در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان ،اما به راستی برای خرید انبه و نگهداری آن چه نکاتی را باید مد نظر قرار داد، ارزش غذایی این میوه زرد رنگ چگونه است و در چه مواردی باید از مصرف آن اجتناب نمود؟!
این ها سوالاتی است که باشگاه خبرنگاران جوان قصد دارد به آن بپردازد پس پیشنهاد می کنیم این مطلب را از دست ندهید.
انبه از نظر غذائی بسیار غنی است؛ هر یکصد گرم از قسمت خوراکی انبه حاوی ۱۹۹۰ واحد بین المللی بتاکاروتن (ویتامین آ) است که خیلی بیشتر ازمیزان موجود در سایر میوه هاست.
مجموع کاروتنوئیدها در انبه با رسیدگی میوه افزایش می یابد؛ خوردن میوه در فصل آن می تواند ذخیره ای از( ویتامین آ) در کبد تأمین کند که برای دوام آوردن برای بقیه سال کفایت می کندو برای پیشگیری از ناهنجاری های کمبود ویتامین آ مثل شب کوری، بسیار مفید است.
انبه، چه رسیده وچه نارس منبع خوبی از( ویتامین ث) است؛ در هر یکصد گرم انبه مقدار ۱۶ میلی گرم ویتامین ث موجود است( ویتامینهای آ وث) هر دو آنتی اکسیدان بوده وبه جلوگیری از آسیبهای رادیکالهای آزاد و در نتیجه کاهش ریسک برخی سرطانها کمک می کنند.
انبه رسیده تامین کننده خوبی از کالری است؛ یک انبه رسیده به ازای هر یکصدگرم وزن مقدار ۴۷کیلو کالری تأًمین می کند.(که بیشتر از قند فروکتوز به دست می آید).
انبه نارس در مقایسه با رسیده آن کالری کمتری دارد؛ انبه رسیده همچنین منبع خوبی از پتاسیم بوده و مقدار نا چیزسدیم آن، باعث می شود برای بیماران دارای فشار خون بالا مناسب باشد.
افرادی که محدودیت رژیم پتاسیم دار مثل رژیم غذایی برای نارسائی کلیه دارند باید از مصرف انبه پرهیز کنند.
انبه نه تنها میوه خوشمزه ای است، بلکه غنی از ویتامین ، املاح و آنتی اکسیدان هاست. دارای فیبر زیادی است، ولی کالری و سدیم آن کم است. فاقد کلسترول و چربی اشباع است.
انبه یکی از منابع غنی ویتامین A است. همچنین دارای مقادیر کافی ویتامین C ، ویتامین B ، پتاسیم ، کلسیم و آهن است.
ویتامین A در تقویت بینایی چشم و حفظ سلامتی دندان ها ، پوست ، استخوان، غشاهای مخاطی و بافت های نرم بدن نقش مهمی دارد.
نصف میوه انبه متوسط معادل یک واحد میوه است و۷۰ کالری انرژی دارد. طعم انبه رسیده و تازه شبیه مخلوطی از طعم هلو و آناناس است و بسیار آبدار و خوشمزه می باشد.
• ۱۰۵ کالری
• ۷۶ درصد ویتامین C (آنتیاکسیدان و تقویتکننده سیستم ایمنی)
• ۲۵ درصد ویتامین A (آنتیاکسیدان و تقویتکننده بینایی)
• ۱۱ درصد ویتامین B6 به اضافه سایر ویتامینهای B (کمک به عملکرد مغز و پیشگیری از بیماریهای قلبی)
• ۹ درصد فیبر سالم پروبیوتیک
• ۹ درصد مس (مس یک کوفاکتور برای آنزیمهای مهم جهت گلبولهای قرمز خون میباشد)
• ۷ درصد پتاسیم (برای متوازن کردن مصرف بالای سدیم)
• ۴ درصد منیزیم
وقتی می خواهید این میوه را بخرید، اول خوب به انبه ها نگاه کنید. توجه داشته باشید که پوست یکنواختی داشته باشند، البته ممکن است قسمت هایی روی این میوه وجود داشته باشند که به رنگ سبز تیره، زرد و قرمز در آمده است، به علاوه، هنگامی که آن را فشار می دهید، باید پوست این میوه نرم باشد.
اگر لکه های سبز تیره روی این میوه باشد، یعنی این میوه به خوبی نرسیده است و می توان آن را در دمای اتاق قرار داد که با گذشت چند روز می رسد و به محض آن که کاملا رسید، می توان آن را به مدت دو هفته در یخچال نگهداری کرد؛ در ضمن، برای تسریع در رسیدن این میوه می توانید آن ها را داخل پاکت کاغذی و در دمای اتاق قرار دهید که سرعت فرآیند رسیدن این میوه ها افزایش پیدا می کند.
البته توجه داشته باشید که رنگ لزومأً نشان رسیدگی در انبه نیست؛ حتی وقتی که آنها رسیده اند با برخی تغییرات آنها سبز باقی می مانند، درحالیکه دیگر انبه ها طلایی یا قرمز روشن یا ترکیبی از این دو رنگ هستند.
میوه هایی که خراب نشده یا علامت سیاه روی پوست آن نیست بخرید؛ بهترین راه انتخاب (در خرید) سفت ومعطر بودن میوه است.
نگهداری طولانی مدت انبه به هیچ وجه توصیه نمی شود. انبه در دمای زیر 4 درجه سانتی گراد یخ میزند و طعم آن تغییر می کند. برای نگهداری طولانی مدت انبه می توانید آنها را داخل روزنامه پیچیده و سپس در یک نایلون گذاشته و به صورت در باز داخل یخچال قرار دهید. دقت کنید که انبه را در کنار سایر میوه ها از جمله هلو نگذارید.
ذخیره کردن انبه های رسیده می تواند برای روزها تا هفته ها بستگی به تنوع ان انبار شوند.قطعه های انبه می تواند کنسروشود یا خشک ومغز آن خارج شود؛ انبه های رسیده بیشتر برای خشک کردن بکار می روند و اینها می توانند برای ترشی وچاشنی غذا بکار برده شوند.
بهترین مصرف این میوه لذیذ خوردن آن به عنوان یک میوه رسیده است؛ از انبه ها به علاوه سالادهای میوه خارق العاده تهیه می شود ومی توان برای درست کردن یخمکها وبستنی ها نیز خالص شوند.میلک شیک ها ( مخلوط بستنی با شیر کاکائو)، آب میوه ، انواع مربا،ژله ،ترشی (با انبه )خوراک خوشمزه ای را معمولاً آماده می کنند.
انبه های رسیده کوچک همچنین می توانند ادویه لذیذی با افزودن نارگیل ودوغ بسازند.
میگوها وماهی ها با انبه خام ترش طعم خوبی را می سازند. ترشی انبه خام وادویه طعم معروفی دارد؛انبه نارس پوست کنده به قطعات کوچک و باریکی بریده ودر آفتاب خشک می شودبعداً چاشنی و پودر زردچوبه زده که در هند در طبخ غذا استفاده می کنند.
دانه های انبه همچنین خوردنی هستند و در سایه خشک و پودر زده و غذاهای زیادی را بوجود می آورند؛ انبه های خام کوچک می تواند بخار داده شوند و در محلول نمک در کوزه گلی برای دوره ای از ۴تا۵ ماه قرار گیرند.
بعدها می توان انبه ها را بر حسب نیاز بیرون آورده پس از خرد کردن با فلفل سبز و مختصری روغن به عنوان چاشنی خورد؛ برگهای ظریف انبه؛پوست وساقه برای خواص ضد باکتریائی درهندوستان ودیگر کشورها، به کار برده می شود.
هضم انبه برای بعضی از افراد سخت است و ممکن است ایجاد خارش و دمل کنید.
پوست انبه را قبل از خوردن جدا کنید ، زیرا بعضی افراد نسبت به آن حساسیت دارند.
مصرف انبه به خصوص ترشی آن با معده خالی ، ایجاد ناراحتی معده می کند. بنابراین بهتر است آن را بعد از غذا و ترشی آن را همراه با غذا میل کرد.
زیاده روی در مصرف انبه برای افرادی که طبع گرم دارند، مضر است.
پوست این میوه حاوی اروشیول است و به همین دلیل هم امکان دارد باعث بروز واکنشهای حساسیتی در پوست شود. در نتیجه اگر پوست حساسی دارید از تماس این میوه با پوستتان بپرهیزید.
افرادی که به لاتکس حساسیت دارد نسبت به این میوه به خصوص نارس آن نیز حساسیت زیادی از خود نشان میدهند. به این ترتیب که بعد از مصرف با واکنشهایی مانند خارش گوشه ی دهان، لب ها و روی زبان مواجه میشوند؛ البته در برخی افراد امکان دارد که این واکنشها جدیتر باشد مانند متورم شدن لبها، ایجاد زخم در دهان، مشکلات تنفسی، استفراغ و اسهال؛ این واکنشهای آلرژیک که به سندرم میوهای لاتکس نیز معروف است به دلیل وجود اناکاردیک اسید موجود در انبهی نارس بروز میکند.
توجه داشته باشید که این واکنشهای آلرژیک با میوههای دیگری مانند کیوی نیز ایجاد میشوند. توجه داشته باشید که میوههای رسیده چنین واکنشهایی بروز نمیدهند اما با این حال توصیه میکنیم افرادی که به انبه حساسیت دارند ترجیحاً از مصرف میوهی کاملا رسیده نیز پرهیز کنند.
امکان دارد که انبه در تأثیر قرصهای وارفارین که یک داروی رقیقکننده خون است اختلال ایجاد کند؛ اگر در حال مصرف این دارو هستید در مصرف این میوه احتیاط کنید و قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنید؛ بهتر است در مورد دیگر میوهها و کلاً غذاهایی که مصرف میکنید با پزشکتان مشورت کنید.
اگر خوردن انبه ایجاد نفخ بکند باید آنرا با زنجبیل خورد .
انبه بسیار مقوی بوده و تقویت کننده بدن است .
انبه تقویت کننده قوای جنسی است .
رنگ صورت را درخشان می کند .
دهان را خوشبو می کند .
ادرار آور است .
یبوست را برطرف می کند .
انبه دارای مقدر زیادی اسید گالیک است؛ بنابراین سیستم هضم را ضد عفونی و تمیز می کند.
انبه تمیز کننده خون می باشد .
بافت های عصب عضله، قلب، مغز و قسمت های دیگر بدن را تقویت می کند.
در درمان سینوزیت نقش موثری ایفا می کند.
عطش را برطرف می کند.
انبه چون گرم است برای گرم مزاجان مناسب نیست و این اشخاص باید آنرا با سکنجبین بخورند .
فیبر نامحلول موجود در انبه به حذف ضایعات روده بزرگ کمک می کند و در درمان یبوست، موثر است.
وجود اسید تارتریک، اسید مالیک و اسید سیتریک در این میوه، به حفظ قلیایی بودن مایعات بدن کمک می کند.
مخلوط شیر و انبه به افزایش وزن بدن کمک می کند.
عصاره پوست درخت، ساقه، برگ و میوه نرسیده انبه، دارای خواص ضد باکتری هستند.
گل های خشک شده این میوه، برای درمان اسهال، اسهال خونی مزمن و برخی مشکلات مثانه مفید است.
مغز هسته انبه، ضد اسهال است.
آنتی اکسیدان های موجود در انبه، نقش مهمی را در پیشگیری از سرطان و بیماری های قلبی ایفا می کنند.[آنتی اکسیدان ها به جنگ آنفلوانزا می روند]
برخی از فلانوئید های موجود در این میوه، باعث تقویت سیستم ایمنی بدن انسان می شوند.
برای بهبود سرفه ، تنگی نفس ، انواع سردرد ، اسهال و دردهای قولنجی مفید است.
این میوه ناراحتی ایجاد شده بر اثر سوء هاضمه را برطرف می کند.
میزان بالای فیبر قابل حل، پکتین و ویتامین C در آن کاهش دهنده کلسترول مضر است.
پس از ورزش سخت، نمک، ویتامین و انرژی از دست رفته را به بدن بازمی گرداند.
عطش را رفع می کند.
با عفونت های باکتریایی مقابله می کند.
مانع از ریزش مو می شود.
برای رفع ناراحتی های مربوط به کبد مفید است.
برای چاق شدن افراد لاغر مفید است.
التهاب غشاء مخاطی معده را تسکین می دهد.
ادرار آور و ملیّن است.
پوست صورت را روشن، نرم و شاداب می سازد.
درمان گرمازدگی و خستگی بر اثر گرما در فصل تابستان است.
کمک می کند تا سیستم هورمونی بدن فعال تر عمل کند.
مربا و ترشی انبه برای تقویت معده مفید است.
در مقابله با بیماری اسکوربوت (نوعی بیماری خونی ناشی از کمبود ویتامین C موثر است.)
در برطرف کردن سرفه موثر است.
شربت انبه یا ازگیل ژاپنی در طب چینی برای درمان گلودرد و رفع سرفه استفاده میشد.
ازترکیب برگ انبه و چند ماده دیگر برای ساخت اکسپکتورانت (داروی خلط آور و مسکن برای درد سینه استفاده میگردد.)
برای هضم غذا بسیار مفید است.
آرام بخش است.
برای بهبود عملکرد سیستم تنفسی مفید است.
خوردن مقدار زیاد انبه یا ازگیل ژاپنی باعث خواب آلودگی میگردد.
به هنگام بالا رفتن دمای بدن، تب را کاهش می دهد و ناراحتی های تنفسی را برطرف می کند.
فیبر موجود در آن از یبوست پیشگیری می کند.
افرادی که از کم خونی رنج می برند، انبه را همراه با شام مصرف کنند. انبه سرشار از آهن و کلسیم است.
علاوه بر خود این میوه، مصرف برگ های آن نیز با بیماری دیابت مقابله می کند؛ قبل از خواب ۰تا۵ برگ درخت انبه را در آب دم کنید و روز بعد ناشتا یک لیوان از آن را بنوشید. این کار به طور منظم، صبح به صبح تکرار شود.
میزان بالای آنتی اکسیدان در آن در صورت مصرف منظم با سرطان و بیماری های قلبی دیگر مقابله می کند.
خطر ایجاد سنگ کلیه را کاهش می دهد.
ترکیبی که از پوست انبه به دست می آید خاصیت ضدالتهابی دارد.پتاسیم انبه ضربان قلب و فشارخون را کنترل می کند.
انبه ابتدا گس و بعد ترش می شود و بر اثر زیاد ماندن بر روی درخت، کم کم شیرین می شود.
مانع از خشکی چشم، خارش و سوزش می شود.
خاصیت ضدالتهابی آن علایم آسم را از بین می برد.
میوه آن بوی خوشی مثل عنبر دارد. دهان را خوشبو کرده و رنگ چهره را باز می کند.
این میوه حاوی اسید گلوتامین است که برای تقویت حافظه و فعال نگه داشتن سلول ها موثر است؛ بنابراین مصرف آن به دانش آموزان توصیه می شود.
انبه منافذ پوست صورت را که باعث بروز آکنه می شود پاک سازی می کند. کافی است برش های نازک این میوه را به مدت ۵ دقیقه روی پوست بگذارید و سپس با آب ولرم بشویید.
تقویت کننده جسم ، روح و دستگاه گوارش است.
کلیه و مثانه را تقویت می کند.
از میوه و پوست انبه علاوه بر ترشی و مربا ، عصاره ای درست می کنند که دارای اثر قابض است.
همچنین غرغره این عصاره بصورت مخلوط با کمی آب، برای گلودرد مفید است.
خوردن انبه بوی بد بدن را از بین می برد .
انبه حرارت بدن را کاهش می دهد و تب را پائین می آرود .
برای رفع اسهال مفید است .
خوردن انبه ، سردرد ، تنگی نفس و سرفه را از بین می برد.
برای درمان بواسیر مفید است.
پوست آن دارای تا درصد تانن است و یک قاشق چایخوری پوست کوبیده آن به میزان دو مرتبه در روز برای اسهال مفید است.
انبه دارای هسته بزرگی است که در وسط آن مغزش قرار دارد که هم دارای خواص دارویی بوده و هم استفاده های غذایی!
برای تقویت دندان و لثه دم کرده برگ درخت انبه را مضمضه کنید.
مغز هسته انبه از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است .
خوردن مغز هسته اسهال را برطرف می کند .
ضد استفراغ است .
سرفه های سخت را درمان می کند .
گل انبه سرد و خشک است و اسهال را رفع می کند.
مغز هسته انبه کرم کش و ضد اسهال است.
برای تسکین آسم و تنگی نفس مفید است.
برای معالجه سرماخوردگی مصرف می شود .
صمغ درخت انبه را با روغن و آبلیمو مخلوط کنید برای ناراحتی های پوست مفید است .
برای برطرف کردن ریزش مو ، آب برگهای درخت انبه را روی سر بمالید .
درمان کننده بواسیر خونی است .
به جای مغز بادام می توان از آن در شیرینی جات استفاده کرد .
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم:
رضا کوچک زاده تهمتن، مدیر رادیو مقاومت در گفت گو با "جام جم"
اسماعیل حلالی در گفتوگو با جامجم: