دکتر محبوبه سادات حسینی، دریافت ید در دوران بارداری را برای مادر و تکامل جنین بسیار مهم و موثر دانست و گفت: در سه ماهه اول بارداری، جنین به هورمونهای مادر بسیار وابسته است و بعد از این مدت جنین برای رشد خود غده تیروئید تولید میکند که برای تولید میزان زیادی ید نیاز دارد و باید آن را از طریق مادر دریافت کند.
وی با بیان اینکه کمبود ید در دوران بارداری بسیار خطرناک است، افزود: به دلیل کمبود ید در دوران بارداری، ساخت هورمون تیرویید برای رشد و تکامل جنین کم میشود و این امر میتواند باعث کم کاری مادرزادی تیروئید، اختلال در رشد مغز و دستگاه عصبی جنین شود. همچنین به دنیا آمدن کودکان عقب افتاده ذهنی از عوارض کمبود ید است.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بقیة الله، خاطرنشان کرد: پرکاری و کم کاری تیروئید در دوران بارداری با علایم، معاینه فیزیکی و آزمایش خون تشخیص داده میشود. همچنین برای اندازهگیری سطح هورمون تحریک کننده تیروئید (TSH)، هورمونهای تیروئید T4 و برای پرکاری تیروئید نیز اندازهگیری T3 انجام میشود.
حسینی زایمان زودرس را از عوارضی دانست که در کم کاری و پرکاری تیروئید در دوران بارداری ایجاد میشود و گفت: پرکاری تیروئید باعث نارسایی قلبی، مرگ داخل رحمی جنین و مسمومیت مادر در دوران بارداری میشود. همچنین کم کاری تیروئید باعث تغییر در تکامل عصبی جنین و ایجاد فشار خون در مادر میشود.
این فوق تخصص غدد تجویز داروهای ضد تیروئید را راهکاری مناسب برای درمان پرکاری تیروئید دانست و اظهار کرد: از آنجایی که تیروئید با استفاده از ید به ساختن هورمون تیروئید میپردازد، ید یک ماده معدنی مهم برای مادر در دوران بارداری است، بنابراین در دوران بارداری باید به اندازه کافی در رژیم غذایی ید دریافت شود.
وی یادآور شد: با توجه به تغییر در عملکرد تیروئید رژیم غذایی خاصی توصیه نمیشود و اگر درمان دارویی جواب ندهد، در زمان خاصی فرد جراحی میشود و توصیه میشود که در سه ماهه دوم بارداری این عمل انجام شود که خطر سقط جنین کمتر باشد. همچنین ید رادیواکتیو در زمان بارداری ممنوع است.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بقیة الله با اشاره به اینکه با تشخیص و درمان به موقع کم کاری تیروئید، هیچ مشکلی برای نوزاد ایجاد نمیشود، در پایان افزود: توصیه میشود زنانی که قبل از بارداری یا در زمان بارداری، کم کاری تیروئید دارند با تجویز پزشک معالج هر چهار هفته یک بار آزمایش تیروئید انجام دهند تا از مقدار طبیعی هورمونهای تیروئید آگاهی یابند. (ایسنا)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد