ماه مبارک رمضان آمیخته با رسم و رسومی است که در دل هر کدام، نوعی اتحاد و وحدت به چشم می‌خورد؛ آدابی که راز و نیاز با خداوند جزئی از تار و پود و شاکله آن است . در استان اصفهان نیز آداب و رسومی در این ماه مبارک برگزار می‌شود.
کد خبر: ۱۰۴۴۲۷۱

ایل قشقایی

این ایل چون در دشت ساکن است، اهالی برای بیدار کردن یکدیگر از طبل و دهل استفاده می‌کنند و در چادرهای خود مراسم جزءخوانی قرآن به پا می‌دارند. بین چادرهای عشایری اعلام می‌شود در چادر چه شخصی برنامه جزء‌خوانی قرآن کریم است و سپس همه در آن چادر جمع می‌شوند. این مراسم مذهبی، هم به فضای معنوی آنها نشاط می‌دهد و هم به آنها انسجام می‌بخشد. در این ماه آش شله قلمکار و حلیم بادمجان میان اصفهانی‌ها از طرفداران خاصی برخوردار است و در ماه رمضان در سفره‌های اصفهانی این دو نوع غذا حتما دیده می‌شود.

از شهرستان‌های مشهوری که همچنان به برخی رسوم قدیمی این ماه پایبند هستند، کاشان است و با توجه به نزدیکی نطنز و آران و بیدگل به کاشان، بسیاری از رسوم رمضان در این سه شهرستان مشابه است. در این میان دو رسم هومبابائی و نخل گردانی ماه رمضان کاشان بتازگی در فهرست میراث ناملموس میراث فرهنگی نیز به ثبت رسیده است.

آیین هومبابائی

این رسم از شب نخست ماه مبارک رمضان تا نیمه ماه برگزار می‌شود. به این شکل که نوجوانان در هر محله در گروه‌های پنج تا 15 نفری تقسیم می‌شوند و یک نفر به عنوان خواننده و دیگری به نام صندوق‌دار انتخاب و پس از افطار به شکل دسته‌جمعی با خواندن سوره شمس و اشعاری ویژه به در خانه‌ها می‌روند. صاحبخانه با این اعتقاد که ماه مبارک رمضان ماه انفاق است، موارد نقدی یا غیر نقدی به این گروه‌ها اهداء می‌کند که نوجوانان پس از جمع‌آوری این پول‌ها آن را میان مستمندان و فقرا تقسیم می‌کنند.

نخل‌گردانی در شب 21 رمضان

همچنین آیین نخل‌گردانی در شب 21 رمضان از دیگر آداب این ماه است که به نشانه عزاداری در برخی روستاهای اطراف کاشان برگزار می‌شود. مشهور است شب 27 ماه مبارک رمضان ابن‌ملجم به قصاص رسیده است و بر این اساس، کاشی‌ها در این شب جشن مفصل و حنابندان داشته‌اند.

دوختن پیراهن مراد

این مراسم در روز 27 ماه رمضان در بیشتر روستاها و شهرهای اصفهان اجرا می‌شده وبرای زن‌های بیمار، آنها که بچه‌دار نمی‌شدند یا فرزند خود را در کودکی از دست داده‌اند، پیراهن مراد می‌دوختند. در این مراسم زنی از بستگان بیمار، پارچه‌ای را به مسجد می‌برد و در آنجا بعد از اقامه نماز مغرب و عشا، پارچه را می‌برید و می‌دوخت، سپس روحانی مسجد روضه حضرت ابوالفضل(ع) را می‌خواند و همگان به سوی قبله آیه «امن یجیب المضطر ...» را قرائت می‌کردند و پس از پخش خرما توسط بانی نذر، روحانی به اتفاق تعدادی از حاضران مسجد به دیدار بیمار می‌رفتند، برای وی دعا می‌کردند و پیراهن را به بیمار می‌پوشاندند و معتقد بودند بیمار شفا می‌یابد. همچنین در کاشان در شب 27 رمضان، برای خوشبختی و صلح و صفا، تازه عروس را به مسجد و پس از اقامه نماز مغرب و عشا و توزیع شیرینی و خرما، او را به خانه می‌بردند و معتقد بودند با این کار هرگز بین عروس و داماد جدایی نمی‌افتد.

ماجد بابایی

جام‌جم اصفهان

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها