جام جم سرا: در حال حاضر این اوراق در بازار فرابورس داد و ستد میشود و طبق اظهارنظر متولیان با قیمت واقعیتری عرضه میشود اما برخلاف رویهای که در ماههای ابتدایی ورود خود به این بازار داشت با نوسانات گستردهای روبرو بوده است به طوریکه از ابتدای تیرماه تاکنون رشد قیمتی قابلتوجهی را پیدا کرده است و این درحالی است که متولیان بازار مسکن از افت خرید و فروش مسکن خبر میدهند و معتقدند بازار مسکن همچنان در رکود قرار دارد.
رشد قیمت ناگهانی این اوراق عاملی بود که موجب شد تا متولیان بازار سرمایه اقدام به اعمال محدودیت برای این اوراق بکنند اما این مهم هم تاثیر چندانی نداشت و هر روز قیمت این اوراق در حال افزایش است.
وام ۴۵ میلیونی
در حال حاضر افراد متقاضی برای دریافت وام ۴۵ میلیون تومانی مسکن (۳۵ میلیون تومان وام خرید مسکن و ۱۰ میلیون تومان وام جعاله) باید بیش از هشت میلیون تومان هزینه میکردند تا بتوانند از وام مسکن استفاده کنند، این در حالی است که در سال ۱۳۹۲ افراد با هزینه کردن شش میلیون تومان میتوانستند نسبت به خریداری این برگهها اقدام کنند.
هرچند متولیان این روند را کاملا طبیعی میدانند و معتقدند سفتهبازی در میان نیست اما فعالان بازار با نگاهی دیگر به این مساله بر این باورند که ناامیدی سفتهبازان از کسب سود در سایر سهمها موجب هجوم بردن آنها به خرید این برگهها به امید کسب سود شده است و در نهایت ماحصل آن این شده که قیمتها این اوراق تسهیلات مسکن به بالای ۹۰ هزار تومان رسیده است.
به منظور بررسی رشد قیمتی این اوراق و اینکه آیا هنوز هم میتوان با استناد به این اوراق امیدوار به خانهدار شدن بود با کارشناسان بازار سرمایه گفتوگو کردیم.
رشد تقاضا
محمدرضا کفاش مدیرعامل کارگزاری بانک مسکن در واکاوی نوسانات اوراق تسهیلات مسکن گفت: نوسانات این اوراق و حرکت روبه رشد آن به دلیل سفتهبازی نیست و با توجه به روند حرکتی آن در سالجاری به طور قطع میتوان گفت که به هیچوجه این نوسانات ناشی از حضور سفتهبازان نیست. وی افزود: دلیل این مدعا آن است که چندی پیش متولیان سازمان بورس نسبت به اعمال محدودیت برای این اوراق اقدام کردند اما با اعمال محدودیت هم قیمت این اوراق افزایش یافت.
کفاش تصریح کرد: از عوامل این رشد قیمتی اوراق تسهیلات مسکن میتوان به این نکته اشاره کرد که تا پیش از این متقاضیان با این اوراق میتوانستند ۲۵ میلیون وام دریافت کنند اما در حال حاضر میتوانند ۴۵ میلیون وام دریافت کنند.
مدیرعامل کارگزاری بانک مسکن با بیان اینکه وام ۴۵ میلیونی جدا از وام ازدواجی است که هریک از زوجین میتوانند برای خرید مسکن دریافت کنند گفت: با رشد میزان وام میزان تقاضا برای این اوراق با رشد ۸۰ درصدی مواجه شده است و این درحالی است که میزان عرضه این اوراق همچنان ثابت است.
کفاش تصریح کرد: از آنجایی که این اوراق بر روی مانده حساب سپرده ممتاز صادر میشود و این میزان آن به صورت ماهانه کم میشود لذا موجب میشود تا عرضه و تقاضا با هم همخوانی نداشته باشد و در نتیجه قیمت بالا رود. به گفته وی تمایل انبوهسازان به بهرهگیری از این اوراق نیز عامل دیگری است که موجب شده تا میزان تقاضا با رشد مواجه شود.
مدیرعامل کارگزاری بانک مسکن در مقایسه روند کنونی اوراق تسهیلات مسکن نسبت به زمانی که این اوراق در بانک مبادله میشد گفت: در حال حاضر متقاضی تنها به پرداخت مبلغ اوراق بدهی اقدام میکند اما در سیستم بانکی به این شکل نبود ضمن اینکه قیمت اوراق در شهرهای مختلف متفاوت بود و متقاضی برای دریافت آن باید هزینههای اضافی پرداخت میکرد اما هماکنون اینگونه نیست.
اقدامی برای جذب منابع
احسان مرادی مدیرعامل کارگزاری بانک تجارت درخصوص نوسانات نرخ اوراق تسهیلات مسکن گفت: به نظر میرسد مجموعه عوامل عرضهکننده از افزایش قیمت این اوراق استقبال میکنند و از آنجایی که این اوراق ابزاری برای تسهیل منابع است بنابراین فعالان نظارتی نیز از آن استقبال میکنند.
وی افزود: با توجه به اینکه نرخ سپرده ویژه سرمایهگذاری بین ۸ تا ۱۰ است و افراد به ازای سپردهگذاری در مدت ۶ ماه یک مقدار اوراق میتوانند داشته باشند بنابراین هرچه قیمت اوراق افزایش یابد در مقابل سود ناشی از این سپردهگذاری نیز افزایش مییابد که ماحصل آن ترغیب افراد به سپردهگذاری خواهد بود.
مرادی خاطرنشان کرد: از آنجایی که بخش عمدهای از منابع بانک مسکن صرف اجرای طرح مسکن مهر شده است بنابراین تلاش میشود تا منابع بانک به شرایط مطلوبی برسد.
به گزارش جام جم سرا، مدیرعامل کارگزاری بانک تجارت با بیان اینکه رشد تقاضا برای این اوراق از ۲ محل رونق خرید و فروش در بازار مسکن و افزایش میزان وام نشات میگیرد گفت: با توجه به برنامهریزیهای صورت گرفته میزان وام مسکن در حال افزایش است و طبیعی است با این افزایش تقاضا افزایش یابد.
به گفته وی اعلام نظر متولیان مبنی بر اینکه توجه به حوزه مسکن برای خروج از رکود تورمی از جمله دیگر مواردی است که به این موضوع دامن میزند.
تسهیلات مسکن از نگاه آمار
بانک مسکن طی سه ماهه اول سالجاری تعداد ۶۵ هزار و ۸۰۶ فقره تسهیلات به مبلغ بیش از ۳۳۳/۱۷ میلیارد ریال در قالب مشارکت مدنی، خرید، جعاله، قرضالحسنه و سایر عقود به متقاضیان پرداخت کرده است. طبق آمار ثبت شده این میزان تسهیلات پرداخت شده در پایان خرداد ماه سالجاری نسبت به سه ماهه اول سال گذشته معادل ۵/۱۲ درصد رشد داشته است.
بیشترین میزان تسهیلات پرداخت شده در این مدت مربوط به تسهیلات خرید در بخش مسکن و ساختمان با ۹/۴۲ درصد سهم از کل تسهیلات میباشد. همچنین گفته میشود که در سه ماهه اول سالجاری تعداد ۲۹ هزار و ۳۸۸فقره تسهیلات فروش اقساطی خرید در بخش مسکن توسط بانک مسکن به متقاضیان پرداخت شده است که این میزان نسبت به سه ماهه اول سال گذشته حدود ۸۷ درصد رشد را نشان میدهد.
وضعیت بازار مسکن در مرداد و شهریور
معاون وزیر راه و شهرسازی با اعلام آخرین وضعیت بازار مسکن، از کاهش قیمت مسکن در ماه مبارک رمضان خبر داد و گفت: ممکن است در ماههای آینده بازار با تحرک بیشتری روبرو شود اما معتقدم که تغییر قیمتها در بخش مسکن، بیش از تورم سالیانه نخواهد بود.
حامد مظاهریان در خصوص وضعیت کنونی بازار مسکن، اظهار داشت: تعداد مبایعهنامهها در ماه جاری نسبت به ماه قبل حدود ۲۵ درصد کاهش یافته که نشاندهنده تاثیر ماه مبارک رمضان بر معاملات بازار مسکن است.
وی با بیان اینکه مردم جابه جاییها را به ماههای بعد موکول کردهاند، گفت: پیشبینی میشود که در مرداد و شهریور با افزایش مراجعه متقاضیان برای خرید مسکن، کاهش تعداد مبایعهنامهها جبران شود.
معاون وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر اینکه قیمت مسکن هم در یک ماه اخیر با کاهش ۱.۳ درصدی روبرو بوده است، افزود: ممکن است در ماههای آینده بازار با تحرک بیشتری روبرو شود اما بازهم معتقدم که تغییر قیمتها در بخش مسکن، بیش از تورم سالیانه نخواهد بود.
مظاهریان با اشاره به کاهش صدور پروانههای ساختمانی در سه ماهه ابتدای امسال، بیان کرد: در سه ماهه ابتدای امسال صدور پروانههای ساختمانی در شهر تهران با ۵۳ درصد کاهش روبرو بوده است، ضمن آنکه این رقم در کل کشور ۲۵.۸ درصد کاهش را نشان میدهد.
وی تصریح کرد: این ارقام نشاندهنده این است که سرمایهگذاری کمتری در بخش مسکن صورت میگیرد که این موضوع هم ناشی از تعداد کم خریداران در این بازار و کاهش قدرت خرید مردم است.
معاون وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر اینکه سرمایهگذاری کمتر، یک عامل منفی در بازار مسکن به شمار میرود، اظهار داشت: اما جنبه مثبت این موضوع این است که فقط خریداران واقعی در بازار مسکن حضور دارند و دلالان و سفتهبازان از بازار حذف شدهاند.
مظاهریان با اشاره به اینکه بازار اجارهبها هم در این مدت آرام بوده است، بیان کرد: پیشبینی بازار مسکن برای سال آینده زود است؛ به دلیل اینکه شاخصهای زیادی بر قیمت نهایی مسکن تاثیر میگذارد.
وی افزود: وضعیت اقتصاد کلان مانند تورم، بازار ارز و اتفاقاتی که در بازارهای موازی مانند بورس میافتد و حتی سیاستگذاری بانک مرکزی میتواند نقش موثری را در آینده بازار مسکن ایفا کند.(سیاست روز)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد