۶۰ هزار زوجه بزرگتر از همسر!
انگار حوزه ازدواج و جوانان در حال تبدیلشدن به یکی از حوزههای خبری پرحاشیه است، چرا که مرتب در بیشتر جراید و فضای مجازی شاهد انتشار اخبار مرتبط با این حوزه هستیم. خبرهایی که در برخی از موارد حاکی از سیر صعودی نمودار طلاق در جامعه است یا از کاهش آمار ازدواج جوانان حکایت دارد، البته در این بین شاهد انتشار خبرهایی درباره افزایش سن ازدواج جوانان و همچنین مشکلات دریافت وام ازدواج و دغدغههای جوانان نیز هستیم. این درحالی است که به گفته علیاکبر محزون، مدیرکل دفتر اطلاعات آمار و جمعیت سازمان ثبت احوال کشور، در سال ۹۱ براساس آمار واصله ۸۲۹ هزار و ۹۶۸ مورد ازدواج صورت گرفته است که در ۳ /۸۹ درصد از این ازدواجها زوج بزرگتر از زوجه یا همسن بودهاند و در ۷ /۱۰ درصد معادل ۸۹ هزار و ۵۹ مورد زوجه بزرگتر از زوج بوده است.
دخترانی که ۲۰ سال از پسران بزرگترند!
از جمله نکات قابل تامل این خبر گرایش جوانان به ازدواج با دخترهایی است که از نظر سنی بزرگتر هستند و این اختلاف سنی در برخی از موارد به ۲۰ سال نیز میرسد چرا که بنا به اظهارات محزون حدود ۳۱۶ مورد نیز ازدواج به ثبت رسیده که زوجه از زوج بیش از ۲۰ سال بزرگتر بوده است!
بشنو از آمار چون حکایت میکند!
همزمان با انتشار عمومی این آمار که تاکنون به این صراحت اعلام نشده بود و در حوزه اخبار ازدواج به نوعی تازه و نوبرانه است، دو پرسش به ذهن تداعی میشود؛ اول اینکه چرا پسران به ازدواج با دخترهای بزرگتر تمایل پیدا کردهاند و تن به این ازدواجها میدهند؟ و دوم اینکه چرا دختران به ازدواج با پسران کوچکتر و کمسن و سالتر از خود رضایت میدهند؟ آیا در بروز این پدیده بحث افزایش سن ازدواج یا شاغل بودن دخترها نقش دارد؟ آیا در شکلگیری چنین پیوندهایی بحث درآمد دخترها میتواند عاملی برای تشویق و ترغیب به چنین ازدواجهایی باشد؟
باز هم آمار
اما علیاکبر محزون، مدیرکل دفتر اطلاعات آمار و جمعیت سازمان ثبت احوال کشور در بخش دیگری از اظهاراتش با اشاره به آمارهای سن زوجین از ۸۲۹ هزار و ۹۶۸ ازدواج به ثبت رسیده در سال۹۱، ۸۹ هزار و ۵۹ مورد یعنی ۷/ ۱۰ درصد را مربوط به ازدواجهای میداند که در آنها زوجه بزرگتر از زوج بوده است.
وضعیت جمعیت جوان ما که آماده ازدواج هستند به صورتی است که در این گروه از جمعیت تعداد دختران از پسرها بیشتر شده است تا جایی که به ازای هر دو پسر آماده به ازدواج سه دختر وجود دارد |
وی در بیان جزئیات این اعداد و ارقام بیان داشت: در سال ۹۱ تعداد ازدواجهایی که زوجه یک سال بزرگتر از زوج بوده است ۳۰ هزار و ۳۰۲ مورد، دو سال بزرگتر ۱۷ هزار و ۹۸۵ مورد، سه سال بزرگتر ۱۳ هزار و ۲۳۰ مورد و چهار سال بزرگتر ۸ هزار و ۲۲ مورد است. محزون همچنین آمار و ارقام این نوع ازدواج را در ۹ماه نخست سال جاری نیز شبیه سال گذشته دانسته و آن را ۴/ ۱۰ درصد معادل ۶۰ هزار و ۴۰۷ مورد ازدواج بیان کرد که زوجه بزرگتر بوده است. به گفته مدیر کل دفتر اطلاعات آمار و جمعیت سازمان ثبت احوال کشور، حدود ۳۱۶ مورد نیز ازدواج به ثبت رسیده که زوجه از زوج بیش از ۲۰ سال بزرگتر بوده است. محزون تاکید کرد: درصد ازدواجهایی که زوجه از زوج بزرگتر بوده است از سال ۸۵ تا ۹۲ حدود ۱۰ درصد بوده و افزایش چشمگیری نداشته است.
کارشناسان چه میگویند؟
در همین باره امیرحسین بانکی، روانشناس و پژوهشگر حوزه ازدواج به «وطنامروز» میگوید: موضوع ازدواج در جامعه کنونی ما کمی با اشکال مواجه است و در این باره بزرگترین مشکل افزایش سن ازدواج جوانان است که دلایل گوناگونی دارد اما اینکه چرا جوانی تمایل به ازدواج با دختری بزرگتر از خود را پیدا میکند از چند جهت قابل بررسی است. به گفته بانکی، وضعیت جمعیت جوان ما که آماده ازدواج هستند به صورتی است که در این گروه از جمعیت تعداد دختران از پسرها بیشتر شده است تا جایی که به ازای هر دو پسر آماده به ازدواج سه دختر وجود دارد یعنی با توجه به این آمار اگر همه پسرها موفق به ازدواج هم شوند باز یک سوم دختران ما مجرد باقی میمانند. این کارشناس ازدواج معتقد است که برای برون رفت از این معضل یا باید به تعدد زوجات تن داد که چندان موردپسند جامعه نبوده و مشکلات و آسیبهای دیگری را به دنبال دارد یا باید به ازدواج با غیر همسن و سالان پرداخت تا با کاهش میانگین اختلاف سنی زوجین به۵/۱سال راهی برای این مشکل پیدا کرد.
اختلاف سنی تنها ۳ سال
وی میافزاید: من به عنوان یک پژوهشگر حوزه ازدواج با تمایل پسران به ازدواج با دختران بزرگتر با دید مثبت نگاه میکنم و آنرا اتفاقی خجسته میدانیم که به حل مشکل دختران مجرد میتواند کمک فراوانی کند اما نکته دیگری هم وجود دارد که حداکثر اختلاف سنی در این موارد نباید بیشتر از سه سال باشد چرا که طبق آمار موفقیت ازدواجهایی که با اختلاف سنی بیشتر از سه سال صورت گرفته است یعنی دختر بیشتر از سه سال از پسر بزرگتر بوده، کاهش چشمگیر داشته است|حامد نجفیمهر|
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم
چه اشكالی داره دو نفر كه بسیاری از شرایط زوج هم كفو رو دارند با هم ازدواج كنند ولو اینكه سن دختر چند سالی بیشتر باشه؟
همونطور كه دوستمون هم گفتند مهم درك متقابل و دوست داشتن هم دیگه است...
.برای همگی ازدواجی آسان و زندگی پرباری رو آرزو دارم