جام جم سرا: علاوه بر این کمبود مراکز مشاوره ژنتیک و فقر فرهنگی در کشور سبب شده ازدواجهای فامیلی هر سال تعداد زیادی معلول مادرزاد به جامعه هدیه کند، افزون بر این هوای آلوده کلانشهرها سبب شده بسیاری از شهروندان به بیماریهای قلبی و عروقی مبتلا شده و تعدادی از آنها گرفتار معلولیت شوند.
این در حالی است که استاندارد نبودن مواد اولیه خوراکی و نبود نظارت دقیق بر تولید آنها را نیز میتوان از عواملی دانست که زمینه را برای افزایش سکته و معلولیت در کشور آماده کرده است.
بنابراین اگر بگوییم همه دست روی دست گذاشتهایم تا معلولیت در کشور ریشه بدواند بیراه نگفتهایم، چون اگر غیر از این بود سالانه حدود یکصد هزار نفر فقط به دلیل تصادفات معلول نمیشدند.
در جدیدترین اظهار نظر درباره آمار معلولیت در کشور نیز معاون توانبخشی سازمان بهزیستی به ایرنا گفته آمار معلولیت در کشور طی دو سال اخیر از 10 به 15درصد افزایش یافته است، نکته اینجاست که در این حوزه مسئولان فقط به اظهار نظر و بیان آمار بسنده کرده و برای کاهش رشد سرعت این آمار و کاهش هزینههای تحمیلی معلولیت به کشور تلاش جدی نکردهاند زیرا مرور آمار مرگ و میر سالانه تصادفات در 13 سال گذشته بیانگر این حقیقت است که هر سال حدود 20 هزار نفر در تصادفات رانندگی جان خود را از دست داده و بین پنج تا هفت برابر کشتهشدگان نیز اشخاص دچار معلولیت شدهاند بنابراین میتوان گفت مسئولان برنامهای برای کاهش تعداد معلولان کشور ندارند.
این در حالی است که با یک حساب سرانگشتی میتوان هزینه سرسامآوری را که معلولیت به کشور تحمیل میکند محاسبه کرد، برای نمونه اگر برخلاف استانداردهای جهانی حداکثرها را در نظر نگرفته و در خوشبینانهترین حالت هزینه نگهداری از هر معلول را ماهانه حدود 500 هزار تومان در نظر بگیریم، میتوان نتیجه گرفت هزینه سالانه نگهداری از 12 میلیون معلول کشور برابر 72 هزار میلیارد تومان است. نکته اینجاست که باید هزینههای عاطفی معلولیت را نیز در نظر گرفت.
در شرایطی که معلولان از حداقل امکانات نیز برای تردد در شهرها برخوردار نیستند، باید از مسئولان خواست دستکم برنامه ویژهای برای مهار رشد آمار معلولیت در کشور در نظر بگیرند.
مهدی آیینی - گروه جامعه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت