در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
مردم مومن این خطه از میهن اسلامی همگام با سراسر کشور با غبارروبی از مساجد، بقعه امامزادگان و تکایا و خرید مایحتاج ضروری در روزهای پایانی ماه شعبان ، به پیشباز رمضان ، ماه نزول قرآن می روند.
روزه داری مومنین زنجان معمولا همزمان باآخرین روز ماه شعبان المکرم و برخی مواقع چند روز قبل از آغاز ماه مبارک رمضان ، تحت عنوان «روزه ی پیشباز» آغاز میشود و تا فرار رسیدن عید سعید فطر ادامه می یابد.
شماری از مردم زنجان نیز طبق سنت به یادگار مانده از بزرگان خانواده ، در ماه های رجب و شعبان نیز روزه می گیرند.
اوروشلیق آیی
در طول ماه مبارک رمضان «اوروشلیق آیی»، مساجد و اماکن مقدس مناطق مختلف استان مملو از جماعت روزه داری می شود که با انگیزه تکمیل عبادات و کسب فیض بیشتر، نمازهای یومیه را به جماعت اقامه می کنند.
آیین و فعالیت های دینی و مذهبی در ماه مبارک رمضان در مناطق مختلف این استان بیشتر و کلاس های ویژه قرایت، تفسیر و تعلیم قرآن ، جلسات احادیث ، علوم دینی و فقهی، بطور گسترده در اماکن مقدس و منازل مردم تشکیل و برگزار می شود.
زنجانی ها عادت دارند در ایام ماه مبارک رمضان، کدورت و اختلافها را کنار بگذارند و نسبت به هم محبت بیشتری ابراز کنند چراکه معتقد هستند کسی که دل مومن روزه داری را شاد کند از لطف و عنایت خداوندی بیشتری برخوردار می شود.
مردم این خطه، روزه داری در دهه نخست ماه مبارک رمضان را «یوقوشا داشنان چیخماق» ( حرکت در سربالایی با بار سنگ) ، دهه دوم را «یوقوشا کرپیجینن چیخماق» (بالارفتن در سربالایی با بار خشت) و دهه سوم روزه داری را «انیشه قاشماق سو ایچماق کیمیندی» (پایین آمدن از ارتفاعات مثل آب خوردن است) ، تعبیر می کنند.
روزه داران زنجانی، در شبهای قدر «لیله القدر» با خواندن دعاهای مخصوص ایام ، نیایش به درگاه خدا، شرکت در محافل معنوی دعاهای جوشن کبیر، فرج آقا امام زمان (عج) و ابوحمزه ، اقامه نماز هفت سوره ای و برسر گرفتن قرآن، شبهای 19 - 21و 23 ماه رمضان را به سحر می رسانند.
شادی در شب 27ماه مبارک رمضان «سالروز مرگ ابن ملجم مرادی ملعون» و طبخ کله پاچه با سیر برای افطاری و یا سحری نیز یکی دیگر از سنت هایی است که هنوز در بین بیشتر خانواده های زنجانی رایج است و عملی می شود.
کیسه برات
دوختن برات کیسه سی «کیسه ی برات» در پایان ماه مبارک رمضان به تعداد اعضای خانواده نیز از جمله عادت هایی است که در برخی خانواده ها به آن پرداخته می شود.
به اعتقاد زنجانی های میانسال و کهنسال ، اگر این کیسه ها توسط پنج زن سیده که اسم آنها فاطمه یایکی از القاب حضرت فاطمه زهرا (س) باشد، لمس شود، برکت و نعمت خداوند متعال به همراه آن وارد خانه های آنان میشود و اعضای خانه نیز به آرزوی خود می رسند.
تهیه و توزیع انواع مایحتاج غذایی از جمله برنج ، گوشت ، مرغ ، نان، آرد ، روغن ، کره و پنیر بین نیازمندان در طول ماه مبارک رمضان، به ویژه ایام قدر، از دیگر آدابی است که از سالیان دور در میان زنجانی های خیر و اصیل ، رایج می باشد.
انواع آش ، شیربرنج ، تاس کباب، فرنی ، سیرابی ، کله پاچه ، حلوا ، کوفته تبریزی، سوپ و خورشت و پلو، خوراکی و غذاهایی هستند که اکثر مردم این دیار برای افطاری و سحری طبخ و میل می کنند.
نان چایی ، بربری ، سنگک ، فتیر ، بربری ، شیرمال ، تافتون ، نان شیری ، زولبیا و بامیه و پشمک نیز از خوراکی های سنتی است که بازار خرید آنها در ماه مبارک رمضان داغ و مصرف آن بسیار زیاد می شود. (ایرنا)
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در واکنش به حمله رژیم صهیونیستی به ایران مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
رییس مرکز جوانی جمعیت وزارت بهداشت در گفتگو با جام جم آنلاین:
گفتوگوی «جامجم» با سیده عذرا موسوی، نویسنده کتاب «فصل توتهای سفید»
یک نماینده مجلس:
علی برکه از رهبران حماس در گفتوگو با «جامجم»: