نوروز باستانی در راه است و ایرانیان به سبب آداب و سننی که ریشه در تاریخ این مرزوبوم دارد، سفره هفت سین می گسترانند و چند سالی است ماهی قرمز را نیز مهمان سفره های خود می کنند تا این موجود زیبا و دوست داشتنی ، لحظات شیرین و فرح بخشی را برای خانواده بویژه کودکان فراهم کند. برخی می گویند ماهی قرمز نماد باروری و آغاز فصلی نو در زندگی است و برخی معتقدند نماد طراوت و حیات است و باعث آرامش می شود.
کد خبر: ۱۶۵۳۵۱

شرایط نگهداری ماهی قرمز:

ماهی قرمز به عواملی نظیر هوا، دما، آب و غذا به مقدار مناسب نیاز دارد تا هم خود سالم بماند و هم احتمالا سلامت ما را به مخاطره نیندازد.

دما: ماهی قرمز در دمای بالای 25درجه سانتی گراد آسیب پذیر بوده و تغییرات ناگهانی دما باعث مرگش می شود.

هوا: ماهی ها به اکسیژن موجود در هوا نیاز مبرم دارند و این اکسیژن از طریق سطح هوایی که با آب در تماس است ، وارد ظرف نگهداری ماهی می شود، بنابراین هر چه سطح مقطع بالای تنگ بزرگ تر باشد، اکسیژن بیشتری به ماهی می رسد.

آب: استفاده از آب شهری برای ماهی قرمز مشکل خاصی ایجاد نمی کند، فقط برای خارج شدن کلر، قبل از عوض کردن آب ظرف حاوی ماهی ، بگذارید آب به مدت حداقل 24ساعت در ظرف مجزا بماند که با این عمل هم کلر موجود در آب از بین می رود و هم آب ، دمای محیط را پیدا می کند. بهتر است هر هفته یک یا دو نوبت و فقط نیمی از آب ظرف ماهی عوض شود.

غذا: اگر در شبانه روز یک یا دو نوبت غذا به ماهی بدهیم ، نیازش برطرف می شود و بهتر است از غذاهای آماده آن هم به اندازه ای که در آب باقی نماند، استفاده شود.

در صورت رعایت نکردن بهداشت ، این موجود زنده نیز می تواند همانند دیگر موجودات زنده مخاطرات بهداشتی را که مهمترین آنها بیماری های گوارشی و زخم های پوستی است ، به همراه داشته باشد که کودکان ، افراد مسن و کسانی که دچار نقص سیستم ایمنی هستند از دیگران حساس ترند. بیماری های مشترک آبزیان نظیر اریزپیلوئید، ویبریوز، سالمونلوز، مایکوباکتریوم ماریوم ، کلوستریدیوم بوتولینوم ، یرسینیوز و غیره به ندرت ممکن است مخاطرات بهداشتی برای انسان به همراه داشته باشد.

مراحل نظارت های دامپزشکی:

کارشناسان دامپزشکی طی نظارت های ادواری که از مراکز تهیه ، تکثیر و پرورش ماهیان به عمل می آورند، ضمن نمونه برداری از آب و ماهی ، موارد بیماری های ویروسی ، باکتریایی ، انگلی و قارچی را که از سوی سازمان بهداشت جهانی (OIE) به عنوان بیماری های اولویت دار اعلام شده است ، در آزمایشگاه بررسی و با موارد غیربهداشتی برخورد می کنند. همچنین شرایط اختصاصی حمل ونقل برای این مراکز در نظر گرفته شده است که ماهی ها با خودروهای مناسب و بهداشتی به مراکز عرضه انتقال داده شوند.

برای رفاه حال شهروندان عزیز، اداره کل دامپزشکی استان تهران شرایطی را فراهم کرده است که تمامی ماهیان قرمزی که از دیگر استان ها به تهران حمل می شوند، ضمن داشتن مجوز بهداشتی و قرنطینه ای حمل به پایانه ای که در جنوب شرق تهران در نظر گرفته شده است ، آورده شوند و در آنجا پس از بازرسی از سوی ناظران بهداشتی این اداره کل ، در صورت سلامت ، گواهی حمل به مراکز مجاز سطح شهر صادر می شود. رعایت نکات بهداشتی زیر می تواند مانع بروز بیماری های قابل انتقال از ماهیان به انسان شود و نیز در سلامت و طول عمر ماهیان موثرند:

1- ماهی قرمز شب عید را از مراکز معتبر تحت نظارت دامپزشکی تهیه کنید. 2- از دست زدن به ماهی قرمز و یا آب محفظه مربوط به آن بدون دستکش خودداری کنید. 3- دست ها و ظروف استفاده شده هنگام تعویض آب ماهی را با آب و صابون بشویید. 4- در صورت مشاهده زخم های پوستی و علائم بیماری های گوارشی مثل دل درد و اسهال به پزشک مراجعه کنید. 5- آب مورد استفاده برای ماهیان باید بهداشتی باشد و قبل از مصرف حداقل به مدت 48ساعت برای تبادل گازها و خروج کلر در ظرف دهان گشاد نگهداری شود. 6- دست زدن به ماهی باعث آسیب دیدن پوشش سطحی ماهی شده و ماهی را نسبت به باکتری ها و انگل های موجود در آب حساس و آسیب پذیر می کند.

به این نکته نیز توجه کنید که مراکز بهداشتی و مجاز مکان های مسقفی هستند که از نظر بهداشتی قابل شستشو و ضدعفونی بوده و از آب بهداشتی کافی ، ظروف ، لوازم فروش ، نگهداری و حمل ونقل برخوردارند.

دکتر داوود امان اللهی
رئیس اداره آموزش و روابط عمومی دامپزشکی استان تهران

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها