معمولا رانش زمین در مناطق کوهستانی، جاده‌های خاکی و جاده‌هایی که از یک طرف به لبه دره یا سدهای خاکی منتهی می‌شود، بیش از سایر نقاط است .
کد خبر: ۱۰۸۷۰۲۰

حرکت توده‌ای مواد تشکیل‌دهنده زمین از یک شیب به سمت پایین را رانش یا زمین لغزه می‌نامند.

علت اصلی رانش زمین، سست بودن بافت خاک و نفوذ باران‌های سنگین به داخل آن است. در این واقعه، توده‌های رسوبی و سنگ‌های سست میان خاک همراه آب باران همچون رودخانه‌ای از گل و لای یا لجن به حرکت در می‌آید و به سوی نقاط پایین دست، بزرگراه‌ها و جاده‌های خاکی روان می‌شود و همچون بهمن بدون هیچ هشداری تا چند کیلومتر از نقطه شروع خود دور و حجم آن هر لحظه افزایش می‌یابد ‌و موجب مسدود شدن راه‌های ارتباطی و ریزش
ساختمان‌ها می‌شود .

علائم هشدار‌دهنده وقوع رانش زمین

در زمان بارش‌های سنگین بخصوص در مناطق کوهپایه‌ای به هر گونه تغییری در چشم‌اندازهای اطراف توجه کنید .

جاری شدن چشمه‌هایی از میان تپه‌های خاکی و روان شدن رودخانه‌ای از گل و لای، گل آلود شدن آب رودخانه، افزایش و کاهش حجم آب رودخانه، ترک‌خوردگی عرض جاده، کج شدن درختان، ریزش سنگ و خاک از کوه، برآمدگی زمین در پایین‌دست نواحی شیب‌دار، شنیدن صداهای غیرطبیعی، تغییر شیب در یک جهت و احساس آن هنگام راه رفتن روی زمین و شنیدن صداهایی که حکایت از حرکت گل و لای دارد همگی دال بر قریب الوقوع بودن رانش است .

چه باید کرد؟

به محض این که با علائم وقوع رانش مواجه شدید بسرعت منطقه را ترک کنید.

خارج شدن از مسیر جریان گل و لای ناشی از زمین لغزش، بهترین اقدام است.

همیشه احتمال رانش مجدد وجود دارد .

هنگام رانندگی در زمان دور شدن از منطقه دچار رانش بسیار مراقب باشید. دیوارهای خاکی کنار جاده بسیار در معرض لغزش زمین هستند.

اگر در نزدیکی نهر، کانال آب یا رودخانه زندگی می‌کنید و متوجه هر نوع افزایش و کاهش سطح آب و گل آلود شدن آن شدید، آگاه باشید این از نشانه‌های لغزش قسمت بالای رودخانه است. پس بی‌درنگ و بدون اتلاف وقت بدون این که برای برداشتن چیزی معطل شوید، محل را ترک کنید .

اگر فرصت پناه بردن به جای امنی ندارید، داخل خانه بمانید و در صورت امکان به طبقات فوقانی ساختمان بروید و در کنار یا زیر میز یا مبلمان محکم پناه بگیرید چون احتمال سست شدن پایه‌های ساختمان و ریزش و آوار وجود دارد .

برای کمک به افرادی که در جریان رانش دچار آسیب شده‌اند یا گیر افتاده‌اند با نیروهای امداد و نجات هلال احمر و شماره تلفن 112 یا آتش‌نشانی و پلیس و سایر سازمان‌های امداد دولتی تماس بگیرید.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها