یزد بهعنوان نخستین شهر تاریخی ایران یکی از مهمترین مقاصد گردشگران خارجی برای سفر به ایران (Visit Iran) محسوب میشود.
یزد همچنین به نخستین شهر خشت خام در جهان شهرت دارد. معماری سنتی و چشمنواز این شهر، برای علاقهمندان به معماری سنتی ایرانی بسیار جذاب است. یزد با وجود شیعیان و زرتشتیان بسیاری که با دوستی و محبت در کنار هم زندگی میکنند، بستری از عجایب و شگفتیهای دینی و فرهنگی نیز هست.
عزاداریهای باشکوه مردم یزد در ماه محرم، فضای شهر را معنوی میکند و آداب و رسوم زیبای زرتشتی، زیبایی و شگفتی این شهر را دوچندان میکند. در این نوشتار، با ما همراه باشید تا از جاذبههای یزد که ممکن است کمتر در موردشان شنیده باشید، اطلاع یابید و با هم سیری در این شهر تاریخی، فرهنگی و باشکوه داشته باشیم.
یزد جاذبههای گردشگری طبیعی و فرهنگی بسیاری دارد که صحبت درباره تمام آنها بحثی مفصل و کتابی کامل میطلبد.
یزد، بهعنوان یکی از مهمترین نقاط تورهای فرهنگی ایران (Cultural Tour of Iran) از اهمیت بسیار بالایی در صنعت گردشگری برخوردار است.
مردم مهماننواز و معنوی یزد آداب و رسوم بسیار جذابی دارند که همواره برای گردشگران ایرانی و غیرایرانی تجاربی دلپذیر خلق کرده است. بسیاری از ما ایرانیان یزد را با جاذبههای معروفی مثل آتشکده یزد، باغ دولتآباد، برجهای خاموشی، مسجد جامع یزد، مجموعه امیرچخماق و موزه آب میشناسیم.
جاذبههای معروف و شناختهشده یزد تاریخ، فرهنگ و زندگی بومی مردمان یزد را بهنیکی نمایش میدهند و هویت ایرانی را در بافتی سنتی و سرشار از فرهنگ بازنمایی میکنند.
بسیاری از جاذبههای دیگر یزد نیز هست که ممکن است کمتر دربارهشان شنیده باشیم، اما بسیار ارزشمند هستند و دیدنشان در تور یزد (Yazd Tour) میتواند بسیار جذاب باشد، از جمله:
بقعه 12 امام یزد، قدیمیترین بنای تاریخی شهر یزد است که قدمت آن به دوره سلجوقیان بازمیگردد و بر زمین آتشکدهای مربوط به دوران ساسانیان ساخته شده است. این بنا دومین گنبد تاریخی ایران را نیز شامل میشود. گنبدی آجری این بنا را از شاهکارهای هنر دوران سلجوقیان میدانند. بنای این بقعه چهارضلعی است و در بالای آن یک هشتضلعی قرار دارد که گنبد را روی خود نگه میدارد. درون این بنای آجری با گچبری تزئین شده است و همچنین در داخل محراب این بقعه، سنگ مرمری قرار دارد که نام 12 امام، صلوات بر آنها و نام مشاهیر یزد بر روی آن قرار دارد. این بقعه روبروی زندان اسکندر (مدرسه ضیائیه) یزد قرار دارد و میتوان از بیرون آن دیدن نمود.
عمارت بوستان ناجی باغ و عمارتی است که قدمت آن به عصر قاجار بازمیگردد و صاحب آن شخصی به همین نام بوده است. این باغ و عمارت امروزه بهعنوان بوستانی در اختیار عموم قرار دارد. این مجموعه علاوهبر معماری قاجاری زیبا و باغ زیبای اطراف آن، دارای مجموعه پذیرایی نیز هست و جهت استراحت و تفریح مورد استفاده قرار میگیرد. این عمارت و بوستان در نجفآباد یزد و در مسیر قنات نجفآباد قرار دارد.
موزه آیینه و روشنایی یا همان قصر آیینه یزد از بناهای تاریخی و موزههای فرهنگی یزد است که در دوران پهلوی اول ساخته شد. در سراسر این موزه معماری بینظیری در جلوه طراحی هنرمندانه گچبریها، آینهکاریها، مشبککاریها، نقش و نگارهای جذاب، دربهای چوبی و ... دلبری میکند. این بنا عمارتی است در میان باغی زیبا و از سال 1377 به موزه تغییر کاربری داده است. در این موزه آثار و اشیاء تاریخی مربوط به نور و جلوههای بصری نمایش داده میشوند. این موزه از بخشهای رواق عتیق، رواق خمسه، رواق افرنگ، رواق نور، رواق مشکات، رواق مخمل، رواق منظر، رواق آینه و رواق آبگون تشکیل شده است. میتوانید هر روز (غیر از شنبهها) از ساعت 9 الی 17:30 از این موزه و عمارت دیدن نمایید. این موزه در خیابان آیتالله کاشانی یزد و روبهروی پارک 7 تیر قرار دارد.
بازار خان یزد از بناهای تاریخی و جاذبههای گردشگری شهر یزد است که در محله لب خندق، خیابان خیام واقع شده است. این بازار عریض و طویلترین بازار شهر یزد است که در سال 1382 بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و قدمت اولیه آن به دوران قاجار بازمیگردد. علاوه بر بازار خان یزد، حمام، مدرسه و میدان خان یزد نیز در عصر ناصرالدین قاجار توسط محمدتقیخان بافقی تاسیس شدند و نوادگان وی بنای این اماکن را تکمیل نموده و توسعه دادند. این بازار نیز در گذر تاریخ، گستردهتر شده و توسعه یافته است. با گشت و گذار در این بازار میتوانید حس و حال بازارهای سنتی عصر قاجار را برای خود تداعی کنید و از معاشرت با مردم مهربان یزد لذت ببرید.
کویر سیاهکوه که به آن کویر عقدا نیز گفته میشود، از جاذبههای طبیعی گردشگری در اردکان یزد است. این کویر برای علاقهمندان به طبیعت بکر و سکوت میتواند گزینهای عالی باشد. در این کویر بادهای شدیدی میوزد و در اکثر اوقات سال دما بسیار بالا است. بهترین زمان برای سفر به این کویر بکر و جذاب پاییز است. این کویر در 40 کیلومتری شهر اردکان یزد قرار دارد و همچنین برای اقامت در این کویر میتوان اقامتگاه بومگردی ناروسینه را انتخاب کرد. این اقامتگاه با ده اتاق، سه سرویس بهداشتی و حمام مشترک در قلعه تاریخی روستای اسماعیلیان و در شهر انارک قرار دارد.
خانه صولت که با عنوان موزه مردمشناسی ابرکوه نیز شناخته میشود، از آثار تاریخی بازمانده از اواخر دوران زند و اوایل عصر قاجار است. این خانه سنتی دارای معماری سنتی جذابی آمیخته با مقرنسکاریهای بسیار زیبا، ستونهای گچبریشده، نقشهای اسلیمی و نقوش برجسته است. حیاط این عمارت در فضایی به وسعت 150 متر دارای حوض، باغچه و در چهار طرف دارای صفههایی با گچبری هنرمندانه است. در حال حاضر بیش از 525 شیء باارزش درموزه مردمشناسی ابرکوه نگهداری میشود. جهت بازدید از این خانه و موزه مردمشناسی همهروزه غیر از روزهای تعطیل میتوانید از ساعت 8 الی 14 و 15:30 الی 19 به شهر ابرکوه (در فاصلهای حدودا 2 ساعته با شهر یزد) مراجعه نمایید.
اشکذر، شهری تاریخی در نزدیکی یزد که قدمتش به دوران پیش از اسلام میرسد، این آسیاب آبی را در دل خود دارد. ویژگی جذاب این آسیاب ساخت آن در دل کویر و زیرزمینی بودن آن است. آب مورد نیاز این آسیاب از قناتهای زیرزمینی تامین میشده و سپس فشار زیاد آب با کمک به حرکت آسیاب، باعث آرد کردن گندم و دیگر غلات میشده است. قدمت این آسیاب (بهعنوان قدیمیترین آسیاب آبی استان یزد) به دوران صفوی بازمیگردد. برای تماشای ساختار و معماری خاص این آسیاب آبی میتوانید به شهر اشکذر در نزدیکی یزد سفر کنید. آسیاب آبی اشکذر در شهر اشکذر، محله توده در نزدیکی حسینیه سفید قرار دارد.
شرکت مسافرتی و گردشگری (Persian travel agency) رهامهر با برند IranOnTour و مجوز رسمی از وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، همواره در راستای ترویج فرهنگ و معرفی جاذبههای گردشگری فرهنگی ایران به گردشگران خارجی میکوشد. برای آشنایی با ما میتوانید از وبسایت انگلیسیزبان ما (iranontour.com) دیدن فرمایید و با معرفی ما به دوستانتان در خارج از ایران، از ما حمایت کنید.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
فؤاد ایزدی، کارشناس حوزه روابط بینالملل در گفتوگو با «جامجم» تشریح کرد
در گفتوگوی «جامجم» با پژوهشگر حوزه ارتباطات و رسانه عنوان شد