ماه مبارک رمضان در گوشه و کنار کشور اسلامی مان با رنگ و بو، حال و هوا و آیین‌های خاصی برگزار می‌شود که بر زیبایی‌های این ماه عزیز بیش از پیش می‌افزاید. مردم خوزستان نیز از این قاعده مستثنا نبوده و آدابی ویژه در این ماه مبارک دارند. در جنوب غربی خوزستان عشایر عرب در کنار سایر اقوام با صفا و صمیمیت زندگی می‌کنند. عرب‌های این نقطه ایران همانند سایر اقوام، فرهنگ‌ و آداب و رسوم خاصی برای برپایی مناسبات این ماه بزرگ دارند. آداب و رسومی که با تعمق در هر یک از آنها می‌توان هدف و غایتی را کشف کرد که مهم‌ترین‌شان نزدیکی دل‌هاست.
کد خبر: ۱۰۳۹۰۸۴

در استان خوزستان به‌عنوان استان جنوب غربی کشور‌، از سال‌های پیش «سحرخوانی و رمضان‌خوانی» رواج داشته است، این آیین در‌ ماه مبارک رمضان و در ساعت‌های نزدیک به اذان صبح برگزار می‌شود تا روزه‌دارانی که هنوز بیدار نشده‌اند فرصت باقیمانده را برای صرف سحری از دست ندهند.

همچنین رسمی زیبا در میان مردم خوزستان وجود دارد که معمولا مردم سعی می‌کنند به علت ثواب بالای افطار دادن به روزه‌داران همواره مهمانی بر سر سفره خود داشته باشند یا این که به دعوت یکی از اقوام سر سفره‌ای دیگر حضور یابند.

به همین دلیل صله رحم و دید و بازدید در این ماه در استان خوزستان به اوج خود می‌رسد و مردم بعد از افطار اغلب در کنار آشنایان و بستگان حضور دارند ضمن این که در این ماه اغلب خانه ها و حسینیه‌ها مراسم روضه‌خوانی دارند و بخصوص مردان ساعاتی را در این مراسم حضور پیدا می‌کنند و از اجرای معنوی آن بهره‌مند می‌شوند.

برگزاری مراسم 30 روزه روضه‌خوانی در خانه ها و اغلب حسینیه‌ها بیشتر در میان مردم عرب خوزستان رایج است که در این روضه‌خوانی‌ها، پذیرایی اغلب با قهوه مخصوص اعراب با آن مراسم خاص خود است. اعراب برای خوردن قهوه مراسم و قوانینی خاص دارند و با اعتقاد و باورهایی که دارند آن را انجام می‌دهند.

همچنین در نخستین روز از ماه مبارک رمضان، کوچک‌ترهای خانواده به دیدن بزرگ‌ترها می‌روند و حلول ماه مبارک را به آنها تبریک می‌گویند. زنان و دختران خانواده هم با تهیه انواع شیرینی محلی همانند لگیمات، شعریه، رنگینک (که با خرما و آرد درست می‌شود)، حلوای مسقطی و معسل به علاوه فرنی، حلیم و آش سفره افطار را آماده می‌کنند و همراه آن آب‌داغ با نبات و چای به روزه‌داران تعارف می‌شود.

شیرینی، خرما و فرنی در این خطه معمولا در هر سفره افطاری باید باشد و کمتر خانواده‌ای یافت می شود که افطار خود را با خرما یا فرنی نگشاید. در این ماه دید و بازدیدها بخصوص بعد از افطار دوچندان می‌شود. اعضای فامیل خود را ملزم به صله‌رحم می‌دانند و شب‌ها با مهمانی رفتن، از احوال یکدیگر باخبر می‌شوند.

«مفتح» نیز یکی از غذاهای پرچرب مردم عرب خوزستان است که پخت و پز آن در ماه رمضان بیشتر می‌شود. این غذا در واقع راسته گوسفند است به این شکل که مفتح با تکه‌های بزرگ گوسفند و ادویه جات خاصی پخته می‌شود و اغلب بر سفره‌های شیوخ عرب زبان خوزستانی بویژه مناطق جنوبی استان دیده می‌شود.

محمد علاف‌پور

جام‌جم خوزستان

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها