موزهای سیاه ولی شیرین
موز را برای مدت طولانی سالم نگه‌داریم

موزهای سیاه ولی شیرین

راهكارهای خانگی خشك‌ كردن میوه

خشكبار به دلیل طعم و مزه خوب‌، در میان موادغذایی طرفداران بسیاری دارد اما چند سالی می‌شود كه در میان خشكبارهای معمول و همیشگی، میوه‌های خشك مانند سیب، پرتقال، توت‌فرنگی، كیوی، آناناس، موز، هندوانه، طالبی و... جایگاه خاص و ویژه‌ای پیدا كرده‌اند؛ میوه‌های خشكی كه دارای مواد مغذی و ویتامین‌های فراوان است و می‌تواند یادآور طعم و مزه میوه‌های چهارفصل باشد.
خشكبار به دلیل طعم و مزه خوب‌، در میان موادغذایی طرفداران بسیاری دارد اما چند سالی می‌شود كه در میان خشكبارهای معمول و همیشگی، میوه‌های خشك مانند سیب، پرتقال، توت‌فرنگی، كیوی، آناناس، موز، هندوانه، طالبی و... جایگاه خاص و ویژه‌ای پیدا كرده‌اند؛ میوه‌های خشكی كه دارای مواد مغذی و ویتامین‌های فراوان است و می‌تواند یادآور طعم و مزه میوه‌های چهارفصل باشد.
کد خبر: ۱۳۴۹۰۶۱

به دلیل استقبال از میوه خشك، این محصول در بازار، در انواع مختلف و با كیفیت‌های گوناگون تولید می‌شود. اما نكته‌ای كه وجود دارد، در زمینه نحوه نگهداری و نحوه خشك ‌كردن این میوه‌هاست.

امكان دارد در زمان انجام پروسه خشك شدن صنعتی میوه، از یك سو بهداشت رعایت نشده‌ باشد و از سوی دیگر به دلیل درست خشك ‌نشدن میوه‌ها یا خشك‌ شدن به روش‌های غیراستاندارد و نادرست، آنها به میكروب‌های مختلف و مضری آلوده‌ شده باشند.

علاوه‌بر همه اینها، معمولا میوه خشك‌های موجود در بازار، قیمت‌های بالایی هم دارند. پس چه بهتر با دانستن چند راهكار ساده در خانه، میوه خشك مصرفی را به شكل خانگی تهیه كرده و با قیمتی به‌صرفه‌تر، با اطمینان بیشتر از پروسه بهداشتی بودن آن و با استفاده از روش‌های درست تهیه میوه‌خشك، از این خشكبار خوش‌طعم و پرطرفدار لذت برد.

راهكارهای گوناگونی برای تهیه میوه‌ خشك به سبك خانگی وجود دارد كه در این مطلب به برخی از آنها اشاره خواهیم كرد.

در آفتاب تموز

یكی از سنتی‌ترین روش‌های خشك‌ كردن میوه، قرار دادن آنها مقابل نور آفتاب است. این روش خشك‌ كردن برای فصل تابستان بسیار عالی خواهد بود.

اگر بالكن رو به آفتاب دارید یا امكان استفاده از پشت‌بام را دارید، از این امكان نهایت استفاده را ببرید و با قرار دادن میوه‌های تابستانی در برابر نور مستقیم خورشید، آنها را با بهترین كیفیت خشك و نگهداری كنید. برای این كار كافی ‌است میوه‌های مورد نظر را بعد از شستن و خشك‌ كردن روی سینی توری، یا سفره، یا نایلون گلخانه‌ای و... قرار داده و در مدت زمانی كه میوه‌ها در این فضا قرار دارند، هر چند ساعت یك بار به آنها سر زده و در صورت لزوم شب‌ها آنها را به فضایی سرپوشیده منتقل كنید، سپس در روز آنها را مقابل آفتاب قرار دهید.

این كار تا زمانی كه میوه‌ها به شكل كامل خشك نشده ‌باشند، باید ادامه پیدا كند. بعد از آن، می‌توان میوه‌های خشك را شسته تا خاك احتمالی كه روی آنها نشسته، از بین برود و در همان محیط خانه خشك كرده و جمع‌آوری كنید.

استفاده از بخاری یا شوفاژ

خشك كردن میوه با حرارت بخاری یا شوفاژ نیز می‌تواند میوه‌ها را به اندازه مطلوب خشك كند. كافی است میوه‌ها را پس از شستن و خشك كردن، برش زده و داخل سینی كه كاغذ روغنی دارد، قرار دهید و سینی را روی بخاری بگذارید.

هر دو ساعت یك بار میوه‌ها را زیر و رو كنید تا عملیات خشك شدن به‌خوبی پیش برود. با این روش، میوه‌ها سریع‌تر خشك می‌شود. برای قرار دادن میوه روی شوفاژ هم بهتر است روی شوفاژ فویل آلومینیومی قرار داده و میوه‌ها را روی این فویل بگذارید و هر چند ساعت یك بار میوه‌ها را زیر و رو كنید تا آنها كاملا خشك شو‌د.

این راهكار یك راهكار ساده خانگی است و با وجود آن‌كه میوه‌ خشك‌ها، ظاهر زیبایی در مقایسه با روش‌های دیگر پیدا نمی‌كند اما خوش‌طعم خواهند بود و می‌تواند به عنوان تنقلات خانگی مورد استفاده قرار گیرد.

با كمك فر

استفاده از فر برای خشك‌ كردن میوه یك راهكار فوری است كه در چند ساعت می‌تواند میوه‌های خشك و خوشمزه را تحویل شما دهد. با كمك فر می‌توان میوه‌ها را به هر اندازه‌ای كه می‌خواهید، به شكل كنترل‌شده‌ای خشك‌ كنید.

ابتدا كاغذ مومی یا لاینر‌های سیلیكونی و سینی فر یا توری‌های گرد مخصوص پیتزا را آماده كرده و میوه‌ها را درون آنها بچینید. برای جلوگیری از رشد باكتری‌ها در میوه، با دمای پایین عملیات گرم و خشك‌ كردن میوه را انجام دهید تا به مرور آب درون میوه تبخیر شود.

به منظور حفظ ظاهر میوه، پیشنهاد می‌كنیم قبل از قرار دادن آنها درون فر، میوه‌ها را ۱۰ دقیقه درون آبلیمو و آب قرار داده، سپس خشك كنید و بعد درون فر قرار دهید.

دمای ۵۴ تا ۷۱ درجه سانتی‌گراد، دمای مناسبی برای خشك كردن میوه است و البته این نكته را فراموش نكنید كه اگر میوه‌ها را برش می‌زنید، از حرارت پایین‌تر استفاده كنید.

زمانی كه میوه‌ها درون فر قرار دارند، به آنها دائم سر زده و هر دو ساعت یك بار میوه‌ها را بچرخانید تا به شكل یك دست خشك شود.

به طور معمول مدت‌زمان خشك‌شدن میوه‌ها درون فر، بین شش تا ۱۲ ساعت است كه بسته به ابعاد میوه و اندازه برش‌ها، متغیر خواهد بود.

بعد از آن‌كه میوه‌ها به شكل مطلوبی خشك شدند و حالت چرمی انعطاف‌پذیری پیدا كردند؛ آنها را درون ظرف‌های شیشه‌ای یا پلاستیكی دردار ریخته و به مدت حداكثر پنج‌روز درِ آنها را باز بگذارید و دائم به آنها در این مدت زمان سرزده و میوه‌های درون ظرف‌ها را جا‌به‌جا كنید تا اگر رطوبت احتمالی هم باقی مانده باشد، به شكل كامل تبخیر شود سپس در ظرف‌ها را بسته و در طول سال از طعم بی‌نظیر میوه‌ خشك‌های دست ساز خود لذت ببرید.

استفاده از دستگاه‌ های میوه خشك‌‌ كن خانگی

دستگاه برقی خانگی در یك محیط ایده‌آل و عاری از آلودگی و میكروب، فرآیند خشك كردن میوه را به‌خوبی انجام می‌دهد.

یك میوه خشك‌كن به طور معمول به این صورت كار می‌كند كه هوای گرم را از پایین دستگاه به سمت بالای دستگاه می‌دمد و از طریق منافذ موجود در هر طبقه دستگاه این گرما به تمام نقاط وارد شده و میوه‌ها به مرور خشك می‌شو‌د.

مزیت این روش خشك كردن، آن است كه طعم و مزه و همچنین خواص میوه‌ها و سبزیجات حفظ می‌شود. در این روش كافی است میوه‌ها را به‌خوبی شسته، در صورت لزوم پوست‌كنده و به قطعات مورد نظر خرد كنید. بعد از آن، میوه‌های آماده و خردشده را به ترتیبی كه لازم است، درون طبقات بچینید.

چیدن هر میوه در هر طبقه، بستگی به نوع میوه دارد. بهتر است در زمان چیدن این میوه‌ها از دفترچه راهنمای میوه خشك‌كن استفاده كنید. مطالعه این دفترچه به شما نشان می‌دهد كه درون این دستگاه و هر طبقه‌اش چه میوه‌ای قرار دهید.

بهتر است میوه خشك‌كن‌هایی انتخاب كنید كه دارای ترموستات و پنل‌های كنترلی است. این ویژگی كمك خواهد كرد تا درجه حرارتی كه تعیین می‌شود، قابل تنظیم باشد. طیف وسیع درجه حرارت این امكان را به شما خواهد داد تا هرآنچه را مدنظر دارید، به‌وسیله این دستگاه خشك كنید.

آزاده باقری - روزنامه نگار / ضمیمه چاردیواری روزنامه جام جم 

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها