در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سحر و افطار چی بخوریم؟ چی نخوریم؟
خوب سحری بخورید تا بداخلاق نباشید. اگر هم فکر میکنید بدن شما به سحری احتیاج ندارد و بهتر است به جای نصف شب بلند شدن و غذا گرم کردن بهتر است بیشتر بخوابید، اشتباه میکنید. چون ممکن است در طول روز گرسنهتان نشود، اما اگر دقت کنید میبینید بداخلاق و بیحوصلهاید. زود از کوره در میروید و تحمل و پذیرشتان پایینتر میآید. شما که دوست ندارید یک روزهگیر بداخلاق باشید و بقیه را از دور و بر خود فراری دهید. پس سحری خوردن را فراموش نکنید.
وعده غذایی سحری هم باید بتواند انرژی روزانه شما را تامین کند و هم از افت قند خون که تاثیر مستقیم بر ضعف و بیحوصلگی و حتی عصبانیت شما در طول روز دارد، جلوگیری کند بنابراین توجهتان را به این نکته مهم جلب میکنم که وعده غذایی سحر باید خیلی مفصلتر از افطار باشد، اما شما مثل اینکه سحری را دست کم گرفتهاید. سبزیجات، میوه و غلات سبوسدار از تشنه شدن شما در طول روز جلوگیری میکنند. نوشیدن آب فراوان در سحر، اثراتی منفی روی فعالیت آنزیمهای گوارشی بدن میگذارد. پس فکر نکنید اگر خیلی آب بخورید، کمتر تشنه میشوید. این اثر منفی باعث میشود غذایی که میخورید بخوبی جذب بدن نشود، بنابراین نوشیدن یک لیوان آب قبل و بعد از سحری کافی است.
اما برای خوردن افطاری و رفع گرسنگی خیلی عجله نکنید. وقت افطار که نزدیک میشود بدن در حالت سکون و آرامش قرار میگیرد. در طول روز هم هیچ مواد غذایی به آن نمیرسد، پس بهتر است اول با یک یا 2 خرما و یک استکان چای افطار کنید یا مثلا حلیم یا غذاهای مایع بخورید تا معده آمادگی پیدا کند غذاهای سنگینتر را هضم کند. سعی کنید بین افطار و شام فاصله بیندازید.
مصرف میوه یا آبمیوه تازه هنگام سحر از تشنگی در طول روز جلوگیری میکند. برای جبران کمبود میزان آب و املاح بدن هم میشود از مقداری سوپ یا آش هنگام افطار استفاده کرد. نباید دسرها و شیرینیها را که شکر دارند، به مقدار زیاد مصرف کرد. بهتر است به جای آنها از خرما و توت که دارای قند طبیعی و همچنین املاح و ویتامین هستند، استفاده کنید.
سعی کنید وقت سحر غذایتان نمک کمتری داشته باشد، چون شوری غذا باعث میشود در طول روز بیشتر تشنه شوید. باید از خوردن غذاهای بسیار سرد یا بسیار گرم و نیز از نوشیدن آب سرد در ابتدای افطار خودداری شود و در صورت رفع تشنگی میتوان از آب گرم، چای یا شیر گرم استفاده کرد.
همچنین مصرف زیاد غذاهای ترش و شور، شیر، میوه و سبزیجات خام و برنج نیز در ازدیاد ترشح اسید معده و در نتیجه ایجاد سوزش و درد معده و اثنی عشر دخالت دارند.
مبتلایان به زخم معده و اثنی عشر و ناراحتی روده بهتر است از غذاهایی استفاده کنند که هضمشان آسان و ساده بوده و باعث نفخ دستگاه گوارش نشود که از جمله این غذاها میتوان به غذاهای کبابی و خورشتی، انواع سوپ کمچرب، آبمیوهها، نان، پنیر و ماست به مقدار کم اشاره کرد.
... خارها گل میشود
روزه گرفتن را از کودکی تجربه کردهایم. اول روزههای کلهگنجشکی گرفتیم. با پدر و مادر بیدار میشدیم و سحری میخوردیم و هنگام ظهر افطار میکردیم و تا زمان افطار که بعد از اذان مغرب است چیزی نمیخوردیم. بعضی وقتها با اصرار از پدر و مادر میخواستیم اجازه دهند روزه بگیریم چون فکر میکردند بنیهمان هنوز آنقدر قوی نشده و ممکن است ضعف کنیم و نتوانیم دوام بیاوریم و مریض شویم، اما به سن تکلیف که رسیدیم اجازهمان را از خدا گرفتیم.
دخترها از 9 سالگی روزه گرفتن برایشان واجب میشود و پسرها از 15 سالگی، اما پسرها زودتر از این سن شروع به روزه گرفتن میکنند. محمد که حالا دانشجوی رشته تاریخ است اولین باری که روزه کامل گرفت را به یاد میآورد: «10 ساله بودم که روزه گرفتم. آن سال ماه رمضان در زمستان بود و روزها خیلی کوتاه بود و زود افطار میشد. زیاد سخت نگذشت. تشنه نشدم، اما یادم است از کنار شیرینیفروشی رد شدم و از بوی شیرینی دلم ضعف رفت و در عین حال خوشحال بودم که میتوانم مقاومت کنم و خودم را محک بزنم که میتوانم دربرابر سختیها بردبار باشم یا نه».
او میگوید: «روزه گرفتن آدم را صبور میکند. تحمل آدم را بالا میبرد. بخصوص الان که ماه رمضان در تابستان است و آدم بیشتر احساس گرسنگی و تشنگی میکند و این سختی که میکشد برای تزکیه نفس خوب است».
شیوا 20 ساله که از یک هفته پیش به پیشواز ماه مبارک رمضان رفته، میگوید: «بعضی وقتها شده که میبینم بعضیها ضعف، بیحوصلهشان میکند و بداخلاق میشوند و با اطرافیان کمتر مدارا میکنند. من زود حواسم را جمع میکنم که مبادا گرسنگی در روحیهام تاثیر بگذارد. آدم باید خودش را نماینده روزهداران بداند و به این بیندیشد که اگر بداخلاقی کند یا خطایی از او سر بزند به پای روزهداران نوشته میشود».
برخی افراد به علت بیماری یا علتهای دیگر نمیتوانند روزه بگیرند. نباید در ماه رمضان کاری کنیم که به آنها سخت بگذرد. مهدی 22 ساله میگوید: «مادر من به خاطر این که زخم معده دارد، نمیتواند روزه بگیرد. اگر دیرتر از یک ساعت مشخص غذا بخورد، معدهاش دوباره شروع به درد گرفتن میکند، اما در ماه رمضان به خاطر ما برای ناهارش، غذا درست نمیکند چون فکر میکند بوی غذا باعث میشود ما اذیت شویم. در حالی که رسم روزهداری این نیست. اتفاقا اگر ما در معرض بوی غذا باشیم و از خوردن آن نیز دوری کنیم، ثواب بیشتری کردهایم نه این که خودمان را در جزیرهای حبس کنیم و بگوییم نباید در آن جزیره آب و غذا باشد چون ما ممکن است دلمان بخواهد. کسی که روزه میگیرد نباید عرصه را بر دیگران تنگ کند و فقط به فکر خودش باشد. ما باید به بیماران و به کسانی که نمیتوانند با ما در لذت روزه گرفتن شریک شوند، احترام بگذاریم و کمتر در این باره خودخواه باشیم».
ماه رمضان بهترین ماه سال است، بهترین فرصت برای به دست آوردن کمال و معنویت؛ ماهی که میشود در آن به تقرب رسید و حقایق را آن گونه که هست، نظاره کرد.
در این ماه شریف، روحانیت خاصی بر جسم و روح انسان حاکم است و آدم خاکی به واسطه تاثیر این حالات احساسی آسمانی دارد.
رمضان ماه رحمت و غفران الهی است که دریای بیکران لطف و عنایت حضرت دوست در آن جوشش و تلاطم دیگری دارد.
فاطمه شاهچراغی
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در واکنش به حمله رژیم صهیونیستی به ایران مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
رییس مرکز جوانی جمعیت وزارت بهداشت در گفتگو با جام جم آنلاین:
گفتوگوی «جامجم» با سیده عذرا موسوی، نویسنده کتاب «فصل توتهای سفید»
یک نماینده مجلس:
علی برکه از رهبران حماس در گفتوگو با «جامجم»: