در افراد مستعد، عوامل آلرژیزا و عوامل تحریککننده باعث تشدید بیماری آسم میشود. عمده عوامل آلرژیزا عبارتند از: گرده گلها، درختان و گیاهان، قارچها و کپکها، حشراتی مثل سوسک و سختپوستان ذرهبینی مثل جربها، عطر و ادکلن و برخی مواد شیمیایی، آلودگی هوا و بعضی از داروها و غذاها.
همچنین عوامل تحریککننده مانند تغییرات آبوهوا مانند هوای سرد، هوای مرطوب، گردوغبار، آلایندههای شیمیایی و آلودگی هوای شهری، دود سیگار و سایر دودها و عوامل میکروبی چون ویروسها را شامل میشود.
در حال حاضر طبق آمارها بیش از ۳۳۴میلیون نفر در جهان به این بیماری مبتلا هستند که گروه سنی کودکان و نوجوانان را بیشتر درگیر کرده و هزینههای هنگفت مستقیم و غیرمستقیم تشخیص و درمان، کاهش کیفیت زندگی و ناتوانی بیماران، کاهش بهرهوری در کار و تحصیل را در پی دارد.
از آنجا که آسم بیماری ارثی است، درمان قطعی برای بیماری وجود ندارد. گفته میشود بیش از صد ژن باعث انتقال آن از والدین به نسل بعد میشود.
در سالهای اخیر سازوکارهای فراژنتیک مطرح شده است که بر اساس آنها اگر محیط زندگی و سبک زندگی سالم از جنینی تا کودکی (از نظر آلرژیها، هوای تنفسی سالم، تغذیه مناسب و همچنین از نظر استرسها و هیجانها) به وجود آید، میتوان در آینده از بروز بیماری آسم پیشگیری کرد.
آسم بیماری عفونی و مسری نیست ولی عفونت های ویروسی تنفسی میتوانند موجب وخیمترشدن بیماری آسم شود؛ لذا توصیه به استفاده از ماسک در بیماران مبتلا به آسم (جدا از بحث عالمگیری کووید-19) برای حفاظت فردی در برابر عوامل محرک بیماری و عوامل محیطی بوده و ارتباطی با آلودهشدن سایر افراد از سوی بیماران مبتلا به آسم ندارد.
در نهایت، بهخانوادهها و بیماران مبتلا به آسم توصیه میشود دستورات پزشک خود را چه در دوران همهگیری کرونا و چه بعدها رعایت کنند.
دكتر سید شمسالدین اطهاری - فلوشیپ آسم و آلرژی / روزنامه جام جم
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی بیپرده با محمد سیانکی گزارشگر و مربی فوتبال پایه
گفتوگو با محسن بهرامی، گوینده کتاب «مسیح بازمصلوب»
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم