قارچها فاقد ریشه، ساقه و برگند و در یکی از پنج سلسله موجودات زنده قرار داده شدهاند. این موجودات به علت فقدان کلروفیل (سبزینه) قادر به سنتز مواد آلی نیستند و در نتیجه ناگزیرند روی مواد آلی مرده گیاهی و جانوری یا به صورت انگل بر روی یاختههای زنده یا حتی داخل آنها زیست کنند.
بیشتر قارچها، به دلیل تشکیل کولونی به جذب مواد مغذی از چوب، برگهای فروافتاده و ترکیبات موجود در خاک و...، قابل مشاهده نیستند. به عنوان یک مجموعه، قارچها میتوانند بر سطح هر منبعی که دارای کربن باشد، به شکل لایهای رشد کنند.
یک گیاه قارچی از تارهای شاخه شاخه و لولهای شکل متعددی تشکیل شده است که Hyphae نام دارند. مجموعه Hyphaeها رامیسیلیوم مینامند. بسیاری از گیاهان قارچی، که برخی از قارچها را نیز شامل میشود، Soprophyte (پودهزی) هستند و غذای خود را با تشکیل کولونی بر ترکیبات ارگانیک مرده بدست میآورند. اگر یک میسیلیوم پژمرده شود، همچنان انرژی کافی را برای بازتولید خود دارا خواهد بود. هنگامی که ترکیبات دما، رطوبت نسبی، میزان دیاکسید کربن و... همگی مناسب باشند، گیاهان قارچی ساختار پیشرفتهای را سازمان میدهند که همان قارچ آشناست.
قارچها، میلیونها هاگ را میپراکنند که عملی مشابه دانه گیاهان دارند. شماری از این قارچهای پودهزی، برای قارچهای قابل خوردن کشت میشوند اما برخی از این قارچها انگلند و برخی از آنها، بیماری زا و مضرند. برخی دیگر سودمندند چون مشارکت دو طرفهای را میان قارچ و گیاه سبب میشود.
* برخی از قارچها نظیر ارگوت غلات بشدت سمی هستند و مسمومیتهایی به نام ارگوتیسم ایجاد میکنند، علت مسمومیت قارچ ارگوت وجود آلکالوئیدهایی مانند ارگوتوکسین در آن است.
* قارچها در انسان، دام، طیور و گیاهان ایجاد بیماری میکنند.
* رشد قارچها بر روی مواد مختلف نظیر ساختمانهای چوبی یا الوار، باعث پوسیدگی این ساختمانها میشود.
* عدهای از قارچهای کلاهکدار خوراکی و عدهای نیز مانند برخی از آمانیتها نظیر آمانیتا فالوئیدیس به علت داشتن مواد آمانیتاتوکسین) و آمانیتاهمولیزین، بسیار سمی و مهلک هستند.
* قارچ آمانیتا موسکاریا در ردیف قارچهای مخدر، جای دارد. مادهای به نام موسکارین تولید میکند. در صورتی که به مقدار کم مصرف شود، دارای اثری جنون آمیز است و در صورتی که مقدار مصرف زیاد باشد، کشنده و مهلک خواهد بود. (متن، با تلخیص: دنیایی از همه چیز/عکس: فارس)
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد