جام جم سرا: مد و مدگرایی پدیدهای است که کمابیش در میان همه اقشار جامعه وجود دارد؛ اما جوانان و نوجوانان بیش از دیگران به «مد» و «مدگرایی» اهمیت میدهند. امروزه جوانان با گسترش وسایل ارتباط جمعی و فناوریهای جدیدِ رایانهای، ارتباطات گستردهای با جوامع و فرهنگهای گوناگون یافتهاند و موقعیت آنها در شناخت و فهم ارزشها، باورها و انتخاب هنجارهای مطلوب، پیچیدهتر و مشکلتر شده است و چه بسا زمینههای موجود، باعث شده تا جوانان و نوجوانان به رفتارها و هنجارهای متضاد با ارزشهای جامعهی خویش رو آورند.
پریناز بنی سی، روانشناس و مدرس دانشگاه در برنامه «زندگی جاریست» گروه سلامت روان و خانواده رادیو سلامت با بیان اینکه شکل، رنگ، قواره، گاهی کیفیت، مارک و مدل را مد میگویند، گفت: اینها به صورت نامحسوس و گاهاً هدایت شده شیوع پیدا میکند، و به صورت مقطعی دارای رشد فزاینده میشود و بعد از یک مدتی فرو کش میکند، چون منشاء مد بیشتر از خارج از کشور است.
وی ادامه داد: معمولاً با مزاج، سلیقه و عرف خانوادهها همخوانی ندارد. بدین صورت که میتواند به صورت غیر ارادی در مقابل سنتِ حاکم بر خانوادها، قد بر علم کند.
این مدرس دانشگاه در ادامه بیان کرد: با توجه به اینکه در فرهنگ ما قایل به اعتدال هستیم گاه نقطه مقابل اعتدال قرار میگیرد. بدین صورت که یک رویه جاری بوده است که مورد توافق جسمی قرار گرفته، مد گاهی این توافق را از بین میبرد؛ و بیشتر برای جوانان جذابیت دارد، چون جوان دوست دارد مطرح شود. جوان فکر میکند دنیا را متفاوت ببینند.
وی با بیان اینکه جوان به دنبال انگیزههای مطرح شدن، متفاوت بودن، جلوهگری، متمایز بودن است، بیان کرد: این ویژگی جوانان باعث میشود که جوان خودبخود به طرف مد راغب شود. مد به خودی خود نه قابل تایید و نه قابل تکذیب است. هرگاه در مقابل ذائقههای جمعی قرار بگیرد ایجاد تنش نامحسوس میشود.
بنی سی با بیان اینکه خانوادهها با توجه به فرهنگ مدیریت حاکم میتوانتد واکنشهای رفتاری متفاوت اتخاذ کنند، اظهارکرد: در جایی که خانواده پدرسالاری است از طریق پدر و اگر مادرسالاری است از طریق مادر؛ ولی مهم این است که بدانیم در مقابل مدهایی که مورد توافق فرهنگ منطقه و جامعه نیست چه کار کنیم. آموزش و پرورش، گروه همسالان، تذکرات غیر مستقیم، رسانه و مطبوعات در این زمینه نقش مهمی دارند. (سلامت)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت