حالا که فصل بررسی بودجه سال 92 است از گوشه و کنار خبر میرسد، تصمیم بر این است که قیمت حاملهای انرژی 38 درصد گران، تا در آمد حاصل از آن در بودجه مصرف شود، البته نکته اساسی این است که رقم افزایش، شامل همه حامل های انرژی می شود و مجلس دست دولت را باز گذاشته که این مبلغ را هر طور صلاح میداند اعمال کند.
گران شدن حامل های انرژی از جمله خبرهایی است که تبعات آن باعث می شود نرخ اقلام وابسته، تاثیر مستقیمی بر زندگی مردم بگذارد.
از آنجایی که گران شدن شیر تا برنج و روغن و دارو همیشه به بالا و پایین رفتن نرخ بنزین مربوط میشده این بار نیز این حس وجود دارد که با تعیین نرخ جدید بنزین ،اقلام با نرخ های جدید که تاب و توان را از مردم گرفته است عرضه شود.
در حالی که دبیر ستاد هدفمندی یارانه ها تأکید کرده است که قیمت بنزین بین هزارو 60 تا 2 هزار و 160 تومان خواهد بود اما مجلسیها تأکید دارند که افزایش نرخ بنزین با توجه به ارقام پیش بینی شده باید بین 700 تا هزارتومان تعیین شود.
البته رئیس جمهوری هم گفته است که اگر یارانهها 250 هزار تومان شود بنزین بیشتر از 2000 تومان نخواهد شد.
افزایش نرخ حامل های انرژی که به گفته دولتی ها تأثیری در افزایش نرخ تورم نداشته است ، دل نگرانیهای زیادی را میان اقشار آسیب پذیر بخصوص حقوق بگیران بوجود آورده است.
تعیین نرخ بنزین با دولت است
اسماعیل جلیلی عضو کمیسیون تلفیق بررسی کننده بودجه در گفت وگو با جام جم آنلاین در یان باره تاکید کرد: در لایحه بودجه سال 92 پیش بینی مجلس برای در آمدحامل های انرژی برای پرداخت یارانه ها افزایشی تا 38 درصد است.
وی با بیان اینکه مجلس در مورد تعیین نرخ حامل های انرژی ورود پیدا نمیکند اما سقف آنرا مشحص میکند گفت:تا سقف 50 هزار میلیارد تومان به دولت اجازه داده شده که در این بخش اقدام کند.
نماینده مسجد سلیمان افزود: افزایش قیمت برخی از حامل های انرژی مثل گاز،برق،آب، بنزین و حامل های انرژی تاثیر متفاوتی بر زندگی روزمره مردم دارد و برخی مثل گازوییل و نفت کوره تأثیرمهمی بر تولید دارند لذا باید تلاش کنیم حداقل تأثیر وارد زندگی مردم شود.
وی گفت:اینکه دقیقاً بگوییم نرخ بنزین چقدر است مجلس این رقم را مشخص نکرده ،اما براساس افزایش 38 درصدی برای حامل های انرژی ،اگربنزین سهمیهای 38 درصد افزایش قیمت پیدا کند از 400 تومان به 550 تومان و نرخ بنزین غیر یارانه ای به 950 تومان میرسد اما اینکه آیا این قیمت مشخص شده و قطعی است باید بگوییم تعیین نرخ دست دولت است.
عضو کمیسیون تلفیق در مورد اینکه چنانچه دولت بنزین را با نرخ 2هزارو 160 تومان عرضه کند، مجلس چه واکنشی خواهد داشت تأکید کرد :دولت اجازه افزایش بیش از پیش بینی که برایش در نظر گرفته شده را ندارد و قطعاً اگر دست به این اقدام بزند تخلف کرده است.
جلیلی گفت: در بودجهای که کمیسیون تلفیق مصوب کرده 50 هزار میلیارد تومان برای درآمد یارانه ها درنظر گرفته شده و اگر دولت افزایش درآمد از این محل داشته باشد و بخواهد درآمدی بیشتری از فروش بالای بنزین داشته باشد خلاف قانون عمل کرده است.
وی افزود:ذهنیتی در جامعه در چند روز گذشته بوجود آمده که با مبلغ در نظر گرفته شده یارانه ها از سوی مجلس ،با کاهش در آمد در بودجه روبه رو می شویم در صورتی که الان دولت 28 هزار میلیارد تومان درآمد دارد تا پرداخت ها را انجام دهد و در بودجه 92 این اجازه تا سقف 38 هزار میلیارد تومان داده شده است یعنی عملا چیزی حدود 10 هزار میلیارد تومان افزایش درآمد پیدا کرده و مجلس کمک کرده تا سهم کسری بودجه دولت را که قبلاً 14 هزار میلیارد تومان بوده با این رقم جبران کند.
نماینده مسجد سلیمان تأکید کرد: انتظاراست دولت از منابعی که در اختیار دارد در پرداخت یارانه ها با مشکل مواجه نشود و در حوزه سلامت و تولید آنراهزینه کند.
مجلس نمی تواند نرخ تعیین کند
جعفرقادری سخنگوی کمیسیون تلفیق نیز تعیین تکلیف قیمت بنزین را از سوی دولت میسر دانست و گفت: آنچه در کمیسیون تلفیق تصویب شده این است که منابع یارانه ها تا سقف 50 هزار میلیارد تومان تعیین شده در حالی که سال گذشته مبلغ 42 هزار میلیارد تومان محل در آمد دولت از بخش یارانه ها بود.
وی افزود: مجلس میزان افزایش حامل های انرژی را تعیین تکلیف نکرده و آنرا در اختیار دولت گذاشته و اگر دولت قصد داشته باشد این افزایش را تنها از بنزین تامین کند باید آثار تورمی آنرا بسنجد،البته بحث تخصصی قیمت گذاری در اختیار دولت است و ما نمی توانیم در مورد تعیین نرخ فرآورده ها اظهار نظر کنیم.
نماینده شیراز در مورد تعیین قیمت بنزین که در برخی از محافل صحبت هزار و 160 تومان و در برخی موارد صحبت از بنزین 2 هزار و 160 تومان است گفت: این ارقام گمانه زنی است و هر کس می تواند آنرا مطرح کند.لذا اختیار با دولت است تا هر کدام از حامل های انرژی را تا میزانی که قانون اجازه داده اضافه کند.
قیمت بالای بنزین نگرانی به دنبال دارد
ابراهیم نکو نماینده رباط کریم و دبیر کمیسیون اقتصادی نیز در مورد تعیین قیمت بنزین گفت:آنچه که دولت مطرح کرده قیمتی در حدود 2 هزار تومان است، ولی با سیاست های دولت این احتمال داده میشود که 2 هزار تومان به 2 هزارو 500 تومان برسد.
وی با اشاره به اینکه چنانچه قیمت بنزین بالا رود مردم با دلهره و نگرانی شدید رو به رو خواهند شد افزود: به دلیل فشاری که به سبد کالا مردم وارد خواهد شد بیشترین ضرر به قشرآسیب پذیر و متوسط جامعه وارد خواهند شد و دولت باید تصمیم عاقلانه ای در این زمینه بگیرد.
ابراهیم نکو گفت:قیمت بنزین بیش از 700 تا 800 تومان موجب خسارات به سبد کالای خانوار است.
وی درپاسخ به اینکه مجلس اختیار قیمت گذاری را به دولت واگذار کرده است پس نمیتواند درمورد قیمت گذاری بنزین اظهار نظر کند گفت:دوستانی که با این رویه موافقت کردند به عواقب آن فکر نکردند ،ما زمانی به چنین سیاست هایی باید روی بیاوریم که به مردم نیم نگاهی داشته باشیم.
قیمت بالا را مجلس قبول نمی کند
روبرت بگلریان نماینده ارامنه جنوب و عضو کمیسیون انرژی نیز تأکید کرد که با توجه به شرایط کشور به احتمال زیاد شاهد افزایش قیمت بنزین خواهیم بود گفت:در کمیسیون انرژی صحبت هایی شد و تصمیم بر این شد که اطلاعات دقیق تری به کمیسیون برسد و قیمت ها بین 700 تومان برای بنزین یارنهای و هزار تا هزار و 200 تومان برای بنزین غیر یارنه ای در نظر گرفته شود اما چیزی که واضح است هنوز در این مورد تصمیم گیری نشده است.
وی افزود:حدس من این است که قیمت 2 هزار تا 2 هزارو 16 تومان رادر شرایط فعلی مجلس به آسانی قبول نکند.
بنزین 700 تا 900 تومان
احمد امیرآبادی نماینده قم وعضو کمیسیون تلفیق نیز نرخ آینده بنزین رامیانگین 700 تا 900 تومان پیش بینی کرد و گفت:البته طبق قانون تعیین نرخ بنزین با دولت است.
وی درمورد تاثیر نرخ بنزین برافزایش حمل ونقل عمومی و سایر اقلام گفت: قطعا خدمات مربوط به حمل و نقل عمومی با افزایش قیمت بنزین افزایش نرخ خواهند داد اما انتظار است که با بالا رفتن منطقی قیمت، جهش کنترل شده ای را داشته باشیم.
بنزین 2 هزار تومانی نداریم
غلامرضا کاتب سخنگو کمیسیون برنامه و بودجه و نماینده گرمسار نیز در این زمینه گفت:قیمت بنزین در سال 92 بین 700 تا 1000 تومان است چون دولت نمی تواند با سقف در آمدی که از محل هدفمندی یارانهها مشخص شده صحبت از بنزین دو هزار تومانی کند به دلیل اینکه نمیتواند بیش از 50 هزار میلیارد تومان از این محل کسب درآمد کند.
فاطمه امیری-خبرنگار جام جم آنلاین
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد