در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
این روزها فیلمی از یک کمپ ترک اعتیاد در رامسر در فضای مجازی دست به دست میشود که یک نفر را درحال کتک زدن چند نفر نشان میدهد آن هم با چوبی بلند و ضخیم که معلوم است ضرباتش درد دارد. صحنه واقعا وحشیانه است. ماجرای این کمپ چیست؟
این اتفاق مربوط به چهار یا پنج سال پیش است. همان موقع که این اتفاق رخ داد با آن کمپ برخورد و تعطیل شد. این کمپ ابتدا به صورت غیرمجاز فعالیت میکرده اما پس از مدتی از بهزیستی مجوزگرفته ولی بعد از اینکه فیلم کتک کاری هایش منتشر شد مجوزش باطل شد. این کمپ دو شریک داشته که فردی که این فیلم را ضبط کرده حالا که از شریکش جدا شده این فیلم را در فضای مجازی پخش کرده . به محض انتشار مجدد این فیلم دادستان رامسر و رئیس بهزیستی این شهر ازمرکز بازدید کردند ولی گزارش دادند وضعیت فعلی آن شبیه وضعیت درون فیلم نیست.
به بهانه دست به دست شدن این فیلم، من با یکی دیگر از کتک خوردههای کمپ ترک اعتیادی در قم صحبت کردم که او نیز فیلم جراحاتش موجود است. جالب این که این فرد شکایت کرده و دادگاه برای فرد مجرم فقط 300 هزار تومان جریمه تعیین کرده است.
این جریمهای است که دادگاه تعیین کرده اما اگر این فرد به بهزیستی شکایت کند ما نیز رسیدگی میکنیم چون موظف به برخورد هستیم.
نهایت برخوردی که بهزیستی با کمپهای متخلف میکند، چیست؟
به نوع مساله و کیفیت تخلف بستگی دارد. یک موقع تخلف فقط مالی است اما گاهی تخلف بدنی یا تخلفی که موجب مرگ و ماندگاری نقص میشود بروز میکند که علاوه بر برخوردهای قضایی، بهزیستی نیز از تذکر کتبی با درج در پرونده تا تعطیلی موقت و در نهایت تعطیلی دائم اقدام به مجازات میکند.
هم اکنون چند کمپ مجاز در کشور فعال است؟
1180 کمپ .
و غیرمجازها همچنان آمار ندارند؟
آماری از آنها نداریم ولی تراکم غیرمجازها درچند استان بویژه درتهران و البرز است.
کارشناسان اعتیاد به نظارتهای بهزیستی بر کمپها ایراد میگیرند و معتقدند نظارتها کمرنگ و ناچیز است.
بهزیستی همواره در حد توان خود بر کمپها نظارت میکند. ما میپذیریم که ممکن است در نظارتها کمبودهایی وجود داشته باشد ولی اینکه گفته شود اصلا نظارتی وجود ندارد، قابل قبول نیست. در کمپهای مجوزدار دفتری به نام دفتر نظارت وجود دارد که ایرادات و اشکالات در آن نوشته میشود، یک برگ از این دفتر نزد بهزیستی میماند و نسخه اصلی درخود کمپ . بعد از هر بار نظارت درصورت مشاهده تخلف به صاحب کمپ فرصت داده میشود تا آن تخلف را رفع و مشکلات را اصلاح کند.
و قرعه نظارت سالی چند بار به هر کمپ میرسد؟
امسال بابت نظارت بر کمپ ها250 میلیون تومان درنظر گرفته شده و این مبلغ در اختیار استانها قرار گرفته. با این پول هرکمپ درطول سال حداقل باید یک یا دو بار بازرسی و اگر ایرادی در کار است تذکر داده شود برای رفع ایراد. نیروهای بهزیستی برای نظارت واقعا اندک است بخصوص در تهران اما با وجود این، نظارتها ادامه دارد و تذکرها داده میشود.
آماری دارید که از ابتدای امسال تاکنون چه تعداد شکایت از کمپها ثبت شده؟
در هر استان کمیسیونی به نام ماده26 وجود دارد که شکایتها و مشکلات همه مراکزی که از بهزیستی مجوز دارند درآن مطرح میشود از مهدکودک گرفته تا مراکز درمان بیماران روانی و ترک اعتیاد. اگر این مراکز اشکالاتشان را در کمیسیون استانی حل کنند که هیچ، اما اگر حل نکنند به کمیسیون کشوری ارجاع میشوند. این کمیسیون هر ماه یک تا دو جلسه دارد و درهرجلسه یک تا دو پرونده مربوط به کمپ یا مرکز اقامتی ترک اعتیاد را بررسی میکند. این کمیسیون به مراکزمتخلف فرصت میدهد تا رفع ایراد کنند، اما اگر ایرادات رفع نشد، رای به تعطیلی دائمشان میدهد.
بحث بر سر همین است که چرا با کمپهای متخلف این همه مسامحه میشود؟
دیدگاه دربهزیستی این نیست که مراکز ترک اعتیاد را به سرعت تعطیل کنیم، چون اینها بالاخره بخش خصوصی هستند و هزینه میکنند و وقت میگذارند برای همین سیاستمان این است که با تذکریا تنبیه موقت اینها را اصلاح کنیم.
اما خیلیهایشان با تذکر درست نمیشوند و جان مردم را به خطر میاندازند.
اگر جایی حقوق مردم پایمال شود، کمیسیون رسیدگی به شکایات با جدیت برخورد میکند.
عمده تخلفات کمپها چیست و سهم ضرب و جرح در آنها چقدر است؟
عمده تخلفات کمپها برخوردهای نامعقول و غیرانسانی آنها و ضرب و شتم افراد است، بعد هم تخلفات مالی. رعایت نکردن پروتکل نیز در رتبه بعدی تخلفات قرار دارد مثل این که خیلیهایشان زیر بار داشتن مسؤول فنی یا روانشناس نمیروند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور مطرح شد