این نخستین تحقیق مفصل در سطح جهانی است که تأثیر این نوشیدنیها را در زمینه مرگ و میر و نقص عضو ناشی از دیابت، بیماریهای قلبی عروقی و سرطانهای مرتبط با مصرف آنها تحلیل می کند.
در این مطالعه، محققان 133 هزار مورد مرگ مرتبط با مصرف این نوشیدنیها را که منجر به دیابت شده است، به ثبت رساندند. 45 هزار مورد مرگ نیز در عرض یک سال در جهان بر اثر بیماریهای قلبی عروقی ناشی از مصرف این نوشیدنیها اتفاق افتاده است و 6450 مورد نیز ناشی از سرطان بوده است.
دکتر داریوش مظفریان رئیس دانشکده علوم و تغذیه دانشگاه تافتس در بوستون (ایالت ماساچوست) و سرپرست این گروه تحقیقاتی اعلام کرد: «بسیاری از کشورها شمار بالای مرگ و میر تنها ناشی از عامل بروز بیماری دیابت مانند نوشابههای گاز دار یا دیگر نوشیدنیها طعم دار و دارای قند مانند چای سرد را به ثبت می رسانند و کاهش شدید مصرف یا حذف آنها باید اولویتی جهانی باشد».
در این مطالعه، تحقیقی روی آب میوههای کاملا طبیعی صورت نگرفت.
ارزیابیها در مورد مصرف نوشابههای گازدار و نوشیدنیهای قنددار از طریق 62 تحقیق دیابتیک که روی 611 هزار 971 نفر در فاصله سالهای 1980 تا 2010 در 51 کشور صورت گرفته بود، به دست آمد.
محققان همچنین مقادیر قند قابل دسترس در سطح ملی را در 187 کشور بررسی کردند و تناسب آن را با فراوانی دیابت، بیماریهای قلبی عروقی و سرطان بر حسب مناطق جغرافیایی و جمعیت به دست آوردند.
تأثیر مصرف نوشابه های گازدار و دیگر نوشیدنیهای قنددار بر مرگ و میر به میزان چشمگیری بین جوامع مختلف متفاوت است و از کمتر از یک درصد در ژاپن در بین افراد بالای 65 سال تا 30 درصد بین مکزیکیهای کمتر از 45 سال متغیر است.
در بین بیست کشور پرجمعیت دنیا، مکزیک در دوره مورد مطالعه با 405 مورد مرگ در بین یک میلیون نفر بزرگسال یا 24000 مورد مرگ در یک سال، بالاترین آمار مرگ و میر مرتبط با مصرف نوشابههای گاز دار و دیگر نوشیدنیهای دارای قند را در سال داشت.
آمریکا با 125 مورد مرگ در یک میلیون نفر یا 25000 مورد در یک سال در رده دوم قرار داشت.
حدود 76 درصد مرگهای ناشی از مصرف نوشابههای گازدار یا نوشیدنیهای دارای قند در کشورهایی با درآمد پایین یا متوسط اتفاق می افتد.
در مجموع، در بین بزرگسالان، میزان ابتلای افراد مسن به بیماریهای مزمن مانند دیابت ناشی از مصرف نوشابههای گازدار و دیگر نوشیدنیهای شیرین، بیشتر است.
(صدا و سیما)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت