جام جم سرا: آیا تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که برقکاران با چه نوع آسیبهای شغلی مواجهند؟ خطرات مربوط به برق شامل برقگرفتگی و سوختگیها، سوختگیهای برقزدن قوسی، فشارهای انفجار قوس و سقوطهاست.
به عنوان مثال برقگرفتگی هنگامی اتفاق میافتد که جریان برق از طریق بدن فرد عبور کند. اگر جریان برق از طریق قفسه سینه یا سر عبور کند، متاسفانه به فوت منجر خواهد شد.
در ولتاژهای بالا سوختگیهای شدید نیز روی میدهد. همچنین برقزدن قوسی (به عنوان مثال در حال باز کردن یا بستن جداکنندههای الکتریکی) میتواند سوختگیهای پوستی شدید ایجاد کند؛ چرا که با تولید حرارت مستقیم و آتش گرفتن لباسها همراه خواهد بود.
این در حالی است که برقگرفتگیها و انفجار قوس میتواند باعث پرتاب شدن و سقوط برقکار از نردبان یا داربستهای بدون حفاظ شود و زندگی فرد را به خطر بیندازد البته قطع برق تجهیزات در صورت امکان، عایقسازی یا ایزوله کردن قسمتهای برقدار بدون پوشش و استفاده از تجهیزات حفاظت شخصی و ابزار مناسب مثل دستکشهای محافظ تا حد زیادی جلوی بروز حوادث خطرناک اینچنینی را میگیرد و سلامت فرد را تضمین میکند.
موقعیت ثابت علیه سلامت برقکاران
بیشتر برقکاران براساس نوع شغلشان مجبورند مدتهای طولانی در یک موقعیت ثابت کار کنند و به همین دلیل در معرض بیماریهای اسکلتی و عضلانی، بویژه آرتروز، کمردرد و گردن دردهای مزمن و دیسک بین مهرهای قرار میگیرند و زمینه بروز واریس نیز در آنها فراهم میشود.
به همین دلیل به افراد شاغل در این حرفه توصیه میشود هر 20 دقیقه تا نیم ساعت یک بار وضع بدنیشان را تغییر دهند و هر یک ساعت یکبار هم مدت سه تا پنج دقیقه بنشینند یا نرمشهای سبک انجام دهند.
بیمهای در کار نیست
این موضوع که بسیاری از برقکاران به صورت آزاد و پیمانکاری کار میکنند و شغل ثابت و به دنبال آن امنیت شغلی ندارند، باعث شده این افراد تحت پوشش بیمه اجباری هم نباشند حتی دستمزد پایین آنها و نداشتن حقوق ثابت ماهانه باعث شده تا درصد بالایی از برقکاران توانایی پرداخت هزینه بیمه خویشفرما را نداشته باشند؛ هر چند که خوشبختانه به کمک بیمه سلامت تا حدی از هزینههای درمانی کاسته میشود.
استرس را نادیده نگیرید
ریسک بالای خطرات جسمی ناشی از کار، نبود ثبات شغلی و حقوق کم از جمله آسیبهای روانی حرفه برقکار بودن است. با این حساب این شغل در ردیف مشاغل پراسترس قرار میگیرد و گاهی این استرس به حدی مزمن میشود که فر را دچار اضطراب مزمن و افسردگی میکند؛ مشکلاتی که میتواند روی کیفیت زندگی شخصی و خانوادگی فرد تاثیر منفی بگذارد.
تینا گلناری - کارشناس بهداشت حرفهای
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم:
رضا کوچک زاده تهمتن، مدیر رادیو مقاومت در گفت گو با "جام جم"
اسماعیل حلالی در گفتوگو با جامجم: