بررسی ابعاد مختلف طرح «بیمه اجباری سلامت» که از 13 آبان عملیاتی می‌شود

سلامت اجباری شد

«آغاز طرح بیمه اجباری سلامت از هفته آینده» خبری است که دیروز از زبان مدیرعامل سازمان بیمه سلامت اعلام شد. طرحی که طاهر موهبتی از آن به عنوان «یک اتفاق کم‌نظیر در تاریخ سلامت کشور» نام برده است. هر چند این اتفاق کم نظیر در تاریخ سلامت کشور به باور بسیاری همانی است که دولت تدبیر و امید پس از روی کار آمدن آن را با عنوان «بیمه رایگان» معرفی کرده بود و حالا پسوند رایگان با اجباری عوض شده است. توجیه دولت در برابر این تغییر نام با توجه به اتفاقات گذشته هم منطقی به نظر می‌رسد! چرا که سال قبل با شکست طرح تحول سلامت، ۵۰۰ میلیون یورو از صندوق توسعه ملی برای پرداخت بدهی‌های بیمه سلامت برداشت شد و با توجه به این هزینه دیگر دولت زیر بار رایگان بودن این بیمه نخواهد رفت. البته به واسطه دهک‌بندی این بیمه آن‌طور که از طرح ابتدایی مصوب هیات دولت مشخص است می‌توان همچنان به آن بیمه رایگان اطلاق کرد؛ چرا که در مصوبه جدید دولت، صد در صد حق بیمه افرادی که تا ۴۰درصد حداقل حقوق وزارت کار درآمد دارند توسط دولت پرداخت می‌شود. همچنین ۵۰درصد حق بیمه افرادی که از ۴۰درصد تا کمتر از صد در صد حداقل حقوق و دستمزد را دریافت می‌کنند توسط دولت پرداخت خواهد شد و افرادی که صد‌در‌صد حداقل حقوق و دستمزد را دریافت می‌کنند باید حق بیمه را خودشان پرداخت کنند. تجربه اول بیمه سلامت هم برای دولت تجربه سخت و پر هزینه‌ای بود و هم به کام شهروندان تلخ آمد حالا اما آن‌طور که وزیر بهداشت و درمان گفته قرار است با روشی تازه «طرح بیمه اجباری سلامت» عملیاتی شود.
کد خبر: ۱۲۳۵۲۹۶

800 این تعداد داروخانه‌های طرف قرارداد بیمه سلامت فقط در تهران است. بیمه خدمات درمانی از دو سال پیش تبدیل به بیمه سلامت شد، بنابراین دفترچه‌های این بیمه قبلا دفترچه خدمات درمانی بود و الان تبدیل به دفترچه بیمه سلامت شده است. همه موارد مثل بیمارستان‌های دولتی، بیمارستان‌های دانشگاهی و در بعضی از مناطق و شهرها بیمارستان‌های خصوصی هم بعضا هستند که طرف قرارداد این بیمه قرار دارند. پزشک، داروخانه، آزمایشگاه، فیزیوتراپی، رادیولوژی و کلا پاراکلینیک‌ها طرف قرارداد این بیمه هستند.
ممکن است در بعضی از شهرها پزشک‌های فوق تخصص طرف قرارداد نباشند که نه تنها برای این بیمه شده‌ها بلکه برای کارکنان دولت هم اگر مراجعه کنند آزاد محاسبه می‌شود. اما فقط در شهر تهران 800 داروخانه طرف قرارداد این بیمه وجود دارد. این خدماتی که برای بیمه سلامت قائل شده است همان خدماتی است که بر بیمه کارکنان دولت یا بیمه ایرانیان هم حاکم است، بنابراین محدودیتی برای دریافت خدمات برای این بیمه‌شدگان نیست.

1 تا 3 این عددها هم حکایت از دهک‌بندی در طرح بیمه اجباری سلامت دارد. دهک‌بندی برای تحت پوشش این بیمه قرار گرفتن یکی از آن موارد چالش‌برانگیز این بیمه است که البته وزارت بهداشت و درمان به وزارت کار و تعاون یک ماه فرصت داده است تا تعیین دهک افراد متقاضی را انجام دهد. به این مفهوم که پورتال سایت سازمان بیمه سلامت از روز ۱۳ آبان برای ثبت‌نام باز می‌شود و در این بین وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی یک ماه فرصت دارد تا تعیین دهک افراد متقاضی را انجام دهد درصورتی که فردی به این ارزیابی وسع اعتراضاتی نیز داشته باشد، مدت زمان اعتراضی هم در نظر گرفته شده است. نکته قابل توجه آن است که در این ارزیابی وسع روستایی‌ها نیز مورد ارزیابی قرار می‌گیرد و در صورتی که مشخص شود توانایی پرداخت حق بیمه خود را دارند، مشمول دهک یک تا سه نخواهند شد و این موضوع در حالی است که روستاییان از طریق نظام ارجاع و پزشک خانوار همچنان تحت‌نظر خواهند بود.

34 این عدد را که ضرب در یک میلیون کنید به جمعیت بیمه‌شدگانی دست می‌یابید که به صورت رایگان بیمه شدند. به گواه آمارهای ارائه شده رسمی از سوی وزارت بهداشت و درمان، 4/91درصد جمعیت کشور تحت پوشش بیمه‌های خدمات درمانی هستند و آن دسته‌ای که از پوشش بیمه همگانی بهره نبردند هم منعی برای انجام این کار وجود نداشته است و به عبارتی همه مردم بالقوه دارای بیمه درمان هستند. با این حساب 40میلیون از جمعیت کشور تحت پوشش خدمات سازمان بیمه سلامت هستند. آن‌طور که مدیر‌عامل سازمان بیمه سلامت هم اعلام کرده است، امروزه 34میلیون نفر از جمعیت بیمه‌شدگان ما به صورت رایگان بیمه شدند و هزینه‌ای برای حق بیمه پرداخت نمی‌کنند.

581 این عدد را که میلیاردی بخوانید، می‌شود هزینه دولت برای بیمه‌سلامت یک‌میلیون نفر در سال. بنا بر گفته‌های مدیرعامل سازمان بیمه سلامت هر یک میلیون بیمه شده در سال ۵۸۱ میلیارد تومان هزینه برای بیمه سلامت دارد. از آنجا که تا به حال 40 میلیون نفر از جمعیت کشور تحت پوشش خدمات سازمان بیمه سلامت هستند، می‌توان متوجه شد هزینه بیمه سلامت برای دولت و همین 40 میلیون نفر تحت پوشش در سال رقمی نزدیک به 23 تریلیون و 240 میلیارد تومان می‌شود. برای تامین اعتبارات این سازمان هم البته حرف و حدیث‌های بسیاری مطرح بود. به عنوان مثال علی لاریجانی از تغییراتی در موضوع نحوه اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها گفته و اعلام کرده «می‌توان بخشی از اعتبارات بیمه سلامت را در آنجا منظور کرد.»

6 این تعداد ماه‌هایی است که از سوی سازمان بیمه سلامت برای ثبت نام در سامانه بیمه سلامت جهت پوشش بیمه‌اجباری تعیین شده است. افرادی که تاکنون برای پوشش بیمه‌ای مراجعه نکرده‌اند باید بدانند برخلاف دوره‌های قبل برای بیمه‌شدگان دوره انتظار ده روزه در نظر گرفته شده است، یعنی دیگر مانند گذشته اگر شخصی برای بیماری خود به بیمارستان مراجعه کند دیگر روی تخت بیمارستان برای بیماری مذکور بیمه نخواهد شد. همچنین باید پیش از موعد منقضی شدن دفترچه بیمه خود نسبت به تمدید آن اقدام کنند. درصورتی که تاخیر در تمدید بیمه بیش از یک ماه به طول بینجامد، فرد مشمول ده روز دوره انتظار می‌شود.

8 این تعداد میلیون نفری است که تاکنون تحت پوشش بیمه‌ای قرار نگرفته‌اند. بر اساس اعلام مرکز آمار کشور، حدود ۱۰درصد افراد کل کشور تحت پوشش هیچ بیمه‌ای نیستند،درصدی که نشان می‌دهد هشت میلیون جمعیت کشور تاکنون بدون پوشش بیمه‌ای هستند. افراد بدون پوشش بیمه‌ای برای برخورداری از تسهیلات قسطی شدن حق بیمه پرداختی، ‌باید ظرف مدت شش ماه از شروع آیین‌نامه اجرایی اقدام کنند. به گفته طاهر موهبتی این برنامه برای پوشش بیمه‌ای افراد کم درآمد اجرا می‌شود.

4800 این تعداد خدماتی است که در بسته خدمات بیمه‌ای قرار دارد. آن‌طور که مدیرعامل سازمان بیمه سلامت می‌گوید، حدود 4800 خدمات در بسته خدمات بیمه‌ای قرار دارد و 2450 قلم دارو و 48هزار لوازم مصرفی و تجهیزات پزشکی تحت پوشش این بیمه هستند. به گفته او، هدفمند کردن یارانه بیمه رایگان به سمت گروه‌های نیازمند، منطقی کردن رفتارهای هزینه‌ای، اجرای راهنمای بالینی، جلوگیری از ایجاد همپوشانی چند دفترچه بیمه‌ای و رفع آن، اجرای نظام ارجاع و پزشک خانواده در روستاها در حال انجام است و امروز نتایج ارزشمند آن را می‌بینیم.

90 ایندرصد هزینه‌هایی است که از بیمه‌شدگان بر‌اساس تعرفه دولتی دریافت می‌شود؛ به این مفهوم که حدود 90درصد هزینه‌های مردم در بیمارستان‌های دولتی و بخش خصوصی بر‌اساس تعرفه دولتی و 70درصد هزینه مردم در بخش سرپایی توسط سازمان‌های بیمه‌گر پرداخت می‌شود و پرداختی از جیب مردم که همواره تاکید شده باید کاهش پیدا کند، از ۵۸درصد به ۳۳درصد کاهش یافته است.
هر چند موهبتی با اشاره به برخی بندهای بیمه پایه اجباری به جام‌جم گفته است کسانی که بیمه رایگان شدند دیگر نمی‌توانند به بخش خصوصی برای درمان مراجعه کنند، چرا که بیمه پوشش خدمات خصوصی را نخواهد داد، البته خدمات همان است اما در بخش دولتی و نه بخش خصوصی.

130 این عدد هم تعداد مراکز درمانی را نشان می‌دهد که در تهران با سازمان بیمه سلامت قرارداد دارند. یعنی سازمان بیمه سلامت دراستان تهران با ۱۳۰بیمارستان و مرکز جراحی محدود قرارداد دارد، هر چند این سازمان هرگز با بیمارستان میلاد که وابسته به تامین اجتماعی است، قرارداد نداشته و در نتیجه هیچ‌گونه بدهی به این بیمارستان ندارد.
سرپرست اداره ارزیابی و قراردادهای مراکز سلامت سازمان بیمه سلامت درباره موارد مطرح شده در مورد بدهی سازمان بیمه سلامت به بیمارستان میلاد تهران که وابسته به سازمان تامین اجتماعی است، می‌گوید موارد مطرح شده درباره بدهی سازمان بیمه سلامت به بیمارستان میلاد تهران صحت ندارد، زیرا بدهی وقتی شکل می‌گیرد که بیمه‌شدگان سازمان بیمه سلامت به بیمارستان طرف قرارداد مراجعه کرده و آن بیمارستان اسناد را به سازمان‌های بیمه‌گر ارائه کنند.
به گفته علیرضا عظیمی وقتی سازمان بیمه سلامت با این بیمارستان قرارداد ندارد، این بیمارستان نمی‌تواند بیمه‌شدگان را بپذیرد و در نتیجه بدهی نیز شکل نگرفته و این موارد صحت ندارد.

5 این تعداد بیماری‌های خاصی است که قرار است تحت پوشش بیمه سلامت قرار بگیرند. سازمان بیمه سلامت برای رفع مشکل بیماران خاص نیز تلاش می‌کند. به این منظور پنج بیماری خاص تحت پوشش بیمه سلامت قرار‌دارد. بیماران هموفیلی، تالاسمی، ام اس، دیالیز و گیرندگان پیوند کلیه تحت پوشش بیمه سلامت قرار گرفته است. آن طور که مسؤولان بیمه سلامت گفته اند سال گذشته حدود 1200 میلیارد تومان در حوزه بیماری‌های خاص هزینه شده است.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت دراین باره گفته 73هزار بیمار خاص تحت پوشش بیمه سلامت هستند. آن طور که او توضیح داده در این سازمان همچنین به اتباع خارجی توجه ویژه می‌شود و صدهزار تبعه خارجی از خدمات سازمان بیمه سلامت استفاده می‌کنند.

صفر اگر از هزینه بودجه سلامت برای درمان افراد گرفتار اعتیاد بپرسید باید بگوییم هزینه بیمه معتادان در بودجه سازمان بیمه سلامت وجود ندارد. محمد هاشمی،مدیرکل روابط عمومی و امور بین‌الملل سازمان بیمه سلامت دراین باره گفته است بر اساس پیشنهاد ستاد مبارزه با مواد مخدر، هزینه پوشش بیمه درمانی معتادان از سازمان بیمه سلامت جدا شده و قرار بود هزینه این اقدام به ستاد مبارزه با مواد مخدر اختصاص پیدا کند.

میثم اسماعیلی
جامعه

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها