
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
با توجه به علاقه بسیاری از مخاطبان به بازیهای رایانهای، در این مقاله تعدادی وبسایت خارجی به شما معرفی میکنیم تا بتوانید بهصورت قانونی و رایگان بازی دانلود کنید. این شما و این هم منتخبی از وبسایتهایی که عناوین قدیم و جدید را به رایگان در اختیارتان میگذارد.
کلاسیکبازها بشتابند
Abandonia
www.abandonia.com
آباندونیا به عناوین کلاسیک DOS اختصاص دارد. در این وبسایت، انواع آباندون وِر (abandonware) یا رهاافزار وجود دارد. (رهاافزار اصطلاحا به نرمافزارها و گیمهایی گفته میشود که کپیرایتشان منقضی شده و سازندگانشان دیگر از آنها پشتیبانی نمیکنند) آباندونیا در سال 1999 روی کار آمد که تازه دو سال از پدیده مفهوم رهاافزار میگذشت. در حال حاضر این وبسایت، با بیش از صد هزار عضو، بالغ بر 1150 عنوان گیم رایگان برای عرضه دارد. اغلب عناوین موجود، نقد و بررسی پر و پیمانی از منتقدان و مخاطبان دارند و به تصاویر گویا مزین هستند. میتوانید گیم مورد نظر خود را بر اساس نام، تاریخ، امتیاز و دستهبندی جستوجو کنید. البته باز هم تاکید میکنیم تمرکز این وبسایت بر عناوین تولیدی بر پایه سیستم DOS است.
Abandonware Dos
www.abandonwaredos.com
این وبسایت نیز همچنان که از نامش برمیآید، روی عناوین DOS تمرکز دارد. البته عناوین ویندوزی هم در آن یافت میشود. اینجا هم هر گیم امتیاز و توضیحات خاص خود را دارد و بنیه آن با مقالات و انواع محتوای دیگر تقویت شده است. امکانات جستوجوی خیلی خوبی هم دارد.
Remain In Play
www.remaininplay.com
این وبسایت دامنهای وسیعتر از گیمهای غیر DOS مبنا عرضه میکند. ریمِیناِنپلی، گیمهایی را که از ابتدا رایگان بودهاند، نمیپذیرد، بلکه تنها آثاری را منتشر میکند که سازندگانشان به خواست خود آنها را رایگان کردهاند. با این که رابط کاربری سایت کاستیهایی دارد. اگر حوصله جستوجو کردن ندارید، سری به «ده تای برتر» در سایدبار بزنید. این تنها دستهبندی امتیازی این سایت است و جز آن، باید گیمها را براساس نام، داده (نوع)، سبک یا سیستمعامل جستوجو کنید.
The Internet Archive
yon.ir/H43W
«اینترنت آرکایو» یک نهاد غیردولتی است که خود را وقف حفظ اصل بنیادین اینترنت کرده است. گیمهای قدیمی هم به حفظ و حراست نیاز دارند. اینترنت آرکایو سال 2014، 900 گیم آرکید کلاسیک را مهمان مرورگرهای ما کرد. آنها یک سال بعد اعلام کردند قرار است بیش از 2300 گیم DOS را هم به آرشیو خود افزوده و حفظ کنند.
متاسفانه نمیتوان گیمهای این وبسایت را دانلود کرد. تمام آنها از طریق یک شبیهساز DOSBox ادغامی اجرا میشوند و میتوانید آنها را با مرورگر خود بازی کنید. هر عنوانی هم که نظرتان را گرفت، میتوانید بوکمارک کرده یا صفحه موردنظر را روی دسکتاپ خود بیندازید تا دم دست باشد.
سختگیرها بشتابند
اگر حوصله کلاسیکها را ندارید و دنبال گیمهای متاخرتر هستید، میتوانید سری به سایتهای زیر بزنید:
Steam
http://yon.ir/Wb23
http://yon.ir/2ip1
استیم در حال حاضر به مامنی برای گیمرها تبدیل شده است. آنهایی که مشترک هستند و در آن هزینه میکنند، بعضا باید با پشتیبانی نه چندان قوی بسازند و در عین حال چشم امید به این داشته باشند که استیم حالا حالاها پابرجا بماند. اما در عین حال خیلیها معتقدند مجموعه عظیم و گیمهای مدام در حال بهروزرسانی آن ارزش این ریسک را دارد. اگر گیم رایگان میخواهید، سراغ بخش
Free to Play بروید. میتوانید گیمها را بر اساس سبک، دستهبندی، خصوصیات و سیستمعامل فیلتر کنید. همچنین میتوانید آثار جدید، پرطرفدارترینها و عناوین آینده را هم ببینید یا این که با جستوجوی لغات مورد نظر، نتیجه دلخواه را سادهتر به دست بیاورید.
این بخش، حدود 1700 گیم را در دل خود جا داده است. اگر به هرکدام یک ساعت وقت اختصاص دهید، 70 روز کامل
(24 ساعته) سرگرم خواهید بود، البته خونتان گردن خودتان است! گیمهایی فوقالعاده در این بخش وجود دارد که از جمله میتوان Paladins، Brawlhalla، Duelyst، Path of Exile و Warframe را نام برد.
بخش دموی استیم هم در نوع خودش جالب است. اینجا میتوانید بیش از 1300 دمو از گیمهای متنوع پیدا کنید که اگر قصد پرداخت هزینه کامل برای یک گیم را داشته باشید، به تصمیمگیری نهاییتان کمک خواهد کرد.
GOG
www.gog.com
آنان که به استیم پشت میکنند، دلایلی متعدد برای این کار دارند که یکی از آنها وجود DRM (نسل تازهای از قفل کپیرایت که هر نسخه گیم را به یک کاربر محدود میکند) است. با وجود DRM، در صورتی که یک روز دیگر به هر علتی استیم نباشد، گیم شما که با حساب کاربریتان گره خورده، غیرقابل استفاده خواهد شد.
به همین دلیل بسیاری از گیمرها اگر مقدور باشد GOG را به استیم ترجیح میدهند. GOG پلتفرمی شبیه استیم است، اما گیمهای آن DRM نداشته و اتصالی بین گیم شما و حساب کاربریتان در این سایت ندارد؛ پس حتی اگر این وبسایت به کارش پایان دهد، گیمتان حفظ خواهد شد. امتیاز دیگر این پلتفرم این است که گیمهایش روی لینوکس قابل اجراست و هواداران این سیستمعامل میتوانند حسابی از آن لذت ببرند. کاستی آن هم این است که بزرگی مجموعهاش در قیاس با استیم، حرفی برای گفتن ندارد. حدود 1800 گیم در GOG است و متاسفانه تنها نزدیک به 30 عنوان رایگان دارد. اگر برایتان مقدور است هزینه کنید، مجموعه گیمهای زیر پنج دلار آن خیلی قویتر ظاهر میشود.
Origin
http://yon.ir/0n4I
این وبسایت هم مثل استیم و GOG عمل میکند، با این تفاوت که توسط EA Games اداره شده و تمام گیمهای منتشره در آن از گیمهای این شرکت هستند. بنابراین، مجموعه موجود در آن چندان وسیع نیست و تعداد زیادی از آنها پولی هستند. با این حال، بسادگی از کنار بخش On the House نگذرید.
این بخش، گیمهای کامل و بستههای الحاقی را به رایگان در اختیارتان میگذارد. اگر بموقع این ماهیها را از آب بگیرید و به مجموعه خود بیفزایید، خیالتان راحت است که تا ابد آنها را در مالکیت خود دارید؛ حتی اگر مدت اعتبار آن پیشنهاد به پایان رسیده باشد.
تنها نکته مشکلساز، این است که پیشنهادهای رایگان این وبسایت، حساب و کتاب ندارد. مثلا Red Alert 2 فقط یک روز رایگان بود، اما Nox را 129 روز برای ارائه گذاشته بودند. تا زمان تحریر این مقاله هم نزدیک به سه ماه است که Dungeon Keeper را رایگان کردهاند. محض احتیاط البته اگر حوصلهاش بود، بد نیست این وبسایت را روزی یک بار چک کنید.
البته پلتفرمهای دیگری هم هست که در صورت تمایل میتوانید چک کنید. Desura.com عناوین زیادی دارد.
Indiedb.com پایگاهی برای گیمهای مستقل در دست ساخت است. در Moddb.com انواع و اقسام گیمهای مستقل و مادها قابل دانلود است. باز هم اگر قادر به پرداخت هزینه بودید، بد نیست به humblebundle.com/store سر بزنید. در این وبسایت گیمهای فراوانی را بهصورت دستهای حراج میکنند و میتوانید با قیمتی بسیار خوب، چند عنوان خوب را تهیه کنید.
سامان هاشمی
ضمیمه کلیک جامجم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
حسن روشن در گفت و گو با جام جم آنلاین مطرح کرد ؛
در گفتوگوی «جامجم» با یک کارشناس تحولات جمعیت ایران و جهان مطرح شد
با مسعود کاویانی، درباره تاریخچه، روند شکلگیری و افقهای پیش روی رادیو معارف گفتوگو کردیم
گپوگفت «جامجم» با چند هنرمند رادیویی در آغاز سال جدید