به گزارش ایسنا، مریم مومنی، مدیر پژوهشی جهاد دانشگاهی ایلام با بیان این که گیاه آویشن زوفایی با نام محلی «ازبوئه» در استان ایلام متعلق به خانواده Labiateae و از جنس Thymbera با نام علمی Thymbera spicata است، گفت: این گیاه تقریباً در تمامی کشورهای شرق مدیترانه وجود دارد. آویشن زوفایی گیاهی چند ساله است که در خاک های آهکی، تپه ماهورها و مناطق آفتابگیر و در ارتفاع 420 تا 1160 متر از سطح دریا، در مناطق مدیترانهای و نیمه خشک میروید.
وی با اشاره به این که دوره رویشی این گیاه از ماههای اردیبهشت تا خرداد شروع میشود و زمان گلدهی آن، اوایل خرداد و شروع بذردهی آن تیرماه است، افزود: در استان ایلام بیشترین میزان پراکندگی این گونه مناطق تنگه بینا، چهارمله، شیرپنه، کاوران، زمیه ملکشاهی و چمآب است. کاربرد محلی آویشن زوفایی بیشتر بعنوان دمکرده در درمان سرماخوردگی (دمنوشی با طبع گرم) و بعنوان ادویه در بعضی از غذاها استفاده میشود.
وی ضمن اشاره به پژوهشهای انجام شده در این خصوص که اسانس این گیاه به عنوان منبع غنی از فلاونوئیدها، ترپنوئیدها و ایزوپرنوئیدها همانند کارواکرول و تیمول است، تأکید کرد: کارواکرول (Carvacrol) به عنوان ترکیب اصلی موجود در این گیاه شناسایی شده که دارای خواص بسیار قوی آنتیبیوتیکی و ضد قارچ میباشد. همچنین تیمبرا اسپیکاتا به دلیل خاصیت ضد قارچی که دارد، میتواند در صنایع غذایی به عنوان نگهدارنده استفاده شود.
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی ایلام، اهلی سازی این گیاه در استان ایلام توسط پژوهشگران جهاددانشگاهی انجام شده است.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد