پردازندههای جدید Skylake که نسل ششم پردازندههای Core را شامل میشود، تغییرات تازه و مهمی را در سیستمهای دسکتاپ ایجاد کردهاند که پرداختن به آنها میتواند دید بهتری از سیستمهای جدید و قابلیتهای آنها برایمان ایجاد کند.
این موارد جدید شامل پردازنده و مادربوردهای تازهای میشوند که شرکتهای مختلف برای پشتیبانی از این پردازندهها معرفی کردهاند.
نسل ششمیها
دو نسل پیشین پردازندههای اینتل و مادربوردهای آن به نحوی طراحی شده بودند که امکان استفاده از مادربوردها و پردازندههای هر دو نسل در کنار هم وجود داشت.
در نسل تازه، شرایط بسیار تفاوت داشته و دیگر نمیتوان پردازنده جدید را روی مادربوردی از نسل پیشین نصب کرد.
اینتل بستهبندی جدیدی برای پردازندههای جدید نیز معرفی کرده تا نشان دهد این نسل با گذشته تفاوت دارد.
تفاوت مهم دیگری که این نسل از پردازندهها با نسل پیشین خود دارد، پشتیبانی از حافظههای جدید DDR4 است. این حافظهها ولتاژ کاری 1.2 ولت دارند که در مقایسه با نسل پیشین، کمتر بوده و در نتیجه گرمای کمتری نیز تولید میکنند.
در ضمن این حافظهها از فرکانس کاری بسیار بالاتری در مقایسه با حافظههای استاندارد نسل پیشین برخوردارند.
اینها از زمان معرفی پلتفرم X99 اینتل در بازار حضور داشتهاند و حالا میتوان انتظار داشت با ورود پلتفرم جدید اینتل، عرضه این سری از حافظهها به بازار نیز افزایش یافته و با قیمتهای معقولتر روبهرو شویم.
اینتل این مساله را نیز در نظر گرفته که شاید تغییر نسل ناگهانی حافظههای RAM برای برخی کاربران دردسرساز باشد.
به همین دلیل امکان پشتیبانی از حافظههای DDR3L را نیز برای این پردازندهها میسر کرده است؛ البته برای استفاده از این حافظهها، همچنان باید یک مادربورد تازه خرید و در ضمن نمیتوان یک حافظه DDR3 معمولی را همراه این سری از پردازندهها استفاده کرد.
حافظههای DDR3L در مقایسه با یک حافظه DDR3 معمولی ولتاژ کاری پایینتری دارند (1.35ولت) و عموما از فرکانس کاری بالا نیز پشتیبانی نمیکنند.
در یک نگاه
نکته منفی این سری از پردازندهها، عرضه نشدن خنککننده پیشفرض اینتل همراه آنهاست. این یعنی زمان خرید پردازنده، باید یک خنککننده نیز برایش بخرید و در نتیجه در مقایسه با نسلهای پیشین، اینتل خرج بیشتری روی دستتان میگذارد.
خوشبختانه محل قرارگیری پایه نصب خنککننده در مقایسه با نسلهای پیشین تغییر نکرده و اگر یک خنککننده قدیمیتر از نسلهای پیشین دارید، میتوانید آن را بسادگی روی مادربورد جدید نصب کنید.
پردازندههای جدید از ترانزیستورهایی با معماری ساخت 14 نانومتری استفاده میکنند. در این نسل، اینتل علاوه بر آنکه به افزایش کارایی توجه کرده، سعی دارد مسائل مربوط به بهینهسازی توان مصرفی را نیز مدنظر گرفته و ساختاری جامع ارائه کند که روی سیستمهای دسکتاپ و نیز لپتاپها بخوبی پاسخگو باشد.
از بابت کارایی نیز از اکنون میگوییم انتظار افزایش کارایی چشمگیر در مقایسه با نسل پیشین را نداشته باشید.
اینتل در پردازندههای جدید از یک پردازنده گرافیکی مجتمع تازه بهره برده و امکان تامین خروجی تصویر 4K (با نرخ بهروزرسانی 60 هرتز) را از طریق پورت DisplayPort فراهم میکند.
(سازندگان مادربورد میتوانند با کمک یک تبدیل در ساختار مادربورد، خروجی تصویر HDMI 2.0 را هم به محصول خود بیفزایند) همچنین، در نظر گرفتن انواع سیستمهای بهینهسازی در کدگشایی فایلهای ویدئویی باعث شده تا این پردازنده گرافیکی مجتمع خود به تنهایی بتواند از پس پردازش و کدگشایی و پخش فایلهای ویدئویی باکیفیت بخوبی برآید.
مادربوردها
در کنار معرفی نسل جدید پردازندهها از سوی اینتل، سری 100 از چیپستهای اینتل نیز معرفی شدهاند که در راس آنها، چیپست Z170 با قابلیت اورکلاک پردازندههای سری K (مانند نسلهای پیشین) را در اختیار کاربر قرار میدهند.
نکته جالب درباره نسل تازه این است که مادربوردهای این نسل چند ماه پیش از عرضه رسمی پردازندهها آماده ورود به بازار بودند و تاخیر اینتل در معرفی رسمی پردازندههای جدید، باعث شد تا این پلتفرم کار خود را دیرتر از زمان مقرر آغاز کند.
اکنون میتوان انواع مادربوردهای جدید را با قیمتهایی بسیار متنوع در بازار ایران یافت و خرید.در مادربوردهای جدید، همچنان امکان نصب دو کارت گرافیک بهصورت SLI یا CrossfireX وجود دارد.
اینتل 16 مسیر PCI-Ex16 نسل سوم برای این کار در نظر گرفته است که در زمان نصب دو کارت گرافیک روی مادربورد، هشت مسیر در اختیار هر کارت قرار میگیرد.
اتصال شبکه موجود در این مادربوردها اغلب از کنترلر معرفی شده از سوی اینتل بهره میبرند و در مواردی (بویژه در مادربوردهای مخصوص بازی) ممکن است از کنترلرهای دیگر که برای انجام امور خاص و مدیریت پهنای باند طراحی شدهاند، استفاده شود.
یک نکته بسیار مثبت درباره نسل تازه مادربوردها، پشتیبانی آنها از انواع پورتها و رابطهای پرسرعتی است که در سالهای اخیر شاهد توسعه و رفع نواقص تدریجی آنها بودهایم.
حالا در نسل تازه مادربوردهایی که برای پردازندههای نسل ششم اینتل ساخته شدهاند، شاهد استفاده از پورت فوق سریع USB 3.0، نسخههای بهینه شده پورت M.2 و البته حضور فعال پورتهای SATA III وSATA Express هستیم.
این یعنی با خرید جدیدترین ابزارهای ذخیرهسازی معرفی شده به بازار، میتوانید مطمئن باشید که سرعت انتقال اطلاعات بسیار بالایی را تجربه خواهید کرد.
در ضمن بسیاری از مادربوردهای جدید برای افزایش سطح رقابتپذیری در بازار، از پورتهای تازه USB 3.1 نیز پشتیبانی میکنند.
آیا باید ارتقا دهم؟
پردازندههای تازه، پشتیبانی از حافظههای جدید DDR4 و وجود انواع و اقسام پورتهای پرسرعت همگی وسوسهانگیز است.
اما آیا واقعا باید اکنون سیستم خود را ارتقا دهیم؟ پاسخ این پرسش به این بستگی دارد که اکنون از چه سیستمی استفاده میکنید.
اگر بتازگی یک سیستم با پلتفرم پیشین اینتل (مثلا مادربوردی با چیپست Z97 یا X99 اینتل) خریدهاید، واقعا نیازی به ارتقا ندارید.
نسل پیشین اکنون نیز کارایی بسیار خوبی داشته و ارتقا به نسل جدید، با توجه به هزینهای که باید برای آن صورت گیرد، شاید چندان منطقی نباشد، اما اگر حدود سه سال از خرید آخرین سیستم شما میگذرد و سیستم فعلی دیگر پاسخگوی نیازتان نیست، قطعا پلتفرم تازه اینتل با تواناییهای ویژهای که دارد، میتواند انتخابی ایدهآل و کاملا آیندهنگر باشد.
بابک ولیزاده - ضمیمه کلیک
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد