جام جم سرا: به همین دلیل نمیتوانند آن طور که باید و شاید به این افراد خدمات ارائه کنند، این در حالی است که نبود آمار سبب شده مسئولان بیشتر روی افرادی که معلولیت شدید دارند، تمرکز کنند، اما باید هشدار داد وقتی معلولیتهای خفیف جدی گرفته نشود، خیلی زود این معلولیتهای کوچک به معلولیتهای شدید بدل میشود و هزینه بیشتری به کشور تحمیل میکند. براساس سرشماری سال 90 و گزارش مرکز آمار ایران از جمعیت 75 میلیون و 149 هزار و 669 نفری آن سال حدود یک میلیون و 200 هزار نفر در کشور معلول هستند.
در این میان 98 هزار و 977 نفر نابینا، 99 هزار و 602 نفر ناشنوا، 136 هزار 829 نفر دارای اختلال در گفتار و صدا هستند، افزون بر این براساس این سرشماری 256 هزار و 15نفر قطع دست،127 هزار و 939 نفر دارای نقص در دست،47 هزار و 278 نفر قطع پا،263 هزار و142 نفر نقص پا،137 هزار و 912 نفر نقص تنه و 333 هزار و 996 نفر اختلال ذهنی دارند. این در حالی است که 74 میلیون و 132 هزار و ده نفر در سرشماری سال 90 در فرمهای ارائه شده در این باره گزینه هیچکدام را انتخاب و تائید کردهاند دچار هیچ کدام از معلولیتهای ذکر شده در فرمهای مرکز آمار نیستند؛ اما نکته اینجاست که براساس آمار سازمان بهداشت جهانی در کشورهای در حال توسعه بین 10 تا 15 درصد افراد جامعه دچار معلولیت شده و بین 4 تا 4.5 درصد اشخاص نیز دچار معلولیت سختی میشوند که باید به آنها خدمات ویژهای ارائه کرد، بنابراین میتوان نتیجه گرفت حدود 12 میلیون معلول در کشور وجود داشته و دست کم حدود سه میلیون و 200 هزار نفر به خدمات تخصصی نیاز دارند، اما نکته اینجاست که این آمار تفاوت زیادی با نتایج آخرین سرشماری در کشور دارد.
آمارهای تخمینی
یحیی سخنگویی، معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی درباره آمار معلولان در کشور به جامجم میگوید: آمار دقیقی از معلولان در کشور وجود ندارد، مرکز آمار در این حوزه کاری کرده و اطلاعات آن ناقص است، دانشگاه بهزیستی نیز چند سال پیش اطلاعاتی جمعآوری کرد، اما بازهم جوابگوی نیازها نیست.
سخنگویی درباره آمارهایی که مسئولان این حوزه ارائه میکنند، میگوید: آمارهای ارائه شده تخمینی است، برای نمونه براساس آمارهای جهانی میگویند 10 تا 15 درصد افراد جامعه را معلولان تشکیل میدهند، بنابراین مسئولان آمار، معلولان کشور را حدود 12 میلیون برآورد میکنند.
وی ادامه میدهد: براساس آمارهای تخمینی حدود یک میلیون ناشنوا و کمشنوا در سطح کشور وجود دارد، اما از این تعداد 127 هزار نفر تحت پوشش سازمان بهزیستی قرار دارند. آمار بیماران روانی مزمن نیز حدود 300 هزار نفر تخمین زده میشود، اما حدود ده هزار نفر آنها تحت پوشش بهزیستی هستند، آمار معلولان عقبمانده ذهنی نیز حدود 1.5 میلیون نفر برآورد میشود، اما از این تعداد حدود 35 هزار نفر در مراکز بهزیستی خدمات میگیرند.
این در حالی است که معلولان همیشه از تحت پوشش قرار نگرفتن و نبود خدمات گلایه داشتهاند، نکته اینجاست که وقتی مسئولان برآورد دقیقی از تعداد جامعه هدف خود ندارند، چگونه میتوانند به این افراد خدمات مناسبی ارائه کنند؟
افزون بر این تاکنون شدت معلولیتها در کشور مشخص نشده است، برای نمونه در بین معلولان عقبمانده ذهنی افراد آموزشپذیر، دارای معلولیت شدید یا خیلی شدید وجود دارد، یا در بین نابینایان، نابینای مطلق و کمبینا وجود دارد، اما به دلیل ضعفهای آماری، مسئولان تعداد این افراد را فقط تخمین میزنند.
مریم پوررضاانور، رئیس گروه سرشماری مرکز آمار ایران نیز درباره تفاوت اطلاعات مرکز آمار با اطلاعات سازمان بهداشت جهانی در حوزه معلولان به جامجم میگوید: به نظر میرسد در اطلاعات سازمان ملل بحث سنجش ناتوانی نیز مطرح است، اما براساس قانون، مرکز آمار ایران موظف است درباره معلولیت پرسش کند که با مفهوم ناتوانی متفاوت است.
رئیس گروه سرشماری مرکز آمار ایران میافزاید: اطلاعات مرکز آمار براساس تعاریفی که سازمان بهزیستی از معلولیت ارائه کرده، تهیه شده و با تعریف ناتوانی متفاوت است.
وی درباره مشخص نشدن اطلاعاتی مانند تعداد معلولان ذهنی آموزش پذیر در آمارهای این مرکز عنوان میکند: این موارد اطلاعات ریزتری است که محل جمع آوری آنها سرشماریها نیست، اطلاعات کلان مورد نیاز دستگاههای برنامهریز کشور به وسیله سرشماری فراهم میشود، اما بقیه اطلاعات به طرحهای آماری و نمونهگیری نیاز دارد.
رئیس گروه سرشماری مرکز آمار ایران درباره اینکه چنین اطلاعاتی را چگونه باید جمعآوری کرد، تصریح میکند: اگر سازمان بهزیستی به چنین اطلاعاتی نیاز دارد، باید در جلسات با ریاست مرکز آمار در میان بگذارد؛ زیرا مرکز آمار از برآورده کردن نیازهای آماری سازمانها استقبال میکند.
وی درباره نحوه آمارگیری از معلولان ادامه میدهد: در تصمیم گیریهای مشترکی که با سازمان بهزیستی اتخاذ شد و با توجه به تعاریف و مفاهیمی که این سازمان از معلولیت مشخص کرد، آمارهای حوزه معلولان تهیه میشود.
به گفته رئیس گروه سرشماری مرکز آمار ایران، با مشخص شدن تعاریف و مفاهیم، اقلام مورد نیاز سازمانها در پرسشنامههای مرکز آمار گنجانده شده و نسبت به جمعآوری آنها اقدام میشود.
معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی درباره اطلاعات مرکز آمار ایران از جمعیت معلولان میافزاید: چون مامورانی که آمارگیری کردهاند در حوزه معلولان کارشناس نبوده و بسیاری از معلولان و خانوادههای آنها نیز از میزان معلولیت خود و نوع آن اطلاعی ندارند، این اطلاعات دقیق و کامل نیست به عنوان نمونه ما براساس این آمار برای معلولان ویلچر تهیه کرده و به شهرستانها میفرستیم، اما بعد از مدتی مشخص میشود معلولان بیشتری وجود دارند که به این ابزار نیازمندند. رئیس گروه سرشماری مرکز آمار ایران درباره نحوه آموزش ماموران مرکز آمار ادامه میدهد: با ابزارهای آموزشی مانند جزوات آموزشی و اسلایدها به ماموران آموزش داده شده و به این شکل آنها اطلاعات را با تعاریف مشخص شده از مردم می پرسند.
رسول خضری، عضو فراکسیون حمایت از حقوق معلولان مجلس نیز با تائید اینکه تحقیق و پژوهش کاملی برای مشخص شدن آمار معلولیت در کشور انجام نشده، در گفتوگو با جامجم اظهار می کند: تهیه آمار معلولان مربوط به سازمان بهزیستی است، اما بسیاری از معلولان تحتپوشش این سازمان نیستند، چون آماری از آنها گرفته نشده برای نمونه در شهرستان کوچک پیرانشهر که دارای 130 هزار نفر جمعیت است، 640 معلول وجود دارد که تحتپوشش سازمان بهزیستی یا کمیته امداد نیستند.
وی تاکید میکند: وقتی 640 نفر در شهرستان کوچک پیرانشهر تحتپوشش سازمان بهزیستی یا کمیته امداد نیستند، باید گفت چند برابر این افراد در سطح کشور وجود دارند، بنابراین باید آمار دقیقی از معلولان کشور تهیه شود.
ضعف مدیریت و بودجه
عضو فراکسیون حمایت از حقوق معلولان مجلس درباره دلیل اینکه تاکنون آمار دقیقی از معلولان در کشور تهیه نشده، یادآور میشود: دلیل اصلی نبود مدیریت صحیح است البته کمبود بودجه نیز بیتاثیر نیست، در واقع کارهای بهزیستی کافی نبوده و این سازمان باید قدمهای جدیتری بردارد.
بنابراین باید تاکید کرد علاوه بر اینکه آمارهای این حوزه ناقصاند، قدیمی نیز هستند، نکته اینجاست که سازمان بهزیستی به عنوان متولی معلولان در کشور باید این کار را انجام دهد، اما تاکنون مسئولان این سازمان تمایلی به انجام این کار نداشتهاند.
این در حالی است که مسئولان با توجه به همین آمار تخمینی درباره ریزمعلولیتها نیز آمار ارائه میکنند، معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی در این باره اظهار میکند: برای نمونه میگوییم چند درصد از آمار کل معلولان مربوط به معلولان عقبمانده ذهنی است. اما وقتی آمار دقیقی در این حوزه وجود داشته باشد، مسئولان میتوانند از بودجه محدود خود بهتر استفاده کنند، بنابراین واحد پژوهش سازمان بهزیستی باید هر چه زودتر برای تهیه آمار وارد عمل شود؛ زیرا اکنون معلولانی در کشور هستند که نمیدانند به چه معلولیتی دچارند یا از شدت معلولیت خود اطلاعی ندارند.
معلولیت جدی گرفته نمیشود
مرضیه شیرازیخواه، مدیر دفتر مطالعات کاربردی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی نیز در این باره به جامجم میگوید: مشکل اینجاست که ما تعریفهای درستی از معلولیت نداریم، در واقع تعریفهای مرکز آمار با سازمان بهزیستی درباره معلولیت متفاوت است.
وی عنوان میکند: بهزیستی میگوید یک میلیون و 111 هزار معلول تحتپوشش سازمان بهزیستی است، اما مرکز آمار تعداد کل معلولان کشور را حدود یک میلیون و 200 هزار نفر میداند، نکته اینجاست که خیلی از معلولان تحتپوشش سازمان نیستند.
این در حالی است که باید تاکید کرد، نبود آمار دقیق در کشور سبب شده مسئولان به معلولیتهای شدید بیشتر بپردازند، اما نکته اینجاست که معلولیتهای خفیف نیز اگر جدی گرفته نشوند، خیلی زود به معلولیت شدید تبدیل و سبب تحمیل هزینه به کشور میشوند. شیرازیخواه اظهار میکند: معلولیتهای خفیف خیلی مهم است، زیرا بیشترین مداخله را میتوان در این نوع معلولیت انجام داد و اگر افراد دارای معلولیت خفیف تحتدرمان قرار نگیرند، به معلولیت شدید تبدیل میشوند این مساله را میتوان عمده مشکل نبود آمار دقیق در این حوزه دانست.
بنابراین باید تاکید کرد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان بهزیستی کشور متولی رسیدگی به این موضوع هستند چون وقتی اطلاعات دقیقی در این حوزه وجود نداشته باشد، بهزیستی نمیتواند ادعا کند پشتنوبتیهای این سازمان به صفر رسیده است؛ زیرا اکنون معلولان زیادی در کشور وجود دارند که تحتپوشش این سازمان نبوده و خدماتی دریافت نمیکنند، این در حالی است که مسئولان میتوانند با آماده کردن لایحه اصلاح حمایت از قانون معلولان که چند سال است مطرح شده، گام موثری در این حوزه بردارند.
مهدی آیینی - گروه جامعه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت