تورم غدد لنفاوی همیشه مساله ترسناکی نیست گاهی پای یک عفونت ساده در میان است

فوبیای تورم!

چندی پیش، زیر لبم تبخال زده بود. یک روز از آن نگذشته بود که در زیر بغلم احساس درد کردم. با معاینه‌ای ساده متوجه تورم دردناک ناحیه کوچکی در زیر بغلم شدم. با آن که می‌دانستم غدد بدخیم، معمولا دردناک نیستند، ولی نگرانی از این که نکند این برجستگی کوچک دردناک، خوش خبر نباشد، ذهنم را تا چند روز درگیر کرده بود. این اتفاق اماچیزی جز تورم غدد لنفاوی نبود که اتفاقا نشانه خوبی از عملکرد درست سیستم ایمنی بدن در مقابله با هر نوع عامل ویروسی و میکروبی یا بیماری زاست. غدد لنفاوی در ناحیه گردن، زیربغل و کشاله ران وجود دارد که در صورت مواجهه با هرنوع عفونت ممکن است متورم شده و واکنش نشان دهد. دکتر حمید عمادی، متخصص عفونی در گفت‌وگو با ما پرده از عوامل موثر در تورم غدد لنفاوی و خطرناک نبودن این واکنش ایمنی بدن بر می‌دارد .
کد خبر: ۱۱۸۹۴۵۴

حالت طبیعی یک غده لنفاوی نرم، لاستیکی، و متحرک است که قطری کمتر از ۷ میلی‌متر دارد زمانی که غدد لنفاوی متورم می‌شوند، این ناحیه بزرگ و حساس می‌شود. از آنجا که تورم غدد لنفاوی معمولا ناشی از یک عفونت است، درمان آن به درمان عامل بیماری مربوط می‌شود. معمولا عفونت‌های پوست سر، شقیقه، صورت، دندان و عفونت‌های سینوس و گوش باعث تورم غدد لنفاوی می‌شود که در صورت تشخیص درست محل عفونت از سوی متخصص، درمان آن مشکل نخواهد بود.
برجستگی‌های لغزان دردناک
غدد لنفاوی در اطراف دهان، بینی و نیز ناحیه گردن پراکنده‌اند و اگر میکروبی از طریق گوش و حلق و بینی وارد بدن شود، این غده‌ها بزرگ می‌شوند‌. همچنین اگر از طریق جراحت، میکروبی وارد دست شود، غدد لنفاوی زیر بغل بزرگ می‌شود‌. از سوی دیگر اگر از طریق اندام تناسلی میکروبی وارد بدن شود، غدد لنفاوی در کشاله ران بزرگ می‌شوند.

در واقع دو عامل عفونت و با احتمال کمتری، سرطان‌ها، بیماری‌های روماتیسمی و حتی برخی داروها نیز به بزرگ شدن این غدد منجر می‌شوند، اما معمولا بسیاری از این تورم‌های دردناک خوش‌ خیم بوده و خودبه‌خود خوب می‌شوند‌. ناگفته نماند بیماری‌هایی مثل خراش گربه، سل، تب مالت و اچ‌آی‌وی نیز با تورم غدد لنفاوی همراه هستند .
نترسید!
در بسیاری از موارد افراد از تورم غدد لنفاوی واهمه دارند و این عارضه باعث نگرانی آنها می‌شود‌. جالب است بدانید بیش از دوسوم غدد لنفاوی به علت‌هایی که تشخیص داده نمی‌شود، متورم می‌شود. با این‌حال در اکثر موارد این عارضه ناشی از عفونت است.
غدد لنفاوی اگر به‌دلیل عفونت، بزرگ شوند معمولا دردناک است؛ بعلاوه عفونت باعث می‌شود غدد متعدد بوده و با قوام غضروفی همراه باشد‌. در حالی که توده‌های سرطانی، درد نداشته و قوام استخوانی دارد‌. به بیان دیگر از بروز غدد لنفاوی دردناک و لغزنده نباید نگران شوید. بعلاوه هر عاملی که باعث ایجاد التهاب شود مثل بیماری خراش گربه، زخم یا عفونت ناحیه دندان با بزرگ شدن غدد لنفاوی همراه است.
وقتی پای سرطان در میان است
یکی از سرطان‌هایی که با درگیری غدد لنفاوی زیر بغل همراه است، سرطان سینه است. در این سرطان، گاهی منشأ اصلی بیماری، غده لنفاوی است و در برخی موارد نیز ممکن است سرطان به غدد لنفاوی گسترده (متاستاز) شده باشد. در مواردی که سرطان در مراحل پیشرفته‌تر باشد، سلول‌های سرطانی از سد غدد لنفاوی نیز می‌گذرد و جاهای دیگر را هم درگیر می‌کند.
تیمار غدد لنفاوی دردناک
وقتی غده لنفاوی بزرگ و دردناک شود باید ابتدا دریابید که عامل ایجادکننده آن چیست. از آنجا که معمولا عفونت‌ها عامل ایجادکننده این عارضه است باید درصدد رفع و درمان عامل عفونی برآیید. مثلا اگر بیماری سل، عامل تورم غدد لنفاوی است باید تحت درمان ضد‌سل قرار بگیرید.
اگر به تشخیص درستی از حیث عامل تورم غدد لنفاوی نرسیم باید از تکه‌برداری (بیوپسی) کمک بگیریم تا پاتولوژی تعیین کند سلول‌های داخل غدد لنفاوی چه هستند و به ماهیت عاملی که باعث بزرگ شدن غدد شده، پی ببریم.
در ساده‌ترین اقدام، گرم کردن محل متورم شده به کاهش درد ناشی از آن کمک می‌کند. برای کاهش درد غدد لنفاوی متورم طی درمان عفونت، می‌توانید حوله‌ای گرم را چهار بار در روز و هر بار به‌مدت ۱۵ دقیقه روی آنها بگذارید.
معمولا اگر عامل ایجاد این عارضه، عفونت باشد از داروی ضد‌درد و ضد‌التهاب (مثل بروفن) کمک گرفته می‌شود.
پس از یافتن محل عفونت که می‌تواند عفونت‌های پوست سر، شقیقه و صورت، عفونت‌های سینوس و گوش باشد، پزشکتان با آنتی‌بیوتیک مناسب آن را درمان می‌کند.
اما فراموش نکنید غدد لنفاوی که بزرگ و سفت شده و تورم آن بدون علت است نیاز به پیگیری تخصصی و سریع دارد.
اگر با تورم در ناحیه تحت فکی و اطراف گردن خود مواجه شدید نیز ممکن است مبتلا به اختلالات غدد لنفاوی شده باشید که با مراجعه به متخصصان غدد می‌توانید علت را جویا شوید و تحت درمان قرار بگیرید.

پونه شیرازی

دانش و سلامت

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها