به گزارش جام جم آنلاین از باشگاه خبرنگاران، هوش موضوعی است که هنوز ناشناخته باقی مانده و به عقیده دانشمندان از ابعاد گستردهای برخوردار است، به طوری که برای ارزیابی آن باید فاکتورهای مختلفی مد نظر قرار گیرد.
عملکرد تحصیلی را نمیتوان صرفاً نشانهای از بهره هوشی دانست. به عنوان مثال آلبرت انیشتین به عنوان یکی از با استعدادترین دانشمندان تاریخ در مدرسه عملکرد بسیار ضعیفی داشت. از این رو محققان همچنان در حال بررسی روشهایی برای ارزیابی ضریب هوشی هستند.
عدهای از صاحب نظران بر این باورند ضریب هوشی را میتوان به برخی اختلالات ذهنی مربوط دانست.
جالب است بدانید قریب به 2.4 درصد جمعیت جهان از «اختلال دوقطبی» رنج میبرند. جالبتر اینکه بسیاری از بزرگان تاریخ از جمله «ونسان ون گوگ» (نقاش و هنرمند هلندی)، «امیلی دیکینسون» و «ارنست همینگوی» (دو نویسنده معروف آمریکایی) به همین اختلال روانی دچار بودهاند.
تحقیقی نشان داد نوعی پروتئین که در مغز موشها باعث تحریک کنجکاوی و فعالیتهای هوشمندانه و کنجکاوی میشود، مسبب اختلالات روانی همچون اسکیزوفرنی و دوقطبی در انسان است.
همچنین دانشمندان بین مهارت حل مسائل ریاضی و پردازش اطلاعات با خطر ابتلا به «جنون تحریکاتی» که نوعی تمرکز بیش از حد و فعالیت روانجنبشی در افراد دارای اختلال دوقطبی است، نوعی ارتباط معنادار یافتند.
حال تعدادی از این نشانههای عجیب بهره هوشی که در تحقیقات مورد تایید قرار گرفته به شرح زیر است:
1. تندخویی
با این که تندخویی نشانهای از عدم منزلت اجتماعی محسوب میشود، دانشمندان آن را نشانهای از ضریب هوشی قلمداد کردهاند.
تحقیقی در سال 2016 نشان داد ارتباط مثبتی بین بکارگیری الفاظ هنگام عصبانیت با سخنوری و فن بیان افراد وجود دارد. دانشمندان دامنه لغات و مهارت تکلم را نشانهای از هوش میدانند.
2. توانایی ریسک کردن
یک تحقیق در کشور فنلاند به تازگی نشان داد افرادی که خود را در معرض چالشهای جدید قرار میدهند و بیشتر ریسک میکنند، از هوش بالاتری برخوردارند.
3. تنبلی
گرچه ارتباط بین تنبلی و ضریب هوشی هنوز به طور قطعی مورد تایید قرار نگرفته است، مطالعهای به تازگی نشان داد افرادی که کمتر از فکرشان استفاده میکنند، زودتر حوصلهشان سر رفته و به ورزش و تمرینات فیزیکی روی میآورند. این در حالی است که افراد متفکر به جای ورزش کردن ترجیح می دهند زمان بیشتری را صرف فکر کردن کنند.
در ادامه این تحقیق آمده است: افراد متفکر و باهوش به تنبلی خود واقف بوده و به خوبی میدانند هزینه اهمالکاریشان را بعضاً در مقاطع مختلف زندگی پرداختهاند. به همین علت ممکن است ناگهان دست به اقدامات بزرگی بزنند.
4. فرزندان ارشد
نظریه جالبی وجود دارد که میگوید ضریب هوشی متأثر از ترتیب به دنیا آمدن فرزندان است، به طوری که فرزندان بزرگتر خانواده از ضریب هوشی بالاتری نسبت به سایر فرزندان برخوردارند.
دانشمندان در توضیح این امر میگویند فرزندان ارشد معمولاً در معرض قوانین تربیتی سفت و سختی قرار میگیرند و زودتر با مسائل مختلف آشنا میشوند.
بچههای بزرگتر خانواده بیشتر تحت نظر والدین قرار میگیرند و مراقبتها و کنترلهای سختگیرانه والدین مسیر بهتری را برای آنان رقم میزند.
از سوی دیگر انتظارات بالاتر والدین از این فرزندان، باعث میشود بچههای بزرگتر خانواده تلاش بیشتری برای برآوردن انتظارات والدینشان کنند.
5. نگران بودن
فکر کردن بیش از حد به مسائل مختلف و ابراز نگرانی در مورد آنها در برخی تحقیقات به عنوان یکی از نشانههای ضریب هوشی مورد بررسی قرار گرفت.
در یکی از این تحقیقات «هوش گفتاری» منشأ تفکر و ابزار حل مسائل معرفی شد و رابطه آن با دلواپسی افراد مورد تأیید قرار گرفت.
به نظر میرسد افراد باهوش و دارای مهارت سخنوری بتوانند رویدادهای گذشته و آتی را با جزئیات بیشتری مورد کنکاش قرار دهند. این امر باعث میشود بیش از سایر افراد احساس نگرانی و دلشوره کنند.
6. محبوبیت
افراد باهوش میتوانند ذهن و عواطف دیگران را بخوانند. تحقیقی در سال 2015 نشان داد همین مهارت باعث میشود برخی دانشآموزان در رقابت با همکلاسیهای خود موفقتر ظاهر شوند.
بر اساس نتایج این تحقیق، بچههایی که هوش هیجانی بالاتری دارند بهتر از هم سن و سالهایشان افکار، خواستهها و عواطف دیگران را شناسایی کرده و رابطه بهتری با آنان برقرار میکنند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم:
رضا کوچک زاده تهمتن، مدیر رادیو مقاومت در گفت گو با "جام جم"
اسماعیل حلالی در گفتوگو با جامجم: