در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یکی از این عوامل مهم و تاثیرگذار در بلوغ زودرس، استفاده از اینترنت است.
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از فارس ، یافتههای پژوهشگران نشان میدهد پیشرفت تکنولوژی، ضریب بلوغزودرس را افزایش داده است و بهطور مشخص اینترنت میتواند بطور مستقیم و غیر مستقیم در بلوغ زودرس موثر باشد.
*دستگاههای هوشمند ارتباطی بهصورت غیر مستقیم موجب بلوغ زودرس در کودکان میشود
امروزه فعالیت در فضای مجازی سهم عمده از زمان روزانه کودکان را بهخود اختصاص داده است، بطوریکه آنها فرصتی برای بیرون رفتن محیط داخلی و انجام فعالیتهای بدنی ندارند. کاهش تحرک بخصوص در دختران منجر به افزایش وزن بدن و چربی میشود. با افزایش چربی در بدن، سلولهای چربی، پروتئینی را آزاد میکنند تا به مغز پیام بدهد که ذخیره انرژی لازم برای بلوغ در بدن وجود دارد از این رو این استفاده بیش از حد از اینترنت و دستگاههای هوشمند ارتباطی برای مقاصد مختلف از بازی و سرگرمی تا کار، بهصورت غیر مستقیم موجب بلوغ زودرس در کودکان میشود.
دسترسی به اطلاعات از طریق اینترنت بهسادگی، در هر زمانی از شبانه روز، بدون هیچ محدودیت و جداسازی سنی امکان پذیر است. کودکان و نوجوانان که در مقطع سنی حساس و مراحل شکلگیری شخصیت قرار دارند، بهراحتی در اینترنت به محتوای نامناسب برای مخاطب کودک و نوجوان، دسترسی پیدا میکنند.
با پیدایش شبکههای اجتماعی از جمله تلگرام، اینستاگرام، فیسبوک و.... ارتباط با جنس مخالف، تصاویر و اطلاعاتی از قبیل پورنو و ... بهراحتی و در اندک زمانی میسر شده است.
تلفنهمراه این امکان را فراهم کرده که کودکان و نوجوانان بتوانند در رختخواب هم تا پاسی از شب اوقات خود را در فضای مجازی دور از نظارت والدین سپری کنند. برخی از پدران و مادران حتی از این موضوع خوشحالاند که فرزندان آنها بهجای اینکه بیرون از خانه فعالیت کنند، درخانه سرگرم تبلت یا رایانه شخصی خود هستند، غافل از اینکه فضای مجازی میتواند بسیار خطرناکتر باشد.
«نگاه» یکی از عوامل تحریک و ترشح غدد و هورمونهای جنسی
ابوالفضل محمودی، کارشناس فضای مجازی کودک و نوجوان در اینباره میگوید: «بسیاری از عکسها و فیلمهایی که در دنیای مجازی رد و بدل میشود در بهترین حالت، مناسب سن یا جنس کودک و نوجوان ما نیست و در بدترین حالت برای نوع انسان مناسب نیست بهعنوان مثال نفرتافکنی، محتوای مستهجن و غیر اخلاقی، خشونت و تحریک به تروریسم برای هر سنی بد است.»
*دسترسی آزاد کودکان و نوجوانان به اینترنت یک چالش جهانی است
این کارشناسان فیزیولوژی، یکی از عوامل تحریک و ترشح غدد و هورمونهای جنسی را «نگاه» میدانند. با وجودی که کودکان هنوز به سن بلوغ نرسیدهاند در اثر نگاه کردن به تصاویر و فیلمهای تحریککننده، دچار تصویرسازیهایی در ذهن خود میشوند و هر بار یادآوری این تصاویر موجب فعالیت بیشتر و سریعتر غدد جنسی میشود. تحریک و ترشح سریعتر غدد جنسی، رسش زودهنگام غدد جنسی را بهدنبال دارد و موجب بلوغ زودرس میشود.
محمد آزمون کارشناس و فعال فضای مجازی کودک و نوجوان نیز در اینباره تاکید میکند: «امروزه در کشورهای پیشرفته ابزارهای کنترل و نظارت بر فعالیت کودک و نوجوان وجود دارد، اما دسترسی آزاد کودکان و نوجوانان به اینترنت یک چالش جهانی است».
یک چهارم کودکان زیر ۶ سال در آمریکا ابزارهای دیجیتال همراه مثل تبلت و گوشی هوشمند دارند، نیمی از ۶ سالهها دستکم ۲۱ ساعت در هفته از این تجهیزات استفاده میکنند، از هر ۱۰ خانوار ۸ نفر مدتزمان استفاده کودکان از تبلت را مدیریت نمیکنند و ۷۵ درصد امکان استفاده از اینترنت را غیرفعال نمیکنند در حالیکه در آمریکا ابزارهای مختلفی برای کنترل استفاده کودکان توسط والدین موجود است.
در ایران هم وضعیت مشابهی وجود دارد و حدود ۲۰ میلیون کاربر کودک و نوجوان زیر ۱۸ سال در ایران وجود دارد که با وجود تبلت و سیمکارت کودک و نوجوان و همچنین اپلیکیشنهای بومی کنترل توسط والدین، جامعه پدران و مادران ایرانی هنوز به اندازه کافی با این ابزارها و امکانات آشنا نشدهاند.
محمد آزمون درباره راهکارهای پیشگیری و مدیریت این چالش گفت: «در مواجهه با آسیبهای ابزارهای دیجیتال و فضای مجازی، یک نگاه پاک کردن صورت مسأله است یعنی جلوگیری از دسترسی کودکان به ابزارهای دیجیتال مثل تبلت، رایانه شخصی، گوشی هوشمند و ممانعت از دسترسی به اینترنت. اما تجربه نشان داده این روش نه موفق است و نه منطقی و چهبسا کودکان را بهسمت پنهان کاری سوق بدهد و پیامدهای وخیمتری داشته باشد. راهکار درست مواجهه هدفمند با این تکنولوژی است، نظارت و مدیریت والدین در گام نخست نیازمند آشنایی هرچه بیشتر والدین با تکنولوژی و ساز و کارهای ویژه استفاده کودکان از اینترنت و ابزارهای دیجیتال است و در گام دوم آشنایی و بهرهگیری از امکانات مدیریت و نظارت توسط والدین است. مثلا تبلتهای کودک و نوجوان که مجهز به سیستم کنترل و نظارت توسط والدین است یا سیمکارت کودک و نوجوان با امکان اینترنت دوستدار کودک و نوجوان ابزارهای متداول در این زمینه هستند. در کشورهای مختلف از جمله ایران برخی مجموعهها کار پالایش و دستهبندی محتوای ویژه کودکان را انجام میدهند و مثلا در زمینه انیمیشن و بازی دیجیتال براساس سن و جنس و روحیه کودکان محصول مناسب را پیشنهاد میدهند.»
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم