مقابله با تحقیرکننده‌ها

یکی از شوهرعمه‌های من خیلی راحت عمه مرا در حضور دیگران تحقیر می‌کند. به نظر شما چه باید کرد؟ در ضمن عمه من دو فرزند دارد که هر دو ازدواج کرده‌اند و این موضوع یک مشکل کهنه و قدیمی است.
کد خبر: ۶۹۹۱۰۹
مقابله با تحقیرکننده‌ها

جام جم سرا: بهتر بود زوایای بیشتری از موضوع را مطرح می‌کردید، در هر حال نگرانی و ناراحتی شما قابل درک است. پی بردن به علت این تحقیر‌ها اولین کاری است که باید انجام دهید. به طور کلی تحقیر کردن دیگران چند دلیل احتمالی دارد:

الف - فرد با برجسته کردن نقاط ضعف دیگران و صحنه سازی، سعی می‌کند کم و کاستی‌های خود را بپوشاند.

ب - فرد به علت عزت نفس پایین، سعی می‌کند با تحقیر کردن دیگران از جایگاه فعلی خود دفاع کند.

پ - تحقیر کردن دیگران راهی برای تخلیه خشم فرو خورده‌ای است که از گذشته در فرد وجود دارد.

اما احساس و نحوه برخورد فرد تحقیر شده؛ یعنی عمه شما راجع به این موضوع بسیار مهم است. درصورتی که وی منفعلانه در برابر بی‌احترامی همسرش عمل می‌کند می‌توان گفت نوعی درماندگی آموخته شده، در او شکل گرفته است. یکی از راه‌های شناسایی این موضوع پاسخ‌هایی است که فرد به اطرافیان درباره این موضوع می‌دهد: «ولش کن، این از اولم همین طوری بود»، «من دیگه به این رفتارش عادت کردم»، «اخلاقش درست نمی‌شه»، «کاری از من برنمیاد» و پاسخ‌هایی از این قبیل که نشان دهنده درماندگی او در برابر حل مشکل است. همانطور که می‌دانید این ناامیدی، فرد را آهسته آهسته به سوی افسردگی پیش خواهد برد.

زمانی که ما قربانی بودن را بپذیریم آنگاه به طرف مقابل خود اجازه عملکرد بیشتری می‌دهیم و مشکلات بزرگ‌تر می‌شود. بهتر است نحوه افکار فرد (عمه‌تان) درباره توانایی‌اش در حل مشکلات و کنترل کردن پیش آمد‌ها در زندگی فردی تقویت شود. زمانی که فرد به این باور برسد که توان پیشگیری و بهبود شرایط را دارد می‌توان گفت زمان حل مشکلات فرارسیده است، چراکه شناخت درست، رفتار درست را نیز در پی خواهد داشت. از سوی دیگر اینکه ما انتظار داشته باشیم دیگران به طور خودانگیخته در حل مسائل زندگی ما نقشی را ایفا کنند، انتظاری بیهوده است؛ چراکه ما تا از دیگران درخواست کمک و راهنمایی نکنیم آن‌ها از مشکل ما خبردار نخواهند شد و یا این را نوعی دخالت می‌دانند و خود را درگیر ماجرا نمی‌کنند؛ بنابراین اگر فردی هر چند به کمک و یا دفاع نیاز داشته باشد؛ تا نخواهد ما نخواهیم توانست در حل موضوع به او کمک کنیم.

این نکته را هم در نظر داشته باشید، هرچند زمانی که شخصی ما را تحقیر می‌کند احساس بدی درما ایجاد می‌شود، اما چیزی از ارزش و منزلت واقعی ما کم نخواهد شد. تنها لازم است مهارت‌های ارتباط با این گونه افراد را بیاموزید تا با کمترین آسیب و درگیری لفظی به موضوع پایان دهید. (سیمین قربانی- کار‌شناس ارشد مشاوره خانواده/خراسان)

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها