جام جم آنلاین: بر اساس تحلیل های جدید، انتشار گازهای گلخانه ای توسط بشر با سهمگین تر شدن گردبادها و توفان ها ارتباط دارد.
کد خبر: ۱۰۹۷۳۴

به گزارش شبکه BBC ، دانشمندان محاسبه کرده اند که دلیل دو سوم افزایش دمای آب دریاها که به عنوان عامل شکل گرفتن گردبادها شناخته می شود، انتشار گازهای گلخانه ای ناشی از فعالیت های بشر است.
نتایج تحقیقی که سال قبل منتشر شد، نشان داد تعداد گردبادهای سهمگین که در رده های چهارم و پنجم از دسته بندی پنج گانه گردبادها قرار می گیرند، در دهه های اخیر به طور بی سابقه ای افزایش یافته است.
شکل گیری توفان ها با افزایش دمای سطح آب دریاها ارتباط دارد و آب های گرم تر بیشتر به ایجاد توفان کمک می کنند.

در دو سال گذشته پژوهش های مختلفی درباره امکان ارتباط گازهای گلخانه ای که توسط بشر تولید می شوند در ایجاد گردبادهای قوی صورت گرفته اند.
در آخرین تحقیق انجام شده از 22 مدل کامپیوتری برای شبیه سازی رابطه بین افزایش دمای سطح دریا وافزایش دمای جهان استفاده شد.
درژوئیه سال گذشته، کری امانوئل از انستیتوی تکنولوژی ماساچوست، تحقیقی را منتشر کرد که نشانگر افزایش سرعت باد و رها سازی انرژی در توفان های ارزیابی شده در اقیانوس اطلس جنوبی و شمال اقیانوس آرام از اواسط دهه هفتاد میلادی تا کنون بود.
چند ماه بعد پیتر وبستر از انستیتوی تکنولوژی جورجیا گزارش خود از افزایش توفان های سهمگین را منتشر کرد.

در این گزارش آمده بود که در طول دوره پانزده ساله 1975 تا 1989 صد و هفتاد و یک توفان سهمگین که در رده بندی شدت توفان ها در رده چهارم یا پنجم قرار داشتند رخ داده اند درحالی که در دوره پانزده ساله 1989 تا 2004 این تعداد به 269 مورد رسیده است.
او گفت تصور می کند افزایش شدت توفان ها با افزایش دمای سطح دریاها مرتبط باشد که خود تابعی از افزایش دمای جهان است.
سپس در ژوئنسال جاری، کوین ترنبرس از مرکز ملی تحقیقات جوی ایالات متحده آمریکا وضعیت استثنایی گردبادهای فصلی اقیانوس اطلس شمالی را مورد تحلیل قرار داد.
براساس یافته های او، دمای سطح آب اطلس شمالی 0.9 درجه سانتیگراد بالاتر از حد معمول بود و با مقایسه آن با سایرنواحی این اقیانوس نتیجه گرفت که گازهای گلخانه ای منتشر شده توسط بشر عامل نیمی از این افزایش دما بوده است.
یک گروه از محققان می گویند با 84 درصد اطمینان می توان گفت، فعالیت های بشر برای مداخله در محیط زیست حداقل در 67 درصد موارد سبب افزایش دمای سطح دریاها شده است.
شک و تردید در باره قدرتمند تر شدن توفان ها در دهه های اخیر به زمان به کار گیری ابزارهای نوین برای ارزیابی آب و هوا بازمی گردد.
ماهواره های تجسسی تنها از 35 سال پیش آغاز به کار کرده اند.

جولیان همینگ از مرکزهواشناسی بریتانیا می گوید: همیشه درباره میزان نیرومندی گردبادها بحث هایی وجود داشته اند. او همچنین بر پیچیده بودن رابطه افزایش دمای سطح آب با شکل گیری توفان های موسمی تاکید می کند.
ناظران سخت گیرتر معتقدند شبیه سازیهای کامپیوتری هنوز کامل نیستند.
آنها می گویند در جهان واقعی، ما با یک موقعیت ژئوفیزیک کنترل نشده روبرو هستیم. اینکه فعالیت های بشر سبب تغییرات شیمیایی در ترکیب جو زمین شده است نیز موضوعی است که باید مورد بررسی بیشتر قرار گیرد.
دانشمندان پس از مواجهه با توفان های مهیبی مانند کاترینا در تلاش هستند تا عوامل موثر در نیرومندی گردبادها را شناسایی کنند.
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها