جام جم سرا: تحقیقات ارائه شده در کنگره بینالمللی سردرد نشان میدهد مغز زنان و مردان مبتلا به میگرن متفاوت است. این تفاوت به قدری عمیق است که برخی از دانشمندان اصرار دارند میگرن در زنان و مردان دو اختلال جداگانه و مجزا است.
«نسیم ملکی» فیزیکدان پزشکی در بیمارستان اطفال بوستون و استاد دانشکده پزشکی هاروارد میگوید: باید به میگرن به عنوان یک بیماری متفاوت در زنان نسبت به مردان نگاه کرد. یافتههای دکتر ملکی و همکارانش به توسعه درمانهای خاص این بیماری جنسیتی اشاره دارد زیرا بهترین داروهای موجود در حال حاضر تنها روی نیمی از افراد مؤثر هستند و نیمی دیگر مجبور به تحمل دردهای مشقت بار هستند و هیچ امیدی برای از بین رفتن دردهای طولانی مدت ندارند.
به گفته دکتر ملکی، تفاوت جنسیتی در بیماری میگرن محققان را باید به فکر تولید داروهای خاص بیندازد. اغلب محققان معتقدند مظنون و مسئول اصلی شیوع بیشتر میگرن در زنان هورمونهای زنانه است اما آنها هیچ گونه شواهد قطعی برای پشتیبانی از این نظریه ندارند. نبودن تحقیقات جدی در این زمینه بسیار ناامیدکننده بود تا این که دکتر ملکی و همکارانش تصمیم گرفتند MRI از مغز زنان و مردان مبتلا به میگرن تهیه کنند. نتایج اسکنهای مغزی در زنان و مردان مبتلا به میگرن محققان را بسیار شگفتزده کرد. نتایج نشان میداد یکی از جنبههای مهم زندگی در ارتباط با میگرن توسط محققان نادیده گرفته شده است و اگر 40 سال پیش به این نتیجه دست مییافتند، شاید داروهای بهتری برای زنان مبتلا به میگرن کشف میشد. آنها دریافتند ساختارهای مغزی زنان مبتلا به میگرن به طور قابل توجهی نسبت به همتایان مرد یا افرادی که میگرن نداشتند، متفاوت است. به عنوان مثال ماده خاکستری مغز زنان در قسمت خلفی که در پردازش درد نقش دارد تفاوت اساسی با مردان دارد. همچنین زنانی که دچار میگرن بودند عملکرد مغزشان تفاوت معنیداری با مبتلایان مرد یا افراد بدون میگرن داشت. به عبارت دیگر اتصالات بین دو قسمت ماده خاکستری در زنان محکمتر از مردان است به همین خاطر آنها پاسخهای شدیدتری را در ارتباط با پردازش مسائل عاطفی نسبت به مردان نشان میدهند. در مردان مبتلا به میگرن پاسخ به درد در هسته اکومبنس یا منطقهای از مغز که مدار پاداش در آن گسترده است، دیده میشود. این امر نشان میدهد در مردان میگرنی مدار پاداش مغز در ابتلا به میگرن نقش دارد.
جالبترین بخش از این مطالعه ارتباط بین تفاوتهای ساختاری در مغز و پاسخهای کاربردی آن نسبت به درد بود. دکتر ملکی میگوید: به نظر میرسد شبکههای مختلفی در ساختار مغز زنان مبتلا به میگرن وجود دارد که در مردان مبتلا به میگرن دیده نمیشود. البته تحقیقات بیشتری برای علت این تفاوتها وجود دارد. اما شرکتهای دارویی باید آزمایش برای تولید داروهای میگرن را در جوندگان نر متوقف کنند و از موشهای ماده برای این منظور نیز بهره بگیرند زیرا میگرن بیماریای است که در دو جنس دارای دو شکل متفاوت است. این استاد دانشگاه و همکارانش اظهار امیدواری کردند در آینده نزدیک درمانهای جدیدی را بر اساس تفاوتهای مغز کشف کنند.(ایران)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت