آغاز طرح برخورد با کالای قاچاق در بازار

طرح میدانی مقابله با فروش کالاهای قاچاق در سطح بازار از پنجشنبه در بازار لوازم خانگی تهران در منطقه امین‌حضور آغاز شد که براساس آن، به فروشندگان لوازم خانگی دو هفته فرصت داده شد تا یا مدارک موردنیاز و قانونی کالاهای مشکوک خود را ارائه دهند یا این اجناس را از فروشگاه‌ها جمع کنند.
کد خبر: ۹۴۸۴۶۷
آغاز طرح برخورد با کالای قاچاق در بازار

کارشناسان و فعالان صنفی در این زمینه تاکید دارند فلسفه برخورد با کالای قاچاق در سطح عرضه، بسیار مناسب است و باید نسبت به اجرای دستورات مقام معظم رهبری در این زمینه کاملا جدی و بدون اغماض عمل کنیم.

با این حال، با توجه به ریشه دواندن معضل قاچاق در اقتصاد کشور شاید دو هفته زمان مناسبی برای برخورد قاطع با این معضل در صنوف مختلف نباشد، چون گاه کالاهایی در بازار دیده می‌شود که اصولا قاچاق نبوده، اما در شرایط فعلی، قاچاق شناخته می‌شوند.

جرایم سنگین در انتظار متخلفان

محمد طحان‌پور، رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی تهران در حاشیه اجرای طرح مبارزه با لوازم خانگی قاچاق با دفاع قاطعانه از این طرح گفت: در طرح یادشده بازرسان اتحادیه و همچنین اتاق اصناف با مراجعه به واحدهای تجاری، فاکتورهای رسمی و قانونی کالاهای موجود را از فروشندگان مطالبه می‌کنند و در صورت قانونی بودن روند کار، مشکلی نخواهیم داشت، اما اگر فاکتور یا مدارک قانونی برای کالاهای موجود فروشگاه وجود نداشته باشد، آن واحد تجاری 15 روز فرصت دارد تا نسبت به جمع‌آوری یا تهیه مدارک موردنیاز اقدام کند و پس از آن اگر مدارکی ارائه نشود، سازمان تعزیرات حکومتی با صدور حکم مراحل قانونی کار را پیگیری خواهد کرد.

این مقام صنفی درباره جرایم تعیین‌شده در این طرح نیز تصریح کرد: با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری تصمیم بر آن است که قاطعانه با معضل قاچاق برخورد کنیم و راه‌های فرار را برای سودجویان هرچه بیشتر ببندیم. بنابراین جرایم در این زمینه را آنچنان تعیین کرده‌ایم که ریسک قاچاق برای فروشندگان بسیار بالا بوده و از آن صرف‌نظر کنند، چون در برخورد اول تا دو برابر ارزش کالا، برخورد دوم چهار برابر ارزش کالا و سرانجام پلمب واحد تجاری در انتظار متخلفان است.

تخلیه صبح‌گاهی لوازم قاچاق

مرتضی میری، نایب ‌رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی تهران با تاکید بر مقابله هرچه گسترده‌تر با قاچاق کالا به خبرنگار جام‌جم گفت: قول می‌دهیم ریشه قاچاق را بخشکانیم، اما برای این کار لازم است مدیریت و برنامه‌ریزی دقیق‌تری داشته باشیم، چون با طرح‌های ضربتی واقعا نمی‌توان مقابل معضل کهنه‌ای مثل قاچاق ایستاد.

وی به چگونگی توزیع کالاهای قاچاق اشاره کرد و افزود: اگر چند روز پیش صبح اول وقت در خیابان امین‌حضور یا محله‌های اطراف آن حاضر می‌شدید، می‌دیدید که نیسان‌ها و کامیونت‌ها در حال خالی کردن بار در کنار خیابان هستند، این شیوه سودجویان برای توزیع کالاهای قاچاق در سطح کلان بازار تهران بود، چون کالاهای بار خودروهای یادشده از بانه، مناطق آزاد یا دیگر بازارچه‌های مرزی به صورت قاچاق به مرکز حمل می‌شد.

میری تاکید کرد: با اجرایی شدن طرح ارشادی به آن دسته از فروشگاه‌ها که آگاهی کامل نسبت به توزیع این کالاها نداشتند، هشدار دادیم از این پس هرگز نسبت به تهیه و فروش این کالاها اقدام نکنند، چون کالاهای یادشده از این پس قاچاق شناخته می‌شوند.

نایب‌رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی نسبت به بروز تخلف در دنیای مجازی نیز هشدار داد و اظهار کرد: با توجه به بررسی‌های صورت گرفته از سوی مسئولان اتحادیه، این احتمال زیاد است که سودجویان برای دور زدن قانون با توجه به روزنه‌های موجود در کسب ‌و کارهای اینترنتی، اقدام به توزیع کالاهای قاچاق با شرایطی ایده‌آل در عرصه مجازی کنند. از این‌رو به خریداران هشدار می‌دهیم قبل از پرداختن هزینه خرید، ابتدا از اصالت کالا با مراجعه به سایت اتحادیه مطمئن شوند و پس از آن اقدام به خرید کنند.

میری ادامه داد: این احتمال وجود دارد که بازار نسبت به این برخورد واکنش نشان داده و قیمت‌ها گاه صعودی شوند، اما تاکید می‌کنیم جلوی هرگونه افزایش قیمت غیرمنطقی را نیز خواهیم گرفت.

چاره‌اندیشی برای اختلاف‌ها

اکبر پازوکی، بازرس اتحادیه لوازم خانگی تهران با اشاره به اهمیت اجرای چنین طرح‌هایی در تمامی اصناف به خبرنگار ما گفت: بیشتر قاچاق در اقلام ریز لوازم خانگی صورت می‌گیرد. از آنجا که صنف یادشده دارای گستردگی قابل توجهی است و گردش مالی آن در سطح جامعه بسیار بالاست، شاید در نگاه اول مدت دو هفته برای برخورد قاطعانه و ریشه‌ای در طرح یادشده کافی نباشد، چون هنوز موارد اختلاف زیاد است.

وی افزود: یکی از مواردی که اکنون باعث بروز مشکل شده مربوط به کسادی بازار و کالاهایی است که در گذشته قاچاق نبوده، اما امروز با توجه به شرایط فعلی قاچاق شناخته می‌شوند، چون برخی از کسبه عنوان می‌کنند کالاهای خرید قبلی آنها هنوز در انبارشان باقی‌مانده، ولی هیچ فاکتوری برای ارائه ندارند، بنابراین کالاهایشان قاچاق شده و ناچار به جمع‌آوری آنها هستند.

بازرس اتحادیه لوازم خانگی تهران تصریح کرد: گرچه همه سیاست مسئولان در این طرح مبتنی بر همکاری و حمایت از فعالیت سالم کسبه است، اما بد نیست برای این‌گونه اختلاف‌ها نیز چاره‌اندیشی کنیم و به نوعی زمینه موفقیت هرچه بیشتر طرح را فراهم کنیم.

وی معتقد است، فروشگاه‌هایی که نمایندگی مجاز برندهای معتبر و واردکنندگان بنام هستند کمترین مشکل را در این زمینه دارند، چون تمامی اسناد و مدارک موردنیاز جهت ارائه را دارند، اما بیشترین مشکل در طرح یادشده مربوط به فروشگاه‌های معمولی و کوچک سطح شهر است که باید سازوکاری مناسب در این زمینه داشته باشیم.

این مقام مسئول ادامه داد: بسیاری از کسبه براساس عرف فاکتورهای ماهانه رسمی از فروشندگان کالا دریافت می‌کنند که این نکته می‌تواند برای آنها طبق طرح جدید مشکل‌ساز باشد، بنابراین به تمامی کسبه توصیه می‌کنیم حتی اگر روزانه خرید می‌کنند، در همان روز فاکتور رسمی و مورد نظر مسئولان را تهیه کنند، چون بازرسی‌ها به صورت نامحسوس یا دوره‌ای صورت خواهد گرفت و در صورت تأخیر در ارائه اسناد مربوط، ممکن است فروشندگان ناخواسته درگیر مواردی از این دست شوند.

درخواست کسبه از مسئولان

امینی یکی از کسبه پاساژ خلیج‌فارس درباره طرح برخورد با کالای قاچاق به خبرنگار ما گفت: این طرح در ظاهر طرحی قابل قبول است و همه کسبه از آن استقبال می‌کنند، اما سوالی در این میان وجود دارد و باید به مسئولان اجرای طرح بگوییم وقتی کالایی که تقریبا دو سال است در فروشگاه فروش نرفته، چطور ظرف مدت 15 روز با توجه به کسادی بازار فروخته می‌شود؟

امینی تصریح کرد: سیاست جدید مسئولان در برخورد با قاچاق به نوعی تشویق به دور زدن قانون است، چون وقتی بیشتر سرمایه یک واحد تولیدی با مخاطره روبه‌رو می‌شود، بدون تردید آن گروه از افراد سست‌عنصر را وادار به خلاف می‌کند یا این‌که به‌طور کلی بحث پنهان‌کاری و افزایش قیمت ایجاد می‌شود. به عنوان مثال همین امروز میان کسبه شایعه شده که طی هفته‌های آینده 25 درصد قیمت اقلام افزایش خواهد داشت و نکته جالب اینجاست که واردکنندگان بنام نیز از این نکته سوءاستفاده کرده و به بهانه تعطیل بودن انبارهایشان جهت بررسی کالاها جنس به بازار تزریق نمی‌کنند. احمدیان، دیگر فعال صنفی در منطقه امین‌حضور ضمن انتقاد از این‌گونه طرح‌ها به خبرنگار ما گفت: قبلا هم دولت طرح‌هایی مشابه داشته، اما حاصل چه بود؟ جز این‌که خریداران مجبور به پرداخت قیمت بالاتر شدند؟ همه در گذشته دیدیم که نه‌تنها جلوی قاچاق گرفته نشد، بلکه روش‌های جدیدی نیز به بازار معرفی شد و سودجویان از آن استفاده کردند.

عماد عزتی - جام‌جم

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۱
علی
-
۱۰:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۳
۰
۰
یعنی دولت زورش به چندتا مامور گمرك و بانه ای نمیرسه اونوقت میاد توی كل كشور دنبال قاچاق میگرده ؟ واقعا هدفشون توی این كسادی بازار چیه ؟

نیازمندی ها