باتوجه به جدید بودن بیماری کووید ۱۹ و گستردهبودن طیف علائم بالینی آن در هر بیمار مراجعهکننده به اورژانس این تشخیص مدنظر قرار میگیرد بنابراین آشنایی با سایر علل ایجادکننده نشانههای مشابه بهخصوص برای کادر درمان اجتنابناپذیر است البته ذکر این نکته نیز مهم است که آلودگی هوا بهعلت اختلال در سیستم دفاعی مسیر تنفسی افراد راه را برای ورود آسانتر میکروبها و ایجاد عفونتها هموار میکند.
معمولا علائم کووید ۱۹ با سرعت بیشتری در بدن استقرار پیدا میکند، در حالی که علائم ناشی از آلودگی هوا بهتدریج ظاهر میشود و شدت آن کاملا به مدت زمان مواجهه وابسته است.
کووید ۱۹ یک بیماری عفونی تنفسی تلقی میشود، بنابراین انتظار داریم بیمار مبتلا علائمی مانند تب و بدندرد را به عنوان علائم شایع بیان کند.
در حالیکه بیمار دچار مسمومیت با هوای آلوده، بیشتر علائمی مانند سوزش چشم و حلق، سرگیجه، فراموشی مقطعی و خلط سیاهرنگ را ذکر میکند.
این در حالی است که بروز خلط چرکی در کووید ۱۹ درصورت اضافهشدن ذاتالریه دیده میشود؛ البته علائمی مانند تهوع، سردرد شدید و سرفه در هر دو مورد بهکرات گزارش میشود و نشانههایی مانند اختلال در حس بویایی و چشایی در ماههای اخیر بهعنوان علامت مشخصه و باارزش در تشخیص کووید ۱۹ مورد توجه قرار گرفتهاند.
افرادی با بیماریهای زمینهای مانند آلرژی، بیماریهای مزمن قلبی و عروقی و سابقه مشکلات ریوی با هر کدام از این دو بیماری میتوانند دچار مشکلات حاد تنفسی و حتی عواقب جبرانناپذیر مانند سکته های قلبی یا مغزی و سندرم زجر تنفسی شوند.
راههای پیشگیری از این دو بیماری نیز بسیار مشابه است؛ پوشیدن ماسک مناسب، کمترکردن ترددهای شهری و اتخاذ قوانین کاهنده ازدحام از جمله این راهکارهاست ولی اصول درمانی این دو متفاوت است و مسمومیت با گازهای سمی معمولا با مصرف اکسیژن و دورماندن از هوای آلوده کنترل میشود ولی درمان کووید ۱۹ علاوه بر اکسیژن مکمل نیاز به مصرف دارو دارد.
به عنوان سخن پایانی در صورت بروز هر کدام از علائم گفتهشده، بهتر است با پزشک مشورت کنید و اگر نگران ابتلا به دو بیماری فوق هستید بهترین کار این است که جز به ضرورت از خانه خارج نشوید!
دکتر علیرضا فاطمی - متخصص بیماریهای عفونی / روزنامه جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت