معاون عربی و آفریقای وزارت خارجه کشورمان با اشاره به تعویق سفر محمدجواد ظریف به ریاض، اظهارات تند وزیر خارجه عربستان سعودی و مباحث مربوط به نقش عربستان در کاهش قیمت نفت را از دلایل این موضوع اعلام کرد.
کد خبر: ۷۶۰۵۹۰

به گزارش تسنیم، حسین امیرعبداللهیان در مصاحبه با برنامه «من طهران» شبکه العالم، در پاسخ به پرسشی درباره اختلافات ایران و عربستان درباره مسائلی مانند سوریه، عراق و لبنان گفت: در چند ماه گذشته در گفت‌وگوهای دیپلماتیک با عربستان شاهد پیشرفت‌هایی بودیم ولی عربستان در برخی مسائل رفتارهایی از خود نشان داده است که خواست جمهوری اسلامی ایران نیست و این گونه رفتارها باعث نگرانی در منطقه می‌شود.

وی افزود: این رفتارها باید جای خود را به رفتارهایی بدهد که باعث همدلی و وحدت در منطقه شود.

امیرعبداللهیان خاطرنشان کرد: با این حال دیدار وزرای خارجه ایران و عربستان در نیویورک دیداری مثبت بود و من نیز به جده سفر کردم و در دیدار با امیر «سعود الفیصل» حرف‌های خوبی از ایشان شنیدم.

وی افزود: پس از این دو دیدار مثبت که برای کشورهای منطقه نیز دارای آثار و پیامدهای سازنده‌ای بود، دعوت‌نامه‌ای کتبی از وزیر خارجه عربستان برای سفر محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران به ریاض با هدف بررسی مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی دریافت کردیم و آماده فراهم کردن مقدمات سفر آقای ظریف به عربستان بودیم و زمانی برای سفر ایشان تعیین شده بود که متاسفانه اظهارات رسانه‌ای تند و غیرمنتظره وزیر امور خارجه عربستان مانع انجام این سفر شد.

امیرعبداللهیان خاطرنشان کرد: برنامه‌ریزی کرده بودیم که دیدار آقای ظریف و مسئولان عربستانی دو سه هفته پس از عید قربان در ریاض برگزار شود و من نیز در دیدارم با سعود الفیصل در جده از ایشان برای سفر به ایران دعوت کرده بودم که ایشان پذیرفتند ولی اظهارات غیرقابل قبول سعود الفیصل درباره سوریه باعث شد که ما در داخل کشور تحت فشار افکار عمومی قرار بگیریم. وزیر خارجه عربستان همچنان بر ضرورت دیدار با آقای ظریف تاکید دارد و ما تلاش می‌کنیم که این دیدار در اولین فرصت مناسب تحقق یابد.امیرعبداللهیان در پاسخ به این پرسش که آیا ظریف و سعود الفیصل با همدیگر دیدار خواهند کرد، اظهار کرد: عاملی باعث شد که این دیدار همچنان به تاخیر بیفتد و این عامل همان کاهش قیمت نفت بود.معاون وزیر خارجه خاطرنشان کرد: انتظار کشورهای نفتخیز منطقه از عربستان و دیگر کشورهای نفتخیز این است که برای جلوگیری از آسیب دیدن کشورهای نفتخیز از کاهش قیمت نفت تلاش کنند و مانع تداوم تاثیر کاهش قیمت نفت در اقتصاد کشورهای نفتخیز شوند.وی افزود: ما از کانال‌های دیپلماتیک به مسئولان عربستان گفته‌ایم که با اتخاذ تصمیمات حکیمانه باید مانع سوءاستفاده دشمنان منطقه و آسیب زدن آنها به اقتصاد رو به رشد کشورهای منطقه شوند.

امیرعبداللهیان تاکید کرد: ما هم در چارچوب اوپک مذاکراتی را با مسئولان عربستانی در دستور کار داریم و در آخرین جلسه اوپک مواضع ایران به روشنی بیان شده است و هم در مذاکره با مقامات کشورهای منطقه این پیام را به مسئولان عربستان ارسال کرده‌ایم که باید سیاست درستی را که به نفع منطقه باشد، اتخاذ کنند.

تبانی برخی کشورها برای کاهش قیمت نفت

امیرعبداللهیان اظهار کرد: ما اخباری می‌شنویم که برخی کشورهای منطقه از طریق تبانی با کشورهای خارج منطقه در مقطع کنونی قیمت نفت را پایین آورده‌اند و ما از عربستان انتظار داریم که نقش اصلی خود را در مساله قیمت نفت برای کمک به کشورهای منطقه ایفا کند. متأسفانه در سال‌های گذشته شاهد یک سری خطاهای استراتژیک در منطقه بودیم؛ خطاهایی مانند حمایت و استفاده ابزاری از تروریسم برای تغییر اوضاع در سوریه و عراق و همکاری و همراهی سهوی یا عمدی با برخی از کشورهای خارج منطقه برای کاهش قیمت نفت و ضربه زدن به اقتصاد رو به رشد کشورهای منطقه.

امیرعبداللهیان در پاسخ به پرسشی درباره این‌که آمریکا تندی لهجه‌اش نسبت به بشار اسد را کاهش داده، گفت: اخباری که از کانال‌های دیپلماتیک در اختیار داریم، می‌گوید آمریکایی‌ها از برخی دوستان ما در منطقه در خصوص سوریه فریب خوردند؛ برخی از دوستان منطقه‌ای ما وعده‌ها و اطلاعات غلطی به آمریکا می‌دادند مبنی بر این‌که یک هفته یا یک ماه دیگر بشار اسد سقوط می‌کند، که این اطلاعات با واقعیت‌های سوریه در تعارض بود.امیرعبداللهیان تاکید کرد: به نظر می‌آید آمریکایی‌ها پس از گذشت چهار سال به این واقعیت پی برده‌اند که اقدام‌هایشان در سوریه به نتایج مطلوبشان منجر نشده است.

امیرعبداللهیان خاطرنشان کرد: ما در مقطعی از آقای بشار اسد خواستیم همسر و فرزندانش برای استراحتی کوتاه به تهران بیایند اما پاسخ وی این بود که بشار و خانواده‌اش سوریه را ترک نمی‌کنند و در تمام سختی‌ها تا پایان در کنار مردم سوریه باقی خواهند ماند؛ این مقاومت و پایداری در رهبری سوریه نیز موضوع مهمی است.

پیام‌های آمریکا به ایران درباره سوریه و تروریسم

امیرعبداللهیان با اشاره به تلاش‌های آمریکا برای برقراری ارتباط با ایران اظهار کرد: حتی در خصوص مسائل منطقه‌ای پیام‌هایی را به طور مستقیم یا غیرمستقیم به بهانه مبارزه با تروریسم داعش و حل سیاسی موضوع سوریه به جمهوری اسلامی ایران منتقل می‌کنند.وی تاکید کرد: اما سیاست جمهوری اسلامی ایران این نیست که در موضوع هسته‌ای به دنبال حل مسائل منطقه‌ای باشد چون حل این مسائل در منطقه انجام خواهد شد و در قدم نهایی نیازمند حمایت سازمان ملل خواهد بود.

حاکمیت جریان‌های افراطی در بحرین

امیرعبداللهیان درباره مساله بازداشت شیخ‌علی سلمان دبیرکل جمعیت وفاق بحرین گفت: من در مراسم تحلیف آقای سیسی در قاهره، فرصتی پیدا کردم که با پادشاه بحرین گفت‌وگو کنم. در آنجا، پادشاه بحرین درباره شخصیت شیخ علی سلمان حرف‌های مثبتی زد.امیرعبداللهیان افزود: پادشاه بحرین تائید کرد که شیخ‌علی سلمان با روش‌های دموکراتیک کار را دنبال می‌کند؛ ما همچنین از ایشان شنیدیم که پادشاه بحرین در حل سیاسی بحران بحرین و فاصله گرفتن از روش‌های مبتنی بر خشونت و شیوه‌های امنیتی در این کشور، جدی است.

وی ادامه داد: اتفاقی که در آنجا افتاد، اولا ثابت می‌کند که جریانات افراطی درون حاکمیت، قدرت را در دست دارند؛ و دیدگاه‌های پادشاه بر مبنای آنچه من از زبان او مستقیم شنیدم، خیلی در بحرین اجرا نمی‌شود. ثانیا فراموش نکنیم که ابتدای بحران، عربستان سعودی با تانک وارد بحرین شد و همچنان تانک‌های نظامی عربستان سعودی در بحرین است.

امیرعبداللهیان تاکید کرد: ثالثا، دستگیری معتدل‌ترین و دموکراتیک‌ترین شخصیت معارض در بحرین یعنی شیخ‌علی سلمان، نشان‌دهنده این است که بحران در بحرین عمیق و جدی است و حکومت بحرین قادر به کنترل اوضاع نیست به همین سبب به این روش‌های خشونت‌آمیز روی آورده است.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها