در چنین شرایطی لینوکس مزیتهای مشخصی مثل سرعت بیشتر و امنیت بهتر نسبت به رقبایی مثل ویندوز و مکاواس به کاربرانش ارائه میدهد.
همین موضوع دلیل محبوبیت مثالزدنی این سیستمعامل بین کاربران حرفهای، برنامهنویسان و توسعهدهندگان موبایلی است.
به همین نسبت، اجرای بازیهای رایانهای و بهخصوص عناوین جدید روی لینوکس نیازمند انبوهی از تنظیمات و اعمال شاقه است که باعث میشود کمتر کاربری برای بازی سراغ این سیستمعامل برود.
برای حل این مشکل بهغیر از اجرای دوگانه سیستمعاملهای لینوکس و ویندوز روی یک رایانه که خیلی جالب هم نیست، میتوانید از توزیعهای مخصوص بازیهای ویدئویی لینوکس استفاده کنید.
گرچه با استفاده از این نسخههای مخصوص بازی سیستمعامل لینوکس هم اجرای بازیها خیلی سرراست و ساده نیست، اما احتمالا به شما امکان میدهد بدون تعویض سیستمعامل از بازی دلخواهتان لذت ببرید.
در ادامه بهترین توزیعهای مخصوص گیمینگ لینوکس را با هم مرور میکنیم.
برای خوره بازیها
اگر کاربر لینوکس طرفدار نرمافزارهای متنباز هستید، اما بازیهای جدید و پر زرق و برق را هم دوست دارید Fedora Games همان چیزی است که دنبالش بودید.
این توزیع لینوکس نشان میدهد که متنبازها حرفهای زیادی برای گفتن در صنعت بازیهای رایانهای دارند. بهمحض نصب این نسخه میتوانید به صدها عنوان بازی جذاب و مستقل که از پیش روی سیستم شما نصب شدهاند دسترسی داشته باشید.
مهم نیست چه ژانری از بازی را دوست دارید، چون در کلکسیون Fedora برای هر سلیقهای چیزی پیدا میشود. نکته جالب این که میتوانید از این سیستمعامل برای کارهای روزمره هم استفاده کنید. البته نرمافزار اختصاصی پلتفرم Steam یا کتابخانه WINE بهطور پیشفرض روی این نسخه نصب نشدهاند، هرچند میتوانید اگر خواستید بهسادگی آنها را دریافت و نصب کنید.
برای خاطرهبازها
اگر اهل بازیهای قدیمی هستید و خاطرات شیرین بسیاری با کنسولهای قدیمی بازی مثل آتاری و سگا دارید، RetroPie بسیار برایتان جذاب خواهد بود. این توزیع از لینوکس، همانطور که از نامش مشخص است، در اصل برای رایانههای ساده مثل رزبریپای توسعه یافته اما با رایانههای استاندارد هم سازگار است.
این توزیع لینوکس بسیاری از شبیهسازهای کنسولهای قدیمی را بهطور پیشفرض دارد. البته بازیها بهطور پیشفرض روی آن نصب نشدهاند و برای دریافت فایلهای بازیها باید به سایتهایی مث NESWorld یا RomHacking سر بزنید و خودتان عناوینی را که میخواهید دریافت کنید. از آنجا که RetroPie برای رایانههای بسیار سبک مثل Raspberry Pie توسعه یافته، انتخابی ایدهآل برای احیای یک سیستم قدیمی و تبدیل آن به یک کنسول بازی نوستالژیک است.
نهایت عملکرد
توسعهدهندگان توزیع Arch که مخصوص رایانههای 64 بیتی توسعه یافته، بیش از هر چیز روی سادگی تاکید داشتهاند.
توزیع Manjaro که بر پایه Arch توسعه یافته، بهترین انتخاب برای کاربرانی است که علاقهای به ظواهر ندارند اما بهدنبال سرعت و عملکرد قدرتمند رایانههای مجهز به لینوکس هستند.
این توزیع از لینوکس بهطور پیشفرض بسیاری از اپلیکیشنها و سرویسهایی را که برای راه انداختن بازیها لازم هستند روی خود دارد.
مهمترین این سرویسها، کلاینت Steam است که به شما امکان دسترسی به بهترین و جدیدترین عناوین روز دنیای بازیهای رایانهای را میدهد.
همچنین بهسادگی و تنها با چند کلیک میتوانید بازیها را نصب کنید، از ابزارهایی مثل Teamspeak استفاده کنید و کتابخانه تطبیقپذیری WINE را در اختیار داشته باشید.
تمام این امکانات به شما اجازه میدهند با زحمتی بسیار کمتر نسبت به توزیعهای استاندارد، یک سیستم گیمینگ براساس نیازهای خود راهاندازی کنید.
چرا لینوکس؟
لینوکس بهعلت ساختار متن باز و فلسفه طراحی خود، رابطه چندان جالبی با استودیوهای بزرگ بازیسازی ندارد حتی میتوان گفت اگر پلتفرم استیم وجود نداشت، بسیاری از عناوین محبوب این سالها هرگز در دسترس کاربران لینوکس قرار نمیگرفت. درنتیجه، معمولا لینوکس و بازیهای رایانهای خیلی کنار هم بهکار برده نمیشوند.
برای عناوین مشهور استودیوهای بزرگ که تقریبا همگی برای ویندوز عرضه میشوند، راهی بهجز استفاده از میانبرهایی مثل WINE ندارید.
این سرویس که میتوانید در آدرس winehq.org پیدایش کنید، به گفته سازندگانش یک شبیهساز ویندوز نیست بلکه یک لایه انطباقپذیری لینوکس با ویندوز است که به شما اجازه اجرای بسیاری از بازیها را میدهد. البته میزان پشتیبانی از بازیها یکسان نیست و ممکن است برخی عناوین بسیار عالی کار کنند، در حالی که برخی اصلا اجرا نشوند.
در وبسایت این سرویس میتوانید از پشتیبانی WINE از نرمافزار موردنظر خود مطمئن شوید تا وقتتان تلف نشود.
این مشکل تا حدی ناشی از نحوه عرضه درایورهای سختافزاری در لینوکس است. برای مثال حتی اگر شانس آورده باشید و لینوکس از کارت گرافیکی شما پشتیبانی کند، برای استفاده از آن کماکان نیازمند دانلود، کامپایل کردن و نصب درایورهای اختصاصی هستید.
این کار بهخصوص برای کاربران تازهکار اصلا راحت نیست و میتواند تمام لذت بازی را از بین ببرد. برای همین هم اگر دنبال تجربه آخرین عناوین و بازیهای سنگین روز هستید، استفاده از لینوکس را به شما توصیه نمیکنیم.
البته، لینوکس برای اجرای بازیهای قدیمی از بقیه سیستمهایعامل خیلی بهتر است و کنار امکان شبیهسازی بسیاری از کنسولهای قدیمی و خاطرهانگیز میتوانید از امکانات داخلی جالب آنها هم استفاده کنید.
برخی از توزیعهای معرفی شده از قبل Steam یا WINE را نصب دارند یا از کارتهای گرافیکی پشتیبانی میکنند و یک رابط کاربری اختصاصی برای بازیهای قدیمی دارند اما در نهایت، واقعیت این است که هر ویرایش رسمیتر لینوکس مثل Ubuntu هم میتواند با کمی وقت و حوصله به یک نسخه مناسب برای بازی تبدیل شود. اما زندگی کوتاهتر از آن است که بخواهیم وقتمان را اینطور بکشیم؛ بهترین توزیعهای مخصوص گیم لینوکس تنها کار را برای تمام کاربران ساده میکنند.
خشایار مریدپور - روزنامهنگار فناوری / ضمیمه کلیک روزنامه جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم