ارتفاع رزماری معمولا به دو متر میرسد و برگهای آن باریک با انتهایی بدون نوک و سوزنی شکل به صورت متقابل روی ساقه قرار میگیرند و گلهایی به رنگ آبی مایل به بنفش دارد و به ندرت صورتی یا سفیدرنگ است. از خصوصیات این گیاه بوی فراوان برگهاست که آن را بهعنوان یک گیاه معطر مشهور کرده است. گیاه رزماری مقاومت بالایی به خشکی و شوری دارد و شدت بالای تابش خورشید را بهخوبی تحمل میکند.
آبیاری
بوته تازه رسته به آبیاری منظم نیاز دارد اما گیاه جا افتاده به دورههای بیآبی خیلی طولانی تحمل نشان میدهد.
تکثیر و آفات
ازطریق قلمههای نیمه خشبی برگرفته در ماههای اواخر تابستان یا اوایل پاییز بهراحتی تکثیر میشود.از لحاظ آفت حشرهای یا بیماری مشکل خاصی ندارد اما اگر در خاک سنگین یا با زهکشی ضعیف پرورش یافته باشد، بیماری گندیدگی ریشه میتواند آن را از پای درآورد.
دما و خاک
این گیاه است مقاوم به سرما و شرایط خشکی و این سبب شده که در اکثر مناطق قابل کشت باشد. خاک با زهکشی خوب میطلبد اما در خاک کاملا فقیر نیز نشو و نمای خوبی خواهد داشت. درخاکهای معروف به خیلی اسیدی کمی آهک یا دولومیت بیفزایید.
طبع گیاه
رزماری گیاهی با طبع گرم و خشک (درجه سه) است که خاصیت آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی قوی دارد. حتی بو کردن این گیاه هم میتواند تأثیر آرامبخشی روی شما داشته باشد.
کوددهی
در پاییز هر سال با استفاده از کودهای حیوانی به میزان ۱۰ تا ۱۵ تن در هکتار انجام میشود که بین ردیفهای کشت کودها به خاک داده میشود و در فصل رشد تنها از کودهای ازتی یا کود کامل (تمام عناصر) جهت تکمیل عناصر غذایی مورد نیاز گیاه در دو تا سه نوبت استفاده میشود.
اقلیم
برای مناطق حاره مناسب نیست، اما آبوهوای مختلف را تحمل میکند. در منطقهای با رطوبت کم و تابستان داغ و زمستان خنک یا سرد بهترین عملکرد را دارد.
خواص
عاقلانه است از چیدن و خشک کردن و مصرف رزماری روییده در کنار خیابان و پارک که سمپاشی میشوند، بر حذر باشید. رزماری سبز و معطر و دارای خواص بینظیری است. از تنظیم چربی خون تا کاهش التهاب و نفخ و یبوست! خاصیت ضدالتهابی این گیاه در بیماران دچار دردهای اسکلتی، عضلانی و مفصلی بسیار ارزشمند است. یک قاشق چایخوری از خشک شده این گیاه را در فنجان آب جوش دم کنید و بعد از ۱۵دقیقه صاف کنید. این نوشیدنی را روزی دوبار برای سه تا چهار هفته بنوشید. همچنین میتوانید گیاه خشک را به غذا اضافه کنید تا در کاهش التهاب و درد مؤثر باشد.
موارد منع مصرف
استفاده از این گیاه برای افراد با مزاج گرم توصیه نمیشود. در غلظتهای بالا و مدت زمان طولانی سمیت بسیار کمی دارد، پس توصیه میشود مصرف آن مداوم نباشد. هنگام مصرف ۴تا۶میلیلیتر عصاره مایع این گیاه و ۲ تا ۴گرم از ریشه خشک این گیاه بیشتر استفاده نشود. مصرف موضعی روغن آن ممکن است حساسیت پوستی ایجاد کند. بهتر است در دوران بارداری و شیردهی استفاده نشود. دیابتیها و افرادی که دارای قندخون بالا هستند نیز باید رزماری را به میزان کمی استفاده کنند. اگر شما به دیگر اعضای خانواده نعناعیان آلرژی دارید، ممکن است با مصرف رزماری نیز به مشکل بربخورید اما واکنشها معمولا خفیف هستند.
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد