگیرد.
اسحاق جهانگیری، معاوناول رئیسجمهور: پس از خروج آب از منازل، دولت از طریق وامهای قرضالحسنه وکمکهای بلاعوض مردم را در بازسازی خانهها حمایت خواهد کرد.
محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه: اگر منابع اختصاصیافته نتواند خسارت سیلزدگان را جبران کند از صندوق توسعه ملی استفاده میکنیم.
علی لاریجانی، رئیس مجلس: روستاییان وکشاورزان بابت پرداخت خسارتها نگرانی نداشته باشند.
پرویزفتاح، رئیس کمیته امداد: به مددجویان20 میلیارد تومان تسهیلات کارگشایی با قید فوریت و ضمانت آسان اعطا میشود.
پیگیری جامجم:
وعدهاش آنقدر شیرین بود که همه دوست داشتیم با همه وجود باورش کنیم وقتی هیات دولت روز هفتم فروردین مصوبه داد و گفت ده میلیون کمک بلاعوض، 40 میلیون وام بازسازی خانه روستایی،50 میلیون وام بازسازی خانه شهری، 45میلیون به واحدهای آسیبدیده تجاری، به هرهکتار زمین کشاورزی دو میلیون و به هر هکتار باغ و هر هکتار مزرعه پرورش ماهی و به هر دامداری کوچک پنج میلیون تومان وام داده میشود. شیرین بود واقعا شیرین وقتی رئیس کمیته امداد نیز اضافه میکرد برای ایجاد هرشغل جدید در مناطق سیلزده از 20تا 50 میلیون تومان وام قرضالحسنه از صندوق امداد ولایت به مردم سیلزده اعطا میشود.
مردم اینها را یادشان است و منتظرند ولی میگویند کدام کمک بلاعوض و کدام وام. معدودی در پلدختر مثل مامایی که با ما حرف زد البته گفت که پرونده خواهرش برای دریافت وام 15میلیون تومانی تکمیل شده ولی خیلیها مثل برادرش هنوز هیچ پروندهای ندارند و ندیدهاند کسی وامی بگیرد. یک نفر در معمولان لرستان اما میگوید دیده کسانی وام بگیرند کسانی که از قضا سیلزده هم نیستند و با رابطهبازی دستشان به پول رسیده است. یکی دیگر میگوید قرار بود مردم سیلزده خانه اجاره کنند و دولت اجاره خانهشان را بدهد که نداده است و بهناچار هنوز فوجفوج در چادرها بیتوته دارند. مردی در آققلا اما دلش نمیخواهد از دولت وام بگیرد چون میترسد بدهکار شود و نتواند از پس اقساط برآید و جوان معمولانی به ما میگوید بنیاد مسکن دارد پیامکهایی را به مردم ارسال میکند که اقساط عقبافتاده خود از وامهای قدیمی را هرچه زودتر پرداخت کنند.
در معمولان و پلدختر، در گلستان حتی مردم دغدغه باغ و کشاورزیشان را هم زیاد دارند و مردی میگوید خیارکاریهای معمولان تشنه آبند و جهاد کشاورزی پمپ آب نمیدهد و زنی در پلدختر اضافه میکند که انجیرهای سیاه لبتشنهاند و بازهم جهادکشاورزی لبشان را به آب تر نمیکند.
وضعیت صاحب کارخانهای در شهرک صنعتی آققلا اما به همین اندازه بغرنج است. پشت شهرک، سیلبندی موقتی است که قول دادهاند دائمیاش کنند ولی او میگوید هنوز عملیات تقویت سیلبند شروع نشده. به شهرکیها همچنین وعده داده بودند که بدهیهای بانکی کارخانهداران را فعلا مسکوت بگذارند و از سوی دیگر کاری کنند تا دستگاههای دولتی مطالبات معوق کارخانهها را زودتر بدهند که هیچکدام این دو کار نشده است. بدتر اما این که هنوز از کمک بلاعوض و وام وعده دادهشده، خبری نشده و سازمان صنعت و معدن آققلا نیز گفته است هنوز هیات دولت در این باره مصوبهای نداده است!
وعده دوم:
تابش رئیس بنیاد مسکن کشور: به 300 پلاکی که در پلدختر نیاز به نوسازی دارد زمین معوض داده میشود؛ زمینی که مردم در آن راحت اسکان پیدا کنند.
محمد سعیدیکیا، رئیس بنیاد مستضعفان: سیمان رایگان برای ساخت منازل مسکونی تامین میشود. اگر لازم باشد برای تخریب و تعمیر منازل هم ورود میکنیم.
موسی خادمی استاندار لرستان: تا هفتم اردیبهشت حریم رودخانهها در مناطق سیلزده مشخص میشود.
محمد مخبر رئیس ستاد اجرایی فرمان امام(ره): 140هزار خانه روستایی خوزستان که بیمهبنیاد برکت هستند تا سقف 35 میلیون تومان خسارت میگیرند.
عزیزا... مهدیان معاون بازسازی بنیاد مسکن کشور: آواربرداری، صدورپروانه ساخت، نظارت و نقشه ساختمانها رایگان انجام خواهد شد.
پرویز فتاح رئیس کمیته امداد: اگر منزل مددجویی نیاز به تعمیر داشته باشد آن را انجام خواهیم داد.
پیگیری جامجم:
کار در خوزستان هنوز به ساخت وساز نرسیده چون جنگ هنوز جنگ با آب است و آرزو فروکش کردن آب. با این حال خیلی از چادرنشینها خسته شدهاند و راه روستاهای در محاصره را پیش گرفتهاند به این امید که آب هرچه زودتر به دریا بریزد و بازسازی خانهها شروع شود. در گلستان و لرستان اما آب که فروکش کرده، بازسازی خانهها شروع نشده. زنی میگوید حتی یک آجر روی آجر نیامده و کلنگی به زمین نخورده و اضافه میکند که حریم رودخانه هنوز در خطر است چون حدود20مترحریم تعریف کرده و گفتهاند که از20متر به این سو قرار است ساخت و ساز شود.
ماجرای زمینهای معوض در پلدختر و معمولان اما از زبان دو مرد و زن اسم و رسمدار این دو شهر شنیدنی است. در معمولان گفتهاند صاحبان خانههای خراب شده باید بروند بالای مصلا که مرد جوان میگوید میشود روی کوه و در پلدختر گفتهاند مردم باید بروند به حاشیه شهر در حالی که هم حاشیه و هم بالای کوه زمینش ارزش کمتری دارد و صاحبان خانههای خراب شده اصلا به نقل مکان رضا نمیدهند.
پیرمرد آققلایی هم که از گرفتن وام و کمک بلاعوض مایوس شده و میگوید حتی بنیاد مسکن سری به او نزده تا تخمین خسارت کند، میپرسد راستی خانم میدانی پروانه ساخت رایگان به من میدهند تا زمینی را که دارم خانه کنم یا نه؟ او میترسد خانه همین روزها روی سرش خراب شود.
وعده سوم:
محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه: دولت خسارت خودروهایی را که از سیل آسیب دیدهاند و بیمه نداشتهاند، پرداخت میکند
غلامرضا سلیمانی رئیس کل بیمه مرکزی: با وجود اینکه شرکتهای بیمه تعهدی به پرداخت خسارت به خودروهای فاقد بیمه بدنه ندارند، اما تمهیداتی برای جبران خسارت خودروهای آسیبدیده در سیل اندیشیده شده است.
پیگیری جامجم:
سیل دروازه قرآن شیراز که ماشینها را مثل دستمال کاغذی سبک و راحت روی امواج بالا برد وکوبیدشان به در و دیوار، دولتیها جوگیر شدند که بلافاصله این خسارت از آسمان آمده را جبران میکنند ولی پیگیر که شدیم نتیجه این شد که این وعده بر زمین مانده و هنوز مالباختهای دستش به خسارتی نرسیده. در پلدختر نیز بانویی به ما گفت با اینکه ماشینش بیمه بدنه دارد ولی پلدختریها پاسش دادهاند به تهران و او تا به حال سه بار به سه شعبه بیمه ایران آمده و این بیمه نیز او را فرستاده به دفتر مرکزی چون معتقد است خسارت او سنگین است و از عهدهشان خارج.
وعده چهارم:
پرویز فتاح، رئیس کمیته امداد: برای3500 خانوار سیلزده تحت پوشش وسایل ضروری خریداری میشود و اگر خانوادهای نیاز به تعمیر لوازم منزل داشته باشد آن را انجام خواهیم داد.
محمد مخبر، رئیس ستاد اجرایی فرمان امام(ره): 18هزار بسته لوزام خانگی برای مردم سیلزده ارسال میشود.
امیرحسین مدنی، مدیرعامل بنیاد برکت احسان: قول توزیع 15 هزار بسته لوازم خانگی به مناطق آسیبدیده را دادهایم.
پیگیری جامجم:
کولر مرد آققلایی را دزدیدهاند و خانه نیمهویران او گرم است، خانه همسایه هم همین طور ولی دیده است چند نفری پنکه گرفتهاند وگذاشتهاند در چادرها یا بردهاند به خانههای نیمهویران خویش. او نیز شنیده که قرار است لوازم خانگی به مردم بدهند ولی خودش چیزی نگرفته و حتی نمیداند پنکههایی را که دیده آیا دولت به مردم داده یا خیران. دو بانوی پلدختری هم میگویند خبری از توزیع لوازم خانگی نیست، حتی یکیشان میگوید به مادرش که مددجوی کمیته امداد است و چیزی ندادهاند، پیگیری هم که کردهاند کمیته امداد گفته میخواهیم همه کمکها جمع شود تا آنها را سرفرصت توزیع کنیم!
جوان معمولانی نیز ندیده که بجز خیران کسی لوازم خانه به مردم بدهد، اما شنیده که قرار است لوازم خانه بیاید و به هرخانواده فقط دو قلم جنس داده شود. یک مربی فنی و حرفهای که داوطلبانه کار تعمیر لوازم خانگی در مناطق سیلزده را انجام میدهد نیز به ما گفت خیری را در این مناطق دیده که فقط صدمیلیون تومان قطعات یدکی برای لوازم خانگی آورده و گفته نگران هیچ چیز نباشید و فقط اسباب مردم را تعمیر کنید.
وعده پنجم:
محمد شریعتمداری، وزیر تعاون،کارو رفاه اجتماعی: کارگرانی که به دلیل سیل بیکار شدهاند مشمول بیمه بیکاری میشوند. همچنین بنگاههای اقتصادی حادثهدیده نیز برای بازسازی و راهاندازی مجدد مورد حمایت و اعطای تسهیلات قرارخواهند گرفت.
پیگیری جامجم:
می گویند چند روز پیش معاون وزیر کار به مناطق سیلزده لرستان رفته و قول برقراری بیمه بیکاری را به مردم بیکارشده داده. عجیب است چون این قول از همان روزهای اول وقوع سیل داده شده و مردمی که با ما حرف زدند میگویند تازه این قول به زبان مسؤولی جاری شده. مردم اما میگویند هنوز هیچ بیمه بیکاری برقرار نشده و هرکه بیکارشده هنوز بیکار است و بیدرآمد. برای همین مردم از گرفتن وام میترسند و واهمه دارند که بدهکار دولت شوند و بعد بقیه ماجراها. بدتر اینکه اگر وام بخواهند خیلیها ضامن ندارند و آدمهای بیکارشده نیز توان ضمانت ندارند، حال آنکه دراین دو ماه فقط حرف از آسانگیری برمردم سیلزده بوده درحالی که در عمل هنوز سه ضامن از آنها میخواهند. یادمان نرفته سعید نمکی وزیر بهداشت روزی که به نمایندگی از رئیسجمهور به الیگودرز رفت به مردم قول وامهایی را داد که در آن زنجیرهای از همسایهها میتوانند ضامن یکدیگر شوند.
وعده ششم:
امکانات در مناطق سیلزده عادلانه توزیع خواهد شد .
پیگیری جامجم:
از رئیسجمهور گرفته تا معاون اول و وزرای کابینه، تا استانداران و مسؤولان هلالاحمر و ارتش و سپاه همه قول داده بودند توزیع امکانات در مناطق سیلزده عادلانه باشد ولی مردم امروز با فاصلهای بیش از یک ماه از آغاز سیل هنوز از بیعدالتی در توزیع امکانات میگویند. جوان معمولانی میگوید اگر خیران نبودند خیلی از مردم از گرسنگی تلف میشدند و اگر اینها نبودند شیرخشک و پوشک کودکانه و بزرگسال به دست اهلش نمیرسید. او میگوید بخشی از آذوقهها به جاهایی میرود که اصلا سیلزده نیستند و زنی در پلدختر میگوید سهم او از همه کمکهایی که به مناطق سیلزده آمده فقط چند کمپوت و کنسرو بوده است. پیرمرد آققلایی هم غر میزند که با این که هزار گوسفند اهدایی رهبری به این منطقه آمده اما خیلیهایی که گوسفند نداشتهاند، دامهای اهدایی را گرفتهاند و او که چهار گوسفندش تلف شده و خیلیهای دیگر مثل او دستشان خالی مانده است. به او بستههای غذایی یک ماهه هم نرسیده، اما جوان معمولانی میگوید در عوض خانهها و چادرهای کسانی که رابطه و پارتی دارند، هم پر است از مواد غذایی و پوشاک، هم جیبشان پر است از کارت هدیههایی که هر از گاهی به منطقه میرسد.
مریم خباز
جامعه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتوگوی «جامجم» با سرپرست دانشگاه علوم پزشکی ایران مطرح شد
دکتر امیدعلی مسعودی، استاد ارتباطات در گفتوگو با «جامجم» عنوان کرد
گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با علیرضا نصیری، قهرمان جوانان جهان
سفیر سابق ایران در پاکستان در گفتوگو با «جامجم» تشریح کرد