بررسی چرایی گرایش مردم کشورمان به جشن‌های وارداتی و خرافاتی مانند هالووین

جشن‌های فیک

چند سالی می‌شود پای جشن‌های عجیب و غریب غربی هم به ایران هم باز شده؛ از جشن تعیین جنسیت و گرفتن بچه از پوشک گرفته تا جشن‌هایی مثل جشن کریسمس، ولنتاین و حتی هالووین‌! امسال هم اگر به خرازی‌ها و اسباب‌بازی‌فروشی‌ها در برخی از مناطق شهر سری بزنید، جسته‌گریخته با ابزارهای مخصوص جشن هالووین مواجه خواهید شد.
کد خبر: ۱۴۲۸۲۷۵
نویسنده زهره احمدی - خبرنگار چاردیواری

البته بساط این مدل از کالاها در فضای مجازی بسیار گسترده‌تر و بازار آن حسابی داغ است. چرا که خرید و فروش ابزار هالووین جزو اقلام غیرمجاز به‌شمار می‌رود و به همین علت از نوع زیرزمینی آن تا دل‌تان بخواهد متنوع و فراوان است .

هزینه‌های هنگفت فرهنگی   
کدو‌حلوایی‌هایی که به شکل کله‌هایی با اشکال ترسناک طراحی می‌شود، شاید ارزان‌ترین بخش ماجرای جشن‌های هالووین باشد. صرف‌نظر از هزینه‌هایی که برپایی این مراسم به لحاظ اقتصادی روی دست خانواده‌ها و روی دست کشور می‌گذارد، برپایی چنین مراسم‌هایی هزینه‌های فرهنگی بسیار بالاتری دارد؛ چرا که هر مراسم و جشنی در ورای خود، یک فرهنگ، تفکر و جهان‌بینی هم به مردم تزریق می‌کند.

بهای لایک‌هایی که می‌گیریم    
بسیاری از خانواده‌ها بی‌آن‌که بدانند چه فرهنگ و تفکر و باورهایی را با برپایی چنین مراسم‌هایی در ذهن اعضای خانواده و فرزندان‌شان تزریق می‌کنند، در این روزها سخت در حال تدارک مراسم جشن هالووین هستند‌؛ جشنی که از چند روز بعد از آن باید پای درد‌دل خانواده‌ها نشست و نگرانی‌های آنها را بابت رفتارهای عجیب و غریب فرزندان‌شان دید و شنید؛ رفتار‌هایی که نمی‌دانند باعث شکل‌گیری آن خودشان بودند و این خود پدر و مادرها هستند که برای چند دقیقه فیلم گرفتن و چند عکس و ژست با تزئینات ترسناک جشن هالووین و انتشار این تصاویر در شبکه‌های اجتماعی، ممکن است تعداد بیشتری لایک و دنبال‌کننده گرفته باشند اما در پی هول دادن فرزندان‌شان به چنین فرهنگ وطرزتفکری باید بهای آن را در سایر وجوه زندگی هم بپردازند.

روز مرگ     
هالووین یک جشن باستانی سلتیک است. سلت‌ها(Celts) ۲۰۰۰سال پیش در منطقه‌ای که امروز متعلق به ایرلند، انگلستان و شمال فرانسه است، زندگی می‌کردند و سال نو را در روز اول نوامبر جشن می‌گرفتند. این روز برای آنها پایان فصل تابستان، زمان برداشت محصول و در عین حال شروع روزهای سردتر و تاریک‌تر سال بود که برخی حتی این روزها را با مرگ همراه می‌دانستند. سلت‌ها بر این باور بودند که روز قبل از سال نو، مرز بین دو دنیای زندگان و مردگان از بین می‌رود. بنابراین آنها شب ۳۱ اکتبر را بر این باورند که ارواح مردگان‌شان به زمین برمی‌گردند.

نان برخی در بازار داغ جشن‌های فیک     
با وجود وارداتی و فیک بودن جشن‌هایی مانند هالووین، منافع و سودهایی که در برگزاری چنین جشن‌هایی وجود دارد، موجب می‌شود تا برخی افراد و گروه‌ها در بازار برگزاری چنین مراسم‌هایی را داغ کنند تا از این رهگذر به سودهای کلان برسند. کافی است تا در فضای مجازی شبکه‌های اجتماعی و سایت‌های اینترنتی گشتی بزنید و کلید‌واژه‌های مرتبط با هالووین را جست‌وجو کنید تا فهرست بلند‌بالایی از کالاهای مرتبط با این جشن پیش چشمان‌تان ردیف شود!

دومین جشن پرخرج در آمریکا     
تا نیمه دوم قرن۱۹ هالووین در آمریکا برگزار نمی‌شد اما پس از این زمان و سیل مهاجرانی که از ایرلند و مناطق اطراف آن به سوی آمریکا روانه شدند، موجب شد خیلی زود این جشن به جشن سالانه آمریکایی‌ها نیز تبدیل شود. گرچه هالووین ریشه آمریکایی ندارد اما به یکی از بزرگ‌ترین جشن‌ها در آمریکا تبدیل شده است. امروزه آمریکایی‌ها حدود شش میلیارد دلار برای جشن هالووین هزینه می‌کنند که این کار موجب شده هالووین دومین جشن بزرگ و پرخرج آمریکایی‌ها پس از کریسمس باشد. تقریبا یک چهارم تمام شکلات‌هایی که در آمریکا به فروش می‌رسد در هالووین خریداری می‌شود.

باز هم پای سلبریتی‌ها در میان است!    
انواع و اقسام ماسک‌های ترسناک، چراغ‌ها و تزئیناتی به شکل کدو‌حلوایی‌های طراحی شده، لباس‌های عجیب و غریب مانند ماسک و لباس خون‌آشام، روح و جادوگر و همین‌طور ابزاری همچون اعضای بدن قطع شده سیلیکونی مثل دست، چشم یا انگشت و گوش در صفحات مجازی تلگرامی یا اینستاگرامی با قیمت‌های عجیب و غریب به حراج گذاشته شده است‌. جالب اینجاست که این بازار‌مکاره، مخاطبان خاص خودش را هم دارد‌! این‌بار هم همچون همیشه اینفلوئنسرها و سلبریتی‌ها در فضای مجازی از این قافله عقب نمانده‌اند و چهره‌های گوناگون سال‌های اخیر با گریم‌ها و لباس‌های عجیب و غریب‌ها و به اشتراک گذاشتن عکس‌ها و فیلم‌های خودشان در جشن هالووین را منتشر می‌کنند تا از این طریق دنبال‌کنندگان خود را بیشتر به برگزاری چنین جشن‌های عجیبی ترغیب کنند.

تزریق فرهنگ و ارزش‌ها با جشن‌ها    
حتما  شما هم این روزها با ماسک‌های ترسناک و کدوحلوایی‌های تزئین شده به شکل‌های عجیب و غریب مواجه شده‌اید یا شاید خودتان هم سراغ خرید این ابزارها رفته‌اید تا برای صفحات مجازی خودتان عکس هالووینی تدارک ببینید. اما آیا به آثار و تبعات برگزاری چنین مراسم‌هایی برای خانواده و به‌خصوص فرزندانتان فکر کرده‌اید؟ شاید بد نباشد بدانید در ورای هر مراسم و فرهنگی یک تفکر و جهان‌بینی خاص هم وجود دارد. برپایی چنین مراسم‌هایی در عمل فضا را برای ورود تفکر پشت آن به جامعه و خانواده باز می‌کند. 

ارواح و جادوگران شخصیت‌های محبوب هالووین     
براساس فرهنگ عامه سلتی، سد بین مردگان و زندگان طی این تعطیلات برداشته می‌شد و افراد را تحت تاثیر قرار می‌داد. این پدیده علاوه بر تسهیل ارتباط بین افرادی که عزیز خود را از دست داده‌اند به این معنی بود که ارواح می‌توانند به زمین برگردند. دو شخصیت محبوب، هالووین ارواح و جادوگران هستند. این لباس‌ها بی‌شک نمادین‌ترین لباس هالووین است.  تابوت‌های چوبی زمانی در انگلیس بسیاری لوکس محسوب می‌شدند. از این رو فقرا به‌جای صندوقچه‌های گران‌قیمت، اغلب به‌سادگی عزیزان خود را در کفن سفیدی می‌پیچیدند و به خاک می‌سپردند که همان لباس معروف هالووین را نشان می‌دهد.

ریشه‌های هالووین     
جشن هالووین بیشتر در کشورهای آمریکا، ایرلند، اسکاتلند و کانادا مرسوم است. این جشن را مهاجران ایرلندی و اسکاتلندی در سده نوزدهم با خود به قاره آمریکا آوردند. با آمدن پاییز و نزدیک شدن به آخرین ماه‌های سال میلادی و مرگ طبیعت، حس و حال روزهای ترسناک و پرهیجان در همه بیدار می‌شود و شرکت کنندگان در این جشن سعی می‌کنند ترسناک‌ترین شب سال را به تصویر بکشند. تعطیلات هالووین در آخرین روز ماه اکتبر شروع می‌شود. این تعطیلات هم به منظور جشن شروع پاییز است و هم به منظور در آغوش گرفتن رسوم عجیب و غریبی که به اسم هالووین از فرهنگ عامه مردم به جای مانده‌است.

عکس‌هایی پای کاج کریسمس    
جشن کریسمس برای مردم ایران هم جشن ناشناخته‌ای نیست؛ چرا که به‌هر‌حال تعدادی از هموطنان مسیحی در کنار ما زندگی می‌کنند و آغاز سال نوی میلادی و همچنین میلاد حضرت مسیح علیه‌السلام برای آنها رویدادی مبارک است‌که برای گرامیداشت آن جشن می‌گیرند. به همین دلیل هم در ایام کریسمس مناطق مسیحی‌نشین شهرها در کشورمان تداعی‌کننده حال و هوای کریسمس است‌، هر چند در سال‌های اخیر مسلمانان هم از این جشن استقبال کرده و در ایام کریسمس کمتر کسی را می‌بینیم که در فضای مجازی فعالیت داشته باشد و عکسی در کنار یک کاج کریسمس از خودش منتشر نکند اما جشن هالووین واقعا برای مردم ما مراسمی غریب است و با ساختارهای فرهنگی‌مان هیچ‌گونه همخوانی ندارد .

از چند ۱۰۰ هزار تومان به بالا     
در فروشگاه‌های مجازی و حقیقی ابزار هالووین، انواع و اقسام ماسک‌های ترسناک مثل ماسک جیغ، خون‌آشام، روح و سایر مضامین این‌چنینی با قیمت‌های متوسط ۱۵۰ تا ۳۰۰ هزار تومان به فروش می‌رسد. اعضای بدن سیلیکونی مثل انگشت کنده شده، چشم از حدقه درآمده یا گوش بریده با تضمین طبیعی بودن از ۲۰۰‌هزار تومان به بالا قیمت دارد‌! تزئیناتی مانند تار عنکبوت به همراه عنکبوت‌های آن، اسکلت سر و دست انسان در انواع و اقسام و اندازه‌های متفاوت، چند صد هزار تومانی خرج روی دست شما می‌گذارد.

رزرو گریم‌های ترسناک هالووین     
علاوه بر ابزارهای جشن هالووین، برای برگزاری این جشن تمام‌عیار، نیازمند تهیه کیک‌های ترسناک به شکل دسته بریده یا سایر اشکال خون‌آلود و چندش‌آور هستید که آنها هم برای خودشان از کیلویی ۳۰۰ -۲۰۰ هزار تومان به بالا قیمت دارد‌. در کنار همه اینها گریم‌های مخصوص جشن هالووین و تبدیل شما به یک چهره ترسناک یک روح یا یک جادوگر یا خون‌آشام و خلاصه یکی از شخصیت‌های فیلم‌های ترسناک هالیوودی هم هزینه‌های خاص خودش را دارد و البته از قبل باید آرایشگاه و گریمور خود را رزرو کنید. 

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها