چشمانی که نزدیک‌بین می‌شوند

هفته گذشته رئیس بخش اپتومتری بیمارستان فارابی، آمار تکان‌دهنده‌ای از شیوع نزدیک‌بینی در کشور ارائه کرد و از نتایج مطالعاتی خبر داد که نشان می‌دهد 25 تا 30 درصد جمعیت ایران به نزدیک‌بینی دچارند.
کد خبر: ۸۳۸۶۷۴
چشمانی که نزدیک‌بین می‌شوند

اما چرا نزدیک به یک‌سوم مردم ایران و البته جمعیت جوان بسیاری از کشورهای دنیا نزدیک‌ بین شده‌اند؟

دکتر علی میرزاجانی، رئیس انجمن علمی اپتومتری ایران در پاسخ به این پرسش می‌گوید: سبک زندگی و حضور بیش از حد در فضا‌های بسته (فضای مجازی) بویژه با ابعاد کوچک از طریق موبایل و تبلت و استفاده از بینایی در فاصله نزدیک که امروزه رو به افزایش است مهم‌ترین دلیل برای افزایش شیوع نزدیک‌بینی است. البته باید توجه داشت مطالعه بیش از حد در فاصله غیراستاندارد با شرایط نوری نامناسب و بازی‌های رایانه‌ای با تبلت و موبایل علل اصلی افزایش شیوع نزدیک‌ بینی در سال‌های اخیر است به‌خصوص اگر زمینه ژنتیکی مناسب در خانواده نیز وجود داشته باشد.

چگونه چشم‌مان نزدیک‌بین می‌شود؟

نزدیک‌بینی یکی از عیوب انکساری چشم است که در آن فرد، اشیای نزدیک را خوب می‌بیند، ولی اشیای دور را تار خواهد دید. نزدیک‌بینی بیشتر جنبه ارثی دارد، ولی شرایط محیطی از جمله فعالیت بینایی زیاد در فاصله نزدیک نیز موجب ایجاد و پیشرفت نزدیک‌بینی می‌شود.

دانشیار گروه اپتومتری دانشگاه علوم پزشکی ایران در گفت‌وگو با جام‌جم می‌افزاید: نزدیک‌بینی در زمان‌ها و سنین مختلف ممکن است ایجاد شود‌. برخی نوزادان با نزدیک‌بینی مادر‌زادی به دنیا می‌آیند و برخی نوزادان به دلیل این که زودتر از موعد به دنیا آمده‌اند و اصطلاحا نارس هستند نیز به دلیل مراقبت ویژه در دستگاه‌های نگهداری نوزاد نارس و قرار‌گیری در معرض اکسیژن ممکن است دچار نزدیک‌بینی شوند. برخی کودکان نیز که دارای منشأ ارثی در والدین برای نزدیک‌بینی هستند و چشمانشان شرایط ایجاد نزدیک‌بینی را دارند نیز ممکن است در دوران رشد کودکی و نوجوانی به تدریج دچار نزدیک‌بینی شوند.

وی با اشاره به این که برخی بیماری‌ها نیز موجب تغییراتی در انکسار نور در چشم می‌شوند و ایجاد نزدیک‌بینی می‌کنند، می‌افزاید: بیماری دیابت از جمله مهم‌ترین این بیماری‌ها به‌شمار می‌رود که می‌تواند در افراد مبتلا ایجاد نزدیک‌بینی کند. نزدیک‌بینی تقریبا تا کهولت ثابت
باقی می‌ماند.

شما در خطر نزدیک‌بینی هستید!

بی‌شک، افرادی که پتانسیل اولیه نزدیک‌بین شدن را از طریق وراثت دارند نزدیک‌بین می‌شوند، اما ثابت شده است بعضی فاکتورهای محیطی مثل مطالعه و فعالیت‌های چشمی در فاصله نزدیک از قبیل خیاطی، نقاشی، کار با رایانه، بازی‌های رایانه‌ای، تلفن همراه و تبلت می‌تواند ایجاد نزدیک‌بینی را تشدید و تسریع کند.

دکتر میرزاجانی در این‌باره می‌گوید: فعالیت بینایی زیاد و ممتد و بدون استراحت در فاصله نزدیک مهم‌ترین عامل محیطی در بروز نزدیک‌بینی است‌. البته اگر این فعالیت‌ها به طور ممتد و بدون استراحت (یعنی نگاه به فاصله دور در بین زمان مطالعه) و در نور کم اتفاق بیفتد به‌مراتب بیشتر تأثیر‌گذار است.

نمی‌خواهم نزدیک‌بین شوم

اگر چه افرادی که دارای جنبه ارثی نزدیک‌بینی هستند در خطر بیشتری برای نزدیک‌بین شدن هستند، ولی به گفته دبیر انجمن اپتومتری، استفاده نکردن از چشم‌ها به طور مکرر و پیاپی در فاصله نزدیک، پرهیز از مطالعه و دید نزدیک در نور کم و ایجاد استراحت برای چشم‌ها با نگاه به فواصل دور در بین دید نزدیک هم می‌تواند تا حدودی به جلوگیری از نزدیک‌بینی کمک کند.

وی تاکید می‌کند: تحقیقات نشان می‌دهد مصرف نکردن پروتئین‌ها، استفاده بیش از حد از نمک و هیدرو‌کربن‌ها نیز ممکن است موجب بروز نزدیک‌بینی در افراد شود.

عینک، درمان موثر نزدیک‌بینی

شایع‌ترین و معمول‌ترین روش درمان برای نزدیک‌بینی، درمان با عینک است. اما تا کی باید عینک زد تا نزدیک‌بینی کاملا درمان شود؟

دکتر میرزاجانی در پاسخ می‌گوید: اگر چه نمره عینک در طول درمان طی سال‌ها ممکن است کاهش یا افزایش یابد، ولی برای درمان نزدیک‌بینی باید در طول دوران زندگی از عینک استفاده شود‌. البته روش‌های دیگر نیز برای درمان نزدیک‌بینی وجود دارد و از آن جمله استفاده از لنز‌های تماسی و همچنین روش‌های جراحی انکساری از قبیل لیزیک و لازک است‌.

همچنین اپتومتریست‌ها علاوه‌بر درمان نزدیک‌بینی با عینک و لنز در روش‌هایی نیز با عنوان درمان بینایی دوره‌های تخصصی می‌بینند که می‌تواند به بیمارانی که علت نزدیک‌بینی آنها کار نزدیک مداوم و زیاد بوده است، کمک و آنها را درمان کند.

پونه شیرازی - دانش و سلامت

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۱
سیروس . ا
-
۱۵:۴۸ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۶
۰
۰
قشنگ و جالب و مفید بود .

نیازمندی ها