اثرات کافئین در افزایش اضطراب
شاید برایتان جالب باشد که بدانید کافئین مادهای محرک و استرسزاست. کافئین مادهای است که در مواد غذایی مورد مصرف شما استفاده میشود. قهوه، چای، کولاها و شکلات حاوی کافئینند. مصرف زیاد موادغذایی حاوی کافئین همانند استرس عمل میکند و گاهی اوقات علائم آن را بدتر میکند. کافئین، همچنین جذب آهن دریافتی از طریق مواد گوشتی مانند (گوشت مرغ و قرمز) را مهار میکند و سبب ایجاد کمخونی ناشی از فقر آهن میشود.
اغلب مردم کافئین را به عنوان عاملی محرک برای افزایش انرژی مصرف میکنند. این یک احساس کاذب از انرژی است و در واقع غدد فوق کلیوی را خسته میکند؛ چون هورمونهای آدرنالین که هورمونهای استرس نامیده میشوند، از غدد فوق کلیوی ترشح میشوند.
کافئین میتواند سردرد ایجاد کند، بنابراین مصرف آن را کاهش دهید و در صورت تمایل به مصرف قهوه، قهوه بدون کافئین را مصرف کنید.
فسفر، استرسزاست
از عوامل محرک دیگر فسفر است که به نوشیدنیهای گازدار اضافه میکنند. مصرف نوشابههای گازدار، تعادل کلسیم و فسفر بدن را به هم میزند. عدم تعادل بین کلسیم و فسفر، باعث کاهش کلسیم خون و افزایش برداشت کلسیم از استخوانها و افزایش خطر پوکی استخوان بخصوص در خانمها میشود.
فسفر همچنین بر روی اسید کلریدریک معده که برای هضم غذا لازم است، تاثیر منفی میگذارد و علاوه بر آن برای افرادی که مشکل دفع دارند، مضر است. آبهای معدنی و آب چشمه فسفر ندارند.
افزودنیها و نگهدارندههایی مانند نیتریت و نیترات که به موادغذایی مانند سوسیس، کالباس و ماهی دودی برای محافظت از تخریب اضافه میکنند، با مواد شیمیایی، ترکیب شده و موادی به نام نیتروزامینها را تولید میکنند. بهترین راه حل برای کاهش اثرات مواد افزودنی، کاهش مصرف غذاهای حاوی مواد افزودنی است.
محرکهایی به نام مواد قندی
مصرف بیش از حد مواد قندی ساده مانند شکر نیز به عنوان عاملی برای ایجاد استرس و تحریک پذیری شناخته شدهاند. مصرف بیش از حد موادغذایی حاوی قندهای ساده مانند کیک و شکلات در طول روز باعث خستگی و تحریک پذیری فرد میشوند که با افزودن مقداری مواد حاوی پروتئین، اثر این مواد را میتوانید مهار کنید.
مواد غذایی بدون استرس
شیر، ماست، دوغ، سوپ جو، سوپ تره فرنگی و سوپ قارچ جزو غذاهای آرامبخش محسوب میشوند.
شاید استرس برای شما دلیلی برای کم اشتهایی محسوب شود اما بدانید که افزودن بر سه وعده غذایی معمول صبحانه، ناهار و شام ضروری است و کارشناسان تغذیه، گنجاندن دو میان وعده در بین این سه برنامه غذایی را توصیه میکنند.
عصرانهای با منشاء گیاهی - حیوانی تلفیقی از سبزیجات، میوهجات، غلات و حبوبات مناسبتر است. غذاهای سنتی نظیر نان، پنیر، گردو، کره، عسل، مربا، شیر و گاهی عدسی و یا حلیمهای خانگی در وعده صبحانه مفید و مقوی است.
در کنار مواد انرژیزا، مغز به ویتامین ث هم نیاز دارد، به همین دلیل، مصرف سبزیجات و میوهجات تازه میتواند ضمن تامین ویتامین ث و آنتی اکسیدان بدن، مغز را از آسیب رادیکالهای آزاد در امان نگهدارد.
انرژی لازم برای فعالیت مغز از طریق مصرف غذاهای مختلف به خصوص حبوبات، غلات که حاوی قندهای مرکب با آزادسازی تدریجی قند هستند بهتر تامین میشود تا قندهای سادهای نظیرنانهای خامهای، بستنیها و شربتها. همچنین استفادهای در حد متعارف از دانهها یا مغزها، و آجیلهایی مثل بادام زمینی در افزایش توان مغزی سودمند است.
چند توصیه
- از میانوعدههای کم انرژی مانند هویج، کرفس، ذرت بو داده بدون روغن و کیکهای برنجی با شکر کم استفاده کنید.
- از انواع میوههای تازه و آب میوهها به عنوان طعم دهندههای شیرین استفاده کنید.
- جوشاندههای گیاهی برای تسکین اعصاب مناسبند؛ میتوانید آنها را با یک قاشق غذاخوری عسل میل کنید (اما در مصرف آنها زیادهروی نکنید).
- مصرف غذهای حاوی تریپتوفان مانند مغزهای گیاهی (پسته، بادام، فندق و...)، موز و غلات کامل، دستگاه عصبی را تسکین میدهند.
- اگر جزء افرادی هستید که خیلی زیاد دچار استرس میشوید، همیشه مقداری از مواد حاوی پروتئین آماده را همراه داشته باشید.
- مصرف مقدار کمی پروتئین در طول روز مانند پنیر، تخم مرغ، مرغ و گوشت در شرایط استرس خستگی شما را رفع میکند.
- در شرایط استرس از داروهای آرام بخش استفاده نکنید.
>> فودکلاب
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد