رژیم غذایی مفید برای تنظیم اختلالات تیروئید

جام جم سرا: تیروئید غده‌ای مهم است که نقشی حیاتی در عملکردهای بدن دارد. همین غده دچار اختلالاتی مانند پرکاری یا کم‌کاری می‌شود و روی وزن، خلق‌وخوی و ... تاثیر می‌گذارد. تغذیه نقش مهمی در مهار اختلالات و عملکرد این غده مهم دارد. در این مطلب به بایدها و نبایدهای غذایی برای مقابله با اختلالات تیروئید می‌پردازیم.
کد خبر: ۷۷۵۹۶۸
رژیم غذایی مفید برای تنظیم اختلالات تیروئید

غده تیروئید برای ترشح هورمون‌هایش به ید نیاز دارد و تنها منبع این ماده معدنی مواد غذایی است. به عقیده متخصصان، فرد بزرگسال روزانه به صد تا 150 میکروگرم ید نیاز دارد. غده تیروئید به‌سختی با کمبود این ماده معدنی کنار می‌آید. بنابراین لازم است که روزانه ید کافی دریافت کنید.

مواد غذایی سرشار از ید

غذاهای دریایی و ماهی‌هایی مانند ماهی آزاد و ماهی کولی جزو منابع اصلی ید است. این مواد غذایی علاوه بر ید اسیدهای چرب امگا3 و امگا6 قابل‌توجهی نیز دارند که به حفظ سلامت دستگاه قلب و عروق‌ کمک می‌کنند. جلبک‌های خوراکی که چندان مورد مصرف قرار نمی‌گیرند نیز منبع شماره یک ید محسوب می‌شوند. البته مکمل‌های این جلبک‌ها در داروخانه‌ها موجود است که می‌توانید با نظر پزشک مصرف کنید. باید بدانید که اختلالات تیروئیدی، بخصوص کم‌کاری تیروئید، باعث افزایش کلسترول خون می‌شود. افرادی که به پرکاری شدید تیروئید مبتلا هستند نباید در مصرف مواد غذایی یددار زیاده‌روی کنند.

پخت‌و‌پز با حرارت ملایم و روغن‌های سالم

یادتان باشد که پخت‌وپز غذا با حرارت بالا باعث از بین رفتن برخی مواد مغذی موجود در مواد غذایی می‌شود. به عقیده متخصصان تغذیه، بخارپز کردن یا استفاده از فر (تا دمای 160 درجه) جزو سالم‌ترین روش‌های پخت‌وپز برای همه و بخصوص افرادی است که نگران عملکرد غده تیروئیدشان هستند. اگر می‌خواهید برخی مواد غذایی را سرخ‌کرده میل کنید، حتما از روغن زیتون یا کلزا استفاده کنید. میزان کمی از این روغن‌ها از کره بهتر است. این روغن‌ها حاوی اسیدهای چرب ضروری هستند که برای حفظ جداره رگ‌های خونی مفیدند. جذب این اسیدهای چرب روشی ساده برای مقابله با افسردگی و اضطراب ناشی از اختلالات تیروئید است.

غلات کامل بهتر از غلات تصفیه‌شده

هرچند غلات کامل از مواد غذایی دیگر شاخص گلیسمی بالاتری دارند، این مواد غذایی از اهمیت بالایی برخوردار هستند؛ چون باعث سیری زودهنگام می‌شوند. این مواد غذایی انرژی کافی برای بدن را تامین می‌کنند و از آنجا که براحتی باعث ایجاد احساس سیری می‌شوند، امکان ریزه‌خواری در بین وعده‌های اصلی را کاهش می‌دهند. این غلات برخلاف انواع تصفیه‌شده خود به طور کامل از سبوس جدا نشده‌اند، در نتیجه حاوی ارزش غذایی بالایی هستند. این مواد غذایی به دلیل دارابودن ویتامین B به کاهش استرس نیز کمک می‌کنند. فیبرهای موجود در غلات کامل برای مقابله با یبوست مفید است. توصیه می‌شود یک سهم غذایی غلات کامل را ‌همراه یک سهم غذایی پروتئین و دو سهم غذایی سبزیجات میل کنید.

هرچه سالم‌تر و طبیعی‌تر بهتر!

در حین خرید، محصولات طبیعی را انتخاب کنید و تا حد امکان از خرید محصولات غذایی آماده صنعتی بپرهیزید. برای طعم‌دار کردن غذاهایتان از چاشنی‌های سالم استفاده کنید. روغن‌های گیاهی سالم را جایگزین کره یا خامه کنید. دانه کنجد و دانه‌ها و مغزهای روغنی را دریابید. به جای سس‌های چرب از سرکه سیب استفاده کنید. سرکه بالزامیک نیز انتخاب مناسبی برای شماست. به جای استفاده از روغن و چربی از سبزیجات معطر و انواع ادویه‌ها برای خوش‌طعمی غذاها استفاده کنید. سبزی‌هایی مانند گشنیز، جعفری، ریحان و... را در اولویت بگذارید.

سلنیوم بخورید

سلنیوم یک آنتی‌اکسیدان قوی محسوب می‌شود و در تولید هورمون‌های T4 (تیروکسین) و T3 (تری‌یودوتیرونین) نقش دارد. کمبود این ماده معدنی باعث کاهش هورمون‌ها می‌شود. نیاز روزانه سلنیوم برای خانم‌ها و آقایان به ترتیب 55 و 70 میکروگرم در روز است.

گرچه سلنیوم در مواد غذایی گیاهی وجود دارد، میزان این ماده معدنی به کیفیت و غنای خاک بستگی دارد. به همین دلیل کشاورزان دست به کشت محصولات در خاک‌های غنی‌شده می‌زنند. علاوه بر منابع گیاهی، مواد غذایی دریایی حاوی ید نیز دارای سلنیوم است.

گوشت‌های سالم را انتخاب کنید

نیازی به حذف کامل گوشت‌های قرمز نیست. تنها کاری که باید بکنید، انتخاب گوشت‌های سالم است. گرچه مصرف غذاهای دریایی در اولویت قرار دارند، نباید گوشت را کاملا حذف کرد. گوشت‌های کم‌چرب را انتخاب کنید، چون «دیوکسین» که در لیپیدها ذخیره می‌شود باعث بروز اختلالات هورمونی می‌شود.‌

گوشت خرگوش: گوشت خرگوش یکی از گوشت‌های سرشار از سلنیوم است و برای حفظ عملکرد تیروئید در اولویت قرار دارد. این گوشت جزو گوشت‌های کم‌چرب محسوب می‌شود و می‌توانید آن را به همراه سبزیجات معطر میل کنید.‌

گوشت اردک: گوشت اردک نیز برای افرادی که بیماری‌های تیروئیدی دارند، توصیه می‌شود. شاخص گلیسمی این گوشت اندک و یکی از معدود منابع تامین‌کننده اسیدهای چرب امگا3 و امگا6 محسوب می‌شود. این اسیدهای چرب برای سلامت قلب و عروق لازم است. گوشت اردک در بهبود خلق‌وخوی مبتلایان به بیماران تیروئیدی مفیدند.

مرغ:گوشت مرغ حاوی سلنیوم است و مصرف بدون پوست آن توصیه می‌شود. (مترجم: فاطمه مهدی‌پور/سیب، ضمیمه سه شنبه روزنامه جام جم)

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۱
نفیسه
Iran, Islamic Republic of
۱۹:۲۶ - ۱۳۹۶/۰۱/۰۵
۰
۰
عزیز من خرگوش حرام گوشت هست اینجامینویسی "میتونید میل كنید"خوبه یه تحقیقی بكنی بعد بنویسی

نیازمندی ها