جام جم سرا: بددهانی به ۲ حالت اتفاق میافتد. در حالت اول ممکن است فرد از کلماتی استفاده کند که معنای بدی دارد ولی هدفش پرخاشگری نیست. افراد این چنینی ممکن است به دلیل حضور در یک محیط نامناسب، این نوع ارتباط کلامی را یاد گرفته و به آن عادت کرده باشند. اما به نظر میرسد منظور شما این نوع بد دهانی نبوده است. در حالت دوم، بد دهانی یکی از شکلهای بروز پرخاشگری در افراد است که در ادامه توضیحات بیشتری در باره این نوع بددهانی خواهید خواند.
عزت نفس پایین یکی از دلایل پرخاشگری کلامی
پرخاشگری کلامی که بیشتر به عنوان بد دهانی شناخته میشود، دلایل مختلفی دارد؛ یکی از این دلایل مربوط به مسائل شخصیتی افراد است. مثلا فردی که اعتماد به نفس پایینی دارد و برای خودش احترامی قائل نیست با بد دهانی تلاش میکند از عزت نفس شکنندهاش مراقبت کند. در واقع دست پیش را میگیرد تا پس نیفتد. معمولا این افراد با کلامهای پرخاشگرانه و تند مدام به اطرافیانشان حمله میکنند تا اعتماد به نفس پایینشان را جبران کنند. یکی دیگر از دلایل پرخاشگری کلامی، این است که این افراد گاهی از تحقیر کردن طرف مقابلشان استفاده میکنند تا جایگاهشان را در ذهن خودشان و دیگران بالا ببرند.
ناکامی یکی دیگر از دلایل پرخاشگری
یکی از دلایل اصلی پرخاشگری بین زوجها، ناکامی در تامین نیازهای مختلف زن و شوهر است. این نیازها انواع مختلفی دارد. نیاز به عشق، نیاز به آزادی و.... نیازهای مختلفی است و چون گاهی این نیازها پاسخ مناسبی دریافت نمیکنند، باعث ناکامی میشوند و ناکامی در هر زمینهای باعث بروز پرخاشگری میشود.
رفتار طرف مقابل هم در پرخاشگری تاثیر دارد
در پرخاشگری یک مسئله مهم رفتار طرف مقابل است. گاهی اوقات رفتار یکی از زوجین، برای بروز پرخاشگری تحریک کننده است؛ مثلا کارهایی که لج طرف مقابل را در میآورد مثل بیمحلی کردن، اهمیت قائل نشدن برای انتخابهایش و.... که ظاهرشان بسیار ملایمتر از واکنشهایی مانند پرخاشگری است ولی باعث میشود طرف مقابل در یک حالت فرسایشی قرار بگیرد. رفتارهای این چنینی باعث میشود که طرف مقابل مجبور شود به صورت پرخاشگری واکنش نشان دهد.
بروز اشتباه هیجان به صورت پرخاشگرانه
نیاز به تخلیه هیجان طبیعی است منتها مسئلهای که وجود دارد این است که ما باید راه درست بروز هیجان را یاد بگیریم! وقتی در مسائل تربیتی به ما آموزش داده نمیشود که چگونه هیجان خود را ابراز کنیم، باعث میشود زمانی که عصبانی میشویم هیجانمان را گاهی با پرخاشگریهای مستقیم فیزیکی یا کلامی بروز دهیم. هر فرد برای کنترل و بروز خشم باید مهارت کنترل خشم در مواقع خاص را یاد بگیرد.
واکنش فیزیکی هرگز!
قطعا مقابله به مثل یا واکنش فیزیکی راهکار درستی نیست. چون این نوع واکنشها خشم فرد پرخاشگر را بیشتر و او را تحریک میکند تا به این کار ادامه دهد؛ بنابراین دلیل این پرخاشگری هرچه که باشد، طرف مقابل در گام اول باید آرامش خودش را حفظ کند و بعد دلایل این پرخاشگری را با توجه به مطلب ذکر شده، پیدا کند. اگر قرار است برای حل این مشکل به نتیجه برسید باید با خودتان صادق باشید. ممکن است بعد از بررسی به این نتیجه برسید که صحبت یا اعمال خودتان هم در پرخاشگری طرف مقابل بیتاثیر نبوده است. اگر مشکل از شما بود، با تغییر دادن رفتارهایتان میتوانید وضعیت را کنترل کنید و حتی تغییر بدهید و دلایل پرخاشگری طرف مقابلتان را حذف کنید تا دیگر پرخاشگری اتفاق نیفتد.
با فرد پرخاشگر صحبت کنید
اگر دلیل پرخاشگری همسرتان مربوط به شخصیتاش باشد باید در یک فضای آرام با هم از تاثیرات این بد دهانی بر زندگیتان صحبت کنید. گاهی این صحبتها میتواند فرد پرخاشگر را قانع کند که این بد دهانی در رابطهتان مشکل ایجاد میکند و باید به آن رسیدگی شود. البته به هیچ وجه فراموش نکنید که همه این راه حلها، زمانی نتیجه بخش است که فرد پرخاشگر را متهم به پرخاشگری نکنید. |خراسان|پرک نارویی - کارشناس و مشاور خانواده|
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد