یک تفاوت مهم امسال با سالهای دیگر این است که به خاطر رعایت شیوهنامههای بهداشتی، نمیتوان از کسی در کارهای خانهتکانی کمک گرفت و بار اصلی این مسؤولیت به عهده اهل خانه است.
تمیزکاری و پاک کردن لکه ها از روی سطوح از آن کارهای بهظاهر سختی است که اگر ترفندهایش را بلد باشیم میتوانیم خیلی راحت انجامش بدهیم و این مرحله را هم پشت سر بگذاریم. در ادامه راهکارهایی برای ازبینبردن لکهها آمده است.
حمام و دستشویی
بهتر است سرویس بهداشتی را حداقل هر سه چهار روز یکبار بشویید تا جرمنگیرد و دیگر نیازی به استفاده از شویندهها و جرم برهای شیمیایی نداشته باشید.
برای تمیز کردن آن، مقداری پودر لباسشویی را داخل یک لگن آب حل کنید. این محلول را روی سرامیکها بریزید و بگذارید نیم ساعتی بگذرد. آنگاه با جارو یا فرچه روی سرامیکها بکشید تا کثیفیها از سطح پاک شود. اگر این کار را هفتهای یکبار انجام دهید دیگر نیازی به استفاده از مواد شوینده پیدا نمیکنید.
علاوه بر این میتوانید کمی پنبه را به صورت گلولههای بزرگ درآورید و با خیسکردن آنها در مایع سفیدکننده و کشیدن روی سرامیکها، آنها را برق بیندازید یا در روش دیگر، اگر سرامیکها لکههای آب یا جرم به خود گرفتهاند و بهراحتی پاک نمیشوند، میتوانید خمیردندان را روی سرامیک و شیارهای آن بمالید و پس از مدت کوتاهی آنها را تمیز کنید.
تمیزی شیارهای بین سرامیکها هم مهم است. جدا از بحث زیبایی و مرتب بودن محیط، تمیز نکردن این درزها به مرور باعث رشد قارچ و کپکهایی در آن نواحی میشود.
برای تمیز کردن آن، مقداری سرکه سفید را روی آنها بریزید و بعد از چند دقیقه آن را با مسواک یا فرچه بشویید. یکی از روشهای بیدردسر در جرمگیری از سرامیکها و درزهای آن استفاده از جوش شیرین است که لکه آب و جرمها را بهخوبی از بین میبرد حتی میتوانید نصف یک لیمو را روی کاشیها و سرامیکها بکشید، ۱۰تا۱۵دقیقه به آن زمان دهید و سپس با آب بشویید.
برای تمیزی سرویسها از نمک اپسوم یا نمک حمام هم میتوان کمک گرفت. این نمک را با صابون مایع ترکیب کنید و مایع حاصل را روی درز بین کاشیها و سرامیکها بکشید تا خوب تمیز شود.
نکتهای که پیش از تمیز کردن درزهای کاشیها باید رعایت کنید این است که ابتدا گرد و غبار اولیه را از سرامیکها پاک کنید تا لکهها سریعتر تمیز شوند. در انتهای کار نیز دیوارها و سطوح را با آب بشویید و در صورت امکان خشک کنید.
اگر با لکه مقاومی روبهرو شدید که با این روش از بین نمیرود، بارها این کار را امتحان کنید تا لکهها از بین بروند. تمام این مراحل را حتی میتوانید برای سرامیکها و کاشیهای آشپزخانه هم انجام دهید.
حمام و سرویس بهداشتی
علاوه بر تمیز کردن کاشی و سرامیکها، قسمتهای دیگر نیز نیاز به تمیزی دارند. برای تمیز کردن آینه، اسفنجی را آغشته به سرکه کرده و روی آن بکشید تا لکههای آب از بین بروند. حتی سردوش هم که ممکن است به خاطر آب جرم گرفته باشد، باید چند ساعت در سرکه بماند تا رسوبات آن حل شود و از بین برود. پرده حمام هم به دلیل رطوبتی که در این مکان وجود دارد، بسیار مستعد ایجاد کپک و قارچ است. میتوانید آن را در محلول گرم آب و صابون بشویید و آبکشی کنید و سپس روی پرده آب لیموی ترش بمالید و بگذارید در آفتاب خشک شود. اگر وان حمام جرم گرفته، اسفنج را به کمی سرکه آغشته کنید و روی قسمتهای جرم گرفته بمالید. آنگاه روی همان سطح را پودر جوش شیرین بریزید و با اسفنج مرطوب روی آن بکشید و سپس با آب بشویید.
بیشترین آلودگیهای آشپزخانه، لکههای آب و چربی حاصل از غذاست که اگر بهموقع پاک نشوند، به لکههایی مقاوم تبدیل میشوند. ابتدا توصیه میکنیم لکهبری اولیه را با آب آغاز کنید و در مراحل بعدی، اگر لکهای به جا مانده بود، از آب و صابون، جوششیرین یا سرکه کمک بگیرید.
دقت کنید که لکههای روغنی معمولا در جهت مشخصی روی کاشیها مینشینند و تمیز کردن آنها در مسیر لکهها باعث میشود سریعتر پاک شوند.
ابتدا پارچهای را با آب ولرم خیس کنید و در جهت لکهها، روی آنها بکشید. سعی کنید از پارچههای نرم یا اسفنج استفاده کنید تا خراشیدگی روی دیوار ایجاد نکند.
پارچه را تنها در یک جهت روی دیوار بکشید و آن را دورانی استفاده نکنید. با انجام این کارها، لکههای ساده و اولیه از بین میروند اما معمولا لکههای قدیمی به این سادگیها از بین نمیروند.
برای این کار، یک لیوان جوش شیرین را با ۲۴۰میلیلیتر آب ولرم مخلوط کنید تا ترکیبی خمیرمانند ایجاد شود و سپس سطوح پرچرب را با آن تمیز کنید.
بگذارید این خمیر روی لکههای چربی بماند و چند دقیقهای صبر کنید و آنگاه آن را با پارچه تمیز کنید. همچنین سرکه و آب را میتوانید با هم ترکیب و روی لکههای چربی اسپری کنید.
اجازه دهید پنج دقیقهای روی لکهها بماند و لکهها را در خود حل کند و سپس پارچه نمدار را در جهت لکهها روی آن بکشید تا پاک شوند و در انتها نیز آن را خشک کنید تا ردی از لکه آب هم روی آن نماند. حواستان باشد سرکه بهخوبی از روی سطوح پاک شود، چرا که باقی ماندن آن میتواند به مرور رنگ کاشی و سرامیک را تغییر دهد یا از بین ببرد.
سرامیک و فرش آشپزخانه
در صورتی که کف آشپزخانه فرشی پهن نباشد و لکههای مختلف و چربی روی سطح نشسته باشد، بهتر است با روشهای گفته شده، آنها را تمیز کنید. اما اگر آشپزخانه فرش دارد و روی آن لکههایی ایجاد شده، ابتدا سعی کنید به محض ایجاد لکه آن را تمیز کنید تا کهنه نشود و سریع از بین برود.
برای لکهبری چربی از روی فرش آشپزخانه هرگز دستمال را به صورت افقی روی آن نکشید تا پخش شود. برای تمیز کردن بهتر است از لکهبرهای آماده استفاده کنید و سپس با آب ولرم آن را بشویید. همچنین میتوانید با کمک مسواک، ترکیب جوش شیرین و نشاسته ذرت را روی لکه بکشید تا رطوبت و چربی را به خود جذب کرده و بتوانید راحت تر لکه را از بین ببرید. سپس آن را با آب ولرم و دستمال بشویید. اما اگر کف آشپزخانه پارکت باشد، بهترین محلول قابل استفاده، استفاده از محلولهای صابونی با دستمالی نرم است.
ندا اظهری - روزنامه نگار / ضمیمه چاردیواری روزنامه جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد