هشدار مربوطه تمام انواع این داروها در دو نوع با نسخه و بدون نسخه و انواع ادویل، آلیو و موترین را شامل میشود. طبق گفته این سازمان، داروهای گفته شده برای آنهایی که بیماری قلبی ندارند هم خطرناکند.
برای این که بیشتر با خطرات این داروها آشنا شویم و از تاثیر آنها روی قلب بدانیم، پایگاه خبری WebMD گزارشی تهیه کرده است.
برچسبهای هشداری
پس از بررسی هر دو نوع این داروها (با نسخه یا بدون نسخه)، سازمان غذا و دارو به این نتیجه رسیده که خطر موجود بیش از آن است که پیش از این تصور میشده است. خطر ابتلا به حمله قلبی حتی در چند هفته آغازین استفاده از این داروها هم بالاست و ممکن است اتفاق بیفتد و مشخصا با بالاتر رفتن دوز این خطر نیز افزایش مییابد. متاسفانه این خطرات دامنگیر آنهایی که تا به حال بیماری قلبی نداشتهاند هم خواهد شد.
با اینکه برخی از داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی کمخطرترند، آژانس اعلام کرده فعلا نمیتوان میزان خطر هر دارو را مشخص کرد.
افزایش سکته و حمله قلبی
چمک کاربرگ، پزشک خانواده که مطالب زیادی را درباره داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی منتشر کرده است، درباره تاثیر این داروها میگوید: مساله تاثیر این داروها روی پلاکتهاست. پلاکت به سلولهای خونی گفته میشود که مسئول بند آمدن خون و تشکیل لخته هستند.
داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی غیرآسپرین، عملکرد متفاوتی از آسپرین دارند. آسپرینی که میشناسیم، در برابر حملات قلبی از ما محافظت میکند. کار آسپرین این است که با ایجاد یک آنزیم از توده شدن پلاکتها و ایجاد لخته و انسداد رگها که منجر به حمله قلبی میشود، جلوگیری میکند. داروهای غیرآسپرینی هم روی همین آنزیم کار میکنند، اما روی آنزیم دیگری که موجب ایجاد لخته میشود هم تاثیر میگذارند. همین امر ممکن است باعث حمله قلبی و
سکته شود.
داروی جایگزین؟
دکتر مارک کریگر، ریاست انجمن قلب آمریکا در پاسخ به این پرسش میگوید: باید گفت استفاده از هر نوعی از آنها میتواند خطر حمله قلبی را افزایش دهد. هر چه مقدار استفاده بیشتر شود، خطر هم به همان اندازه افزایش مییابد.
کریگر میگوید: منظور این نیست که اصلا از این داروها استفاده نشود، مساله مصرف بیش از حد این داروهاست. مردم باید بدانند مصرف این داروها برایشان خطرناک است و با کمک پزشکشان باید خطرات و فواید آنها را ارزیابی کنند.
نباید مساله کیفیت زندگی را نادیده گرفت. بیماری که درد دارد به انزوا میرود و در خوابش اختلال ایجاد میشود و اینها همگی از کیفیت زندگیاش میکاهد، پس چارهای جز مصرف مسکنهای مختلف نمیماند.
سازمان غذا و دارو از مردم میخواهد که به برچسب داروها توجه کنند. هر چه میزان مصرف داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی بیشتر شود، واضح است که خطر ابتلا به حمله و سکته قلبی هم افزایش مییابد.
جایگزین کم خطر
بستگی دارد که این داروها برای چه مشکلی خورده میشوند. اگر این داروها برای سردرد خورده میشوند، میتوان داروهای میگرنی را جایگزین کرد.
اگر این داروها برای بیماریهایی چون رماتیسم مفصلی خورده میشوند، میتوان از داروهای دیگری استفاده کرد، هر چند آن داروها هم مشکلات و خطرات خودشان را دارند. همیشه حفظ کیفیت زندگی، بخش مهمی از انتخاب است.
همه داروها عوارض جانبی مخصوص به خود را دارند و برای انتخاب بهترین آنها باید با پزشک مشورت کرد.
سازمان دارو و غذا توصیه میکند در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر جای نگرانی وجود خواهد داشت: درد قفسه سینه، تنگی نفس، تنفس مشکل،لکنت زبان و موارد دیگری چون فشار خون بالا و سطح کلسترول را نیز در نظر داشته باشید.
(سیب-ضمیمه سه شنبه روزنامه جام جم)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت