گفت و گوی جام جم آنلاین با متفاوت ترین جراح مغز و اعصاب ایران

از آواز خواندن در اتاق عمل تا اجرا با فرزاد حسنی

در گفت و گو با جام جم آنلاین مطرح شد؛

تاثیر موسیقی بر اعصاب و روان!/بهترین زمان خوردن کلسیم چه زمانی است؟/ رابطه اختلالات ستون فقرات و سردردها

معجزه، معنایی ماورایی و معنوی دارد و هیچ پزشکی در دنیا پیدا نمی‌شود که برای شفای یک بیمار دست به معجزه بزند اما گاهی اوقات برخی اتفاقات زیباتر از معجزه هستند. همین که پزشکی با تمام توان، ناامیدی را از یک خانواده می‌زداید و با علم پزشکی بهبودی فردی را رقم می‌زند خود از هر معجزه‌ای زیباتر تلقی می‌شود.
کد خبر: ۱۰۶۶۲۵۲
تاثیر موسیقی بر اعصاب و روان!/بهترین زمان خوردن کلسیم چه زمانی است؟/ رابطه اختلالات ستون فقرات و سردردها

به گزارش جام جم آنلاین، دکتر مسعود صابری جراح و فوق تخصص مغز و اعصاب بارها این شرایط را تجربه کرده است. این پزشک حاذق و کارکشته در اتاق عمل بارها با سخت‌ترین لحظات روبرو بوده و شاید بارها در سخت‌ترین و خطرناک‌ترین شرایط قرار گرفته اما هر بار لحظات زیبایی را برای خود و خانواده‌ای رقم زده است.


برخی از لحظات عمل جراحی های این پزشک در صفحه اینستاگرام او بارگذاری شده‌اند. او در اتاق عمل باید به یاری کودکانی برود که دنیایی بی ریا و پر از لطافت و سادگی دارند اما عملی که بر روی آن‌ها انجام می‌شود هرگز لطیف و ساده نیست. تلفیق این لطافت و این پیچیدگی عمل، هنر جراحانی مثل دکتر صابری است. از لابلای این تلفیق شفا بیرون می آید و بهبودی. امید فوران می کند و زندگی.


کودکانی که تحت عمل جراحی قرار گرفته اند حالا سلامت نسبی خود را دارند، شاید هرگز دکتر صابری را از یاد نبرند، شاید هم او را به طور کلی فراموش کنند اما از اتاق عمل به سمت بیرون زندگی جریان پیدا می‌کند. جریان زندگی این کودکان را با خود می برد، کودکانی که زندگی و سلامتی‌شان را مدیون تیم پزشکی و به خصوص جراحانی مثل مسعود صابری هستند.


او در اتاق عمل بر دار قالی زندگی رج امید می‌زند و نقش زندگی افراد بخصوص کودکان را می‌بافد. اما به هر حال دکتر، دکتر است. یاری او در بیماری افراد وظیفه یک پزشک تلقی می‌شود. این وظیفه نه معجزه است و نه منت، او کار خودش را می‌کند. شاید ساده مثل همیشه. اما همین کار ساده زندگی می بخشد.


دکتر مسعود صابری، متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات را دیگر کمتر کسی هست که نمی شناسد. وی با حضور در برنامه اکسیر مشهور شد و اخیرا با دعوت در برنامه خندوانه علاوه بر شهرت، محبوبیت زیادی را در بین مردم کسب کرد. این متخصص مغز و اعصاب علاوه بر مهارت در پزشکی در عرصه موسیقی نیز فعالیت های را ارائه داده است. موزیک ویدئو«طعم جنون» که اخیرا در فضای مجازی سروصدای زیادی به پا کرده است آخرین کار این جراح و خواننده محبوب است. دکتر مسعود صابری با حضور خود در روزنامه جام جم به سوالات خبرنگاران ما پاسخ داد که بخش اول آن روز چهارشنبه منتشر شد و حالا بخش دوم آن را می خوانید:

شایع ترین و خطرناک ترین عارضه در ستون فقرات چیست؟

سردرد و کمردرد از شایع ترین دردهایی هستند که افراد درگیر آن می شوند و حدود 95 درصد از افراد دنیا این 2 نوع درد را در طول عمر خود حتی برای یکبارهم که شده تجربه می کند. اما به جرات می توان گفت شایع ترین و خطرناک ترین معضل در ستون فقرات «پوکی استخوان» است. پوکی استخوان در سنین بالای 60 سال بسیار شایع بوده و در طی آن مشکلات جدی مانند شکستگی سر ران و لگن در سالمندان را به همراه دارد و همچنین این بیماری در سنین بالا ممکن است تا 70 درصد منجربه خطر مرگ و میر شود.

لذا توصیه می شود افراد به هیچ عنوان مصرف شیر و لبنیات را قطع نکنند، والدین دقت داشته باشند کودکشان روزانه باید 4 لیوان شیر بخورد همچنین زنان باردار نیز حتما مصرف لبنیات را در برنامه غذایی خود بگنجانند. افرادی که علاقه ای به شیر ندارند ماست، دوغ، بستنی، پنیر یا کشک را جایگزین آن کنند.

امروز بسیار شاهد اختلالات ستون فقرات در جوانان هستیم، چرا سن شیوع این دسته از عارضه ها کاهش یافته است؟

بعد از پوکی استخوان اختلالات دیسک را می توان در اولویت بعدی بیماری های شایع ستون فقرات نام برد و جالب است بدانید بیماری های دیسکی مختص جوانان است. تنگی و سُرخوردگی کانال نخاع بیماری مخصوص سالمندان بوده و اختلالات دیسک جزء بیماری های مخصوص جوانان محسوب می شود چرا که فعالیت فیزیکی بیشتری نسبت به افراد سالمند دارند. اما علت شیوع آن است که، راستایی ستون فقرات انسان وابسته به عضلات بوده، برای مثال ستون فقرات را مانند یک تسبیح تصور کنید حال این دانه های تسبیح با نخ بهم متصل شده اند و عضلات در ستون فقرات نقش نخ در تسبیح را ایفا می کند. حال به دلیل تغییر سبک زندگی و ماشینی شدن جامعه امروزی، بی تحرکی، تغذیه نامناسب و ورزش نکردن افزایش پیدا کرده است.

تغذیه یکی از عوامل مهم و تاثیر گذار در این سری از بیماری های مرتبط به استخوان است. کلسیم که کمبود آن در زنان ایرانی نیز بسیار مشاهده می شود از جمله گزینه هایی است که می توان نقش سرنوشت سازی را در استحکام و سلامت استخوان ها ایفا کند. در این میان گفته شده است مصرف سیگار نمی تواند ارتباط معنا داری با اختلالات دیسک داشته باشد اما در جامعه ما عوامل معنا دار دیگری همچون مصرف مواد مخدر و الکل بسیار دیده می شود و همین عوامل دست به دست هم می دهند تا یک فرد را دیگر اختلالات استخوانی کنند.

بهترین زمان خوردن قرص کلسیم چه زمانی است؟

مناسب ترین زمان برای خوردن قرص کلسیم ،شب است در صورتی که اکثر افراد کلسیم را صبح ها استفاده می کنند. حال در این جا این سوال ذهن ها را درگیر می کند که چرا؟ زمانی که در طول روز کلسیم می خوریم تا 1 ساعت کلسیم خون بدن بالاست و بعد از مدتی این میزان کاهش پیدا می کند، حال با خوردن هر خوراکی میزان کلسیم موجود در خون را بالا می بریم و همچنین بعد از مدتی مجدد این میزان کاهش می یابد. پس به این نتیجه می توان دست یافت که در طول روز میزان کلسیم موجود در خونمان به صورت مکرر بالا و پایین می شود بنابراین هنگامی که می خوابیم میزان کلسیم در بدن به حداقل خود می رسد، در طول این افت کلسیم بدن از استخوان کلسیم مورد نظرش را برداشت می کند.

بهترین روش رساندن کلسیم این گونه است که، قرص کلسیم را در یک کاسه ماست انداخته و هرشب قبل از خواب میل شود، هم خواب آرامش بخشی را تجربه می کند و هم بدن سرشار از کلسیم می شود.

درمان‌های سنتی را برای درمان و تسکین دردهای ستون فقرات پیشنهاد می کنید؟

متاسفانه همچنان برخی افراد دارای یکسری باورهای غلط و قدیمی هستند، برخی روش های درمانی اشتباه مانند ماساژ دادن و یا جا انداختن مهره ها در میان مردم رواج داشته است. برای مثال بسیار دیده می شود افرادی که درگیر اختلالات ستون فقرات هستند به جای مراجعه به متخصص این کار ،خودسرانه به سراغ روشی به نام «کایروپرکتیک» می روند، ما متخصصین این روش را رد نمی کنیم اما به افراد توصیه می کنیم خودسرانه به سراغ این دسته از روش ها نروند و در صورت مشاهده عارضه ای به متخصصین مغز و اعصاب مراجعه کرده و حال پزشک به صلاحدید خود بیمار را راهنمایی می کند تا عارضه خود را با انواع ورزش‌ها ، فیزوتراپی، کاردرمانی، کایروپرکتیک و در نهایت جراحی درمان کند.

افراد در خصوص روش هایی که از ماساژ استفاده می شوند دقت داشته باشند چرا که افراد غیر متخصص حتی بدون درک و مشاهده ام آر ای از ستون فقرات بیمار شروع به انجام ماساژ می کنند و در پی آن فرد ممکن است در ابتدا احساس بهبودی و تسکین درد داشتنه باشند اما بدانند ممکن است درگیر آسیب های جدی و جبران ناپذیری شوند.

برخی از زنان از جراحی ستون فقرات گریزان هستند چرا که بر این باورند افرادی که تحت عمل جراحی ستون فقرات قرار می گیرند دیگر نمی توانند باردار شوند. آیا این موضوع صحت دارد؟

این موضوع به هیچ عنوان صحت علمی ندارد و به جرات می توانم بگویم من چندین بیمار را عمل کردم و الان در خصوص باردار شدن هیچ مشکلی ندارند و برخی ازآن ها نیز چندین فرزند هم دارند.

آیا ارتباطی بین اختلالات ستون فقرات و سردرد ها وجود دارد؟

طی بررسی های انجام شده، دریافتند هرگونه اختلال در راستای ستون فقرات می تواند منجربه دردها و خستگی های مزمن شود علاوه بر آن با گذر زمان عوارض انحراف ستون فقرات به مشکلات دندان و فک ختم می شود، حال اختلالات دندان پزشکی مسلما سردردهای مزمنی را برای افراد رقم می زند .

مشکلات ستون فقرات می تواند ‍مربوط به ژنتیک در افراد باشد یا فقط به سبک زندگی بر می گردد؟ مثلا دیسک می تواند بر اثر ژنتیک ایجاد شود؟

بهتر است بگوییم ارتباط ژنتیک با اختلالات ستون فقرات 60 تا 70 درصد اکتسابی است و 30 تا 40 درصد زمینه ژنتیکی دارد . اینطور نیست اگر مادری دیسک داشته باشد فرزند حتما دیسک بگیرد اما خمیر مایه اسکلتی فرد و اختلالاتش و راستایی اش می تواند ژنتیکی باشد، مثلا وقتی مادر کج بنشیند فرزند هم می تواند یاد بگیرد که کج بنشیند. مادر ورزش نکند فرزند هم ممکن است نکند، این به نوعی اکتسابی است.

آیا موسیقی روی اعصاب و روان می‌تواند تاثیر گذار باشد؟

ما ایرانی ها در اکثر موارد یا افراط داریم تفریط، مثلا هنگامی که موسیقی را بسیار بلند و گوش خراش گوش می کنیم. موسیقی نباید برای گوش ازار دهنده باشد، این مسئله خیلی مهم است، به عنوان مثالی دیگر هنگام گوش دادن به موسیقی با هدفون اگر صدا بالا برود به گوش آسیب شنوایی وارد می شود. پس توصیه می کنیم از صدای پایین شروع کنند، موضوع بعدی سبک های مختلف است، برخی پاپ یا سنتی یا جَز دوست دارند، این که کسی از یک نوع موسیقی لذت ببرد طبیعتا باعث آرامش می شود.

پس می توان گفت تاثیر مثبت دارد؟

بله، تاثیر مثبت موسیقی بر اعصای و روان ثابت شده است. برخی موارد مانند تاثیرات منفی امواج تلفن همراه ثابت شده نیست اما تاثیر موسیقی بر روان افراد ثابت شده است. مگر ما به مادران باردار نمی گوییم با فرزندت صحبت کن؟! همچنین به افراد معتقد و مذهبی توصیه می کنیم در طول بارداری برای جنین قران پخش کنند، یک فرد دیگر هم ممکن است برای جنین خود پیانو یا موسیقی های دیگر پخش کند. شاید باورتان نشود به درخت بگویند چه درخت زیبایی، شاداب می شود. زندگی انسان ها نیزهمینطور است هر چیز خوب و محبت امیزی تاثیر مثبت دارد.

در آخر توصیه‌تان به پشت میز نشین‌ها چه توصیه ای دارید؟

کارمندان حتما هر یک ربع تا بیست دقیقه موقعیت نشستن خود را تغییر دهند، مثلا نشسته اید بلند شوید، ایستاده اید بنشینید، چون تغییر پوزیشن در نشستن مهم است. زاویه پا به بدن باید 90 درجه باشد، صندلی باید به گونه ای باشد که گودی کمر را پُر کند و حتما سطح مانیتور ها را بالا بیاورند تا مسیر دید مستقیم باشد، مورد بعدی هم نور است که بهتر است از سمت چپ تابیده شود.

صحبت آخرتان؟

غربالگری ستون فقرات خیلی مهم است، در مدارس باید رایگان انجام شود، یعنی وزارت آموزش و پرورش و وزارت بهداشت همانطور که بینایی سنجی می کنند برای بچه های هفت یا هشت ساله نیز این کار باید انجام شود.

بیتا نوروزی - خبرنگار جام جم آنلاین

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها