رحیمی با داشتن هفت کتاب در میان ۴۷کتاب پرفروش پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، رکورددار فهرست پرفروشهاست.
شاید بسیاری از نوجوانان و جوانان کشورمان با رمانهای رحیمی کتاب خواندن را آغاز کردند یا با کتابهای او، حال و هوای عشق را در میان صفحات کتاب تجربه کردند.
رحیمی در طول زندگی خود ۲۳ عنوان رمان نوشت و منتشر کرد که بسیاری از آنها به چاپهای بالای ۱۰ رسید.
فهیمه رحیمی که تجربه کار در زمینه خبرنگاری ورزشی و ادبیات کودکان را در کارنامه فرهنگی خود داشت، نخستین فعالیت ادبی جدی خود را با نوشتن قطعهای ادبی با عنوان «دلم برای پروانه میسوزد» در ۹سالگی انجام داد.
او اولین کتابش را با عنوان «بازگشت به خوشبختی» در سال ۱۳۶۹ منتشر کرد.پنجره، اتوبوس، ابلیس کوچک، آریانا، اشک و ستاره، باران، بانوی جنگل و ... آثار او هستند.
نسرین ثامنی
نسرین ثامنی یکی از مطرحترین نویسندگان عامهپسند کشورمان است؛ نویسندهای که به قول خودش در هجده سالگی برای نخستین بار نامش روی جلد کتاب رفته و به طور متوسط سالی سه کتاب منتشر میکند که در این بیرونقی بازار کتاب، معمولا در شمارگان بالا و با تعداد چاپهای متعدد روانه بازار میشود.
ثامنی نثر عامهپسند را دوست دارد. 70 رمان در مدت 25 سال گذشته نوشته و میخواهد تا زنده است بنویسد. او نمیخواهد و نمیتواند پایانی برای عامهپسندنویسی متصور شود.
برای نسرین ثامنی، مخاطب بسیار اهمیت دارد، این که داستانهایی که نگاشته، بتواند تلنگری به روح و ذهن مخاطبانش وارد کند. یکی از اهداف نویسندگی اوست.
نسرین ثامنی میگوید: به خاطر عشق به نوشتن، 28 سال از زندگی خودم و خانوادهام زدم و به کارم پرداختم. تنها لذتی که از زندگی بردم، همین نوشتن است. کتابخانه من نزدیک به 7000هزار جلد کتاب دارد که همه آنها را خودم خریدم و همه نوع کتابی هم در آن هست؛ از کودکان تا فلسفه و پزشکی و روانشناسی. برخی را حتی چند بار میخوانم تا متوجه آنها شوم.
این که چقدر داستانهای ثامنی واقعی است، یکی از سوالاتی است که به شکل جدی از مخاطبانش مطرح میشود. شیدا، یک سبد گل یاس، گلی در شورهزار، تندیس عشق، عصیان، یک عشق، خزان آرزوها، شب آفتابی و عروس سیاهپوش ازجمله آثار او هستند.
ر - اعتمادی
رجبعلی اعتمادیزاده را باید سرشناسترین مردی دانست که در چند دهه اخیر در زمینه ادبیات عامهپسند فعالیت میکند. او بیشتر کتابهایش را با نام مستعار ر ـ اعتمادی به چاپ رسانده است. بیشتر شهرت ادبی او به دلیل سوژههای داستانهایش است.
این داستاننویس که در بهمن سال 1312 در شهرستان لار متولد شده، تاکنون کتابهای زیادی نوشته که بارها تجدید چاپ شدهاند. دختر خوشگل دانشکده من، تویست داغم کن، گور پریا و ... اسامی کتابهای او هستند.
این نویسنده درباره اطلاق عنوان عامهپسند به آثار پرمخاطب معتقد است: عامهپسند عنوان غلطی است که به رماننویسی اطلاق شده است. رمان، رمان است. هر کسی میتواند مطابق ذوق خود آن را انتخاب کند، من این تقسیمبندی را که در مملکت ما باب شده نمیپسندم. هر کسی میتواند کاری را به وجود بیاورد و اگر جامعه آن را پسندید، ارزشمند است.
نازی صفوی
نازی صفوی متولد 1346 در تهران است که با نوشتن رمان «دالان بهشت» و پس از آن «برزخ اما بهشت» به نویسندهای پرمخاطب تبدیل شد. رمان «دالان بهشت» تاکنون حدود 50 بار چاپ شده است.
این رمان بتازگی در آمریکا با ترجمه مسعود جامعالصنایعی منتشر شده است. «برزخ اما بهشت» نیز تاکنون هشت بار تجدید چاپ شده است. هر دو کتاب را انتشارات ققنوس در ایران منتشر کرده است.
او هماکنون بهطور همزمان مشغول نوشتن دو رمان است که تم اصلی این دو رمان مسائل عاطفی و برخی از مشکلات زنان است. «تا بهشت راهی نیست» عنوان یکی از این رمانهاست که صفوی پیشبینی میکند مخاطبان بسیاری را جذب کند.
نازی صفوی میگوید: هر زمان که از ادبیات عامهپسند صحبت میشود، منتقدان عامهپسند بودن را عیب یک اثر مطرح میکنند. به نظر من، اگر اثر ادبیاتی بتواند با طیف وسیعی از مردم ارتباط برقرار کند، این از هنر آن اثر است. به جای اینکه منتقدان در پی بهانهجویی باشند، بهتر است کمی وقت خود را سر این کار بگذارند که چرا یک اثر میتواند راه خود را باز کند و مخاطبان بسیاری را با خود همراه سازد.
ژول ورن
شاید اغلب ما کتاب خواندن را با کتابهای ژول ورن آغاز کرده باشیم. ژول گابریل ورن، نویسنده فرانسوی بود که کتابهای زیادی با مضمون علمی- تخیلی نوشت.
او وقتی در داستانهایش از سفر به هوا و فضا و زیر دریا سخن گفت که هنوز بشر نتوانسته بود وسایل و امکانات چنین سفرهایی را فراهم کند. آثار او از نظر ترجمه به زبانهای دیگر بعد از آثار آگاتا کریستی در رده دوم جهانی است.
سال ۲۰۰۵ به مناسبت صدمین سال مرگ او «سال ژول ورن» نامیده شد. تاکنون چند انیمیشن و فیلم از آثار او ساخته شدهاست. ژول ورن به عنوان پدر داستانهای علمی - تخیلی و عامهپسند شناخته شده است.
ژول ورن، هشتم فوریه ۱۸۲۸ میلادی در یک خانواده مرفه در شهر نانت فرانسه به دنیا آمد. به خواست پدرش تحصیلاتش را در رشته حقوق به پایان برد، اما ذوق نمایشنامهنویسی و رماننویسی او را بر آن داشت که کمکم به سوی ادبیات کشیده شود.
در ابتدا هرچند موفق نبود، ولی بعد پیشرفت سریعی کرد. «پنج هفته در بالن» او بسیار موفق بود و مخاطبان بسیاری یافت.
ژول ورن با دقت و نکته بینی به معرفی کشورها میپرداخت. برای نمونه در بخشی از کتاب فاتح آسمانها به شناساندن ایران نیز میپردازد. از کویر لوت و خطه شمال و دریای مازندران سخن به میان میآورد و در توصیف آن مکانها از خود مهارت بسزایی نشان میدهد.
در آغاز، آثار ژول ورن تنها در میان کودکان طرفداران و علاقهمندانی داشت، تا آن که منتقد و نویسندهای به نام مارسل موره چند کتاب و رساله درباره ژولورن نوشت و او را چنان که بود به دنیا معرفی کرد. از آن به بعد دوستداران ادب با نظر جدی تری به ژول ورن مینگرند.
آگاتا کریستی
آگاتا کریستی، یکی از مهم ترین نویسندگان ادبیات عامه پسند جهان است. این نویسنده انگلیسی با نام مستعار ماری وستماکوت، داستانهای عاشقانه و رومانتیک نیز نوشته است، ولی شهرت اصلی او بهخاطر ۶۶ رمان جنایی است.
داستانهای آگاتا کریستی بخصوص آن دسته که درباره ماجراهای کارآگاه هرکول پوآرو یا خانم مارپل هستند، نه تنها لقب «ملکه جنایت» را برای او به ارمغان آوردند، بلکه وی را بهعنوان یکی از مهمترین و مبتکرترین نویسندگانی که در راه توسعه و تکامل داستانهای جنایی کوشیدهاند معرفی و مطرح کرد.
آگاتا کریستی در کتاب رکوردهای گینس مقام اول را میان پرفروشترین نویسندگان کتاب در تمام دوران و مقام دوم (بعد از ویلیام شکسپیر) بین پرفروشترین نویسندگان در هر زمینهای به خود اختصاص داده است.
تخمین زده شده است یک میلیارد از کتابهای او به زبان اصلی (انگلیسی) و یک میلیارد دیگر در ترجمه های گوناگون به ۱۰۳ زبان دنیا به فروش رسیده است.
محبوبیت جهانی کریستی در حدی است که بهطور مثال در کشوری چون فرانسه تعداد کتابهایی که از او تا سال ۲۰۰۳ به فروش رسیده بالغ بر۴۰ میلیون جلد بوده است.
بسیاری از آثار کریستی به فیلم یا نمایش تبدیل شدهاند. «تله موش» که یکی از آثار معروف اوست برای اولین بار سال ۱۹۵۲ در لندن روی صحنه رفت و از آن تاریخ تاکنون حاضر و در طول بیش از ۵۰ سال همیشه روی صحنه بوده است.
بیشتر کتابها و داستانهای کوتاه او (و بعضیها از آنها برای چند بار) به فیلم درآمدهاند که از آن میان میتوان بهطور مثال به فیلمهای قتل در قطار سریع السیر شرق، مرگ در رودخانه نیل و قطار ساعت 4 و 50 دقیقه پدینگتون اشاره کرد.
بسیاری از نوشتههای آگاتا کریستی بهطور مکرر برای تهیه برنامههای رادیویی و تلویزیونی مورد استفاده قرار گرفتهاند.
رولینگ
شاید در ایران کمتر او را به اسم «جی. کی. رولینگ» بشناسند، اما همین که بدانند نویسنده کتابهای «هری پاتر» است، همه او را میشناسند.
کتابهای هریپاتر شهرت جهانی پیدا کرد و جوایز بسیاری را به خود اختصاص داده. هری پاتر به ۶۵ زبان و به طور تقریبی در ۴۰۰ میلیون نسخه منتشر شده است. کتابهای افسانهای هری پاتر از پرفروشترین کتابهای تاریخ بشر بوده است.
خانم رولینگ هنگامی که اولین کتاب هریپاتر را نوشت، آن را با نام «جوان رولینگ» امضا کرد. ناشر کتاب هریپاتر بلومزبری (Bloomsbury) قبل از انتشار آن با در نظر گرفتن این مطلب که خوانندگان کتاب پسران جوان هستند و ممکن است کتابی را که نویسندهاش زن باشد نخرند، به رولینگ پیشنهاد کرد به جای استفاده از نام واقعیاش کتاب را با نام مخفف امضا کند.
رولینگ در سال ۱۹۶۵ در شهر ییت نزدیک بریستول انگلستان متولد شد. او در رشته زبان و ادبیات فرانسه در دانشگاه اکستر انگلستان به تحصیل پرداخت.
رولینگ سال ۱۹۹۰ هنگامی که در انتظار یک قطار که تأخیر داشت، بود، ایده هری پاتر و مدرسه جادوگری در ذهنش شکل گرفت.
سه سال بعد زمانی که از همسر روزنامهنگار پرتغالیاش جدا شده و در حالی که همراه دخترش در ادینبورگ اقامت گزید و در یک بحران شدید روحی و مادی بود، شروع به نوشتن اولین کتابش کرد.
پس از دو سال و 11 ماه کار پیوسته، رولینگ دستنوشتههایش را برای دفتر انتشاراتی بلومزبری فرستاد و در اینجا بود که درهای خوشبختی به روی او باز شد.
رولینگ، بیستویک جولای ۲۰۰۷ (۳۰ تیر ۱۳۸۶) هفتگانه هری پاتر را به اتمام رساند. وی اکنون با درآمد سالانه ۱۲ میلیون پوند، پردرآمدترین نویسنده تاریخ جهان شناخته میشود.
دانیل استیل
دانیل استیل را میتوان مطرحترین نویسنده عامهپسند در زمینه داستانهای عاشقانه نامید.
او نویسندهای احساساتی است که وقتی میخواهد درباره یکی از کتابهایش حرف بزند، بدش نمیآید در قبال دیالوگهای عاشقانه چند قطره اشک هم بریزد.
شاید کمتر نویسندهای را مثل او بتوان یافت که آثارش این گونه با اقبال عمومی کارگردانان تلویزیونی مواجه شده باشد. تاکنون از 21 رمان او برای ساخت سریالهای تلویزیونی آمریکا استفاده شده است.
استیل توانست در سال 2002 نشان شوالیه ادبیات فرانسه را از آن خود کند.
وی که در سانفرانسیسکو زندگی میکند، چند ماه از سال را در فرانسه میگذراند و بسیار هم محبوب است.
او یک گالری هم در سانفرانسیسکو دارد که آثار هنرمندان جویای نام را در آن به نمایش میگذارد.
استیل تنها نویسنده زن آمریکایی است که تا کنون بیش از 550 میلیون نسخه از کتابهایش در سراسر جهان، فروش رفته است.
اگر آمار کشورهایی چون ایران ـ که قانون کپیرایت را به رسمیت نمیشناسد ـ را هم در نظر بگیریم، شاید این رقم از آنچه هست، کهکشانیتر شود. اصولا نوشتن رمانهای او، وقت زیادی نمیگیرد. خودش نیز در مصاحبههایش این موضوع را تائید کرده است.
او تاکنون بیش از یکصد رمان نوشته و اگر همین طور پیش رود، این نویسنده شصتوشش ساله اگر به هشتادسالگی برسد، بعید نیست رکوردهای بیشتری از خود بهجا گذارد. انگشتر، دومین شانس، حالا و همیشه، پالومینو، پایان تابستان، پیمان عشق، تپه عشق و آلبوم خانوادگی برخی از آثار او هستند.
نکته جالب دیگر زندگی دانیل استیل، علاقهاش به مسافرت است. تا جایی که تقریبا نامش حداقل یکبار در فهرست مسافران تمام هتلهای درجه یک آمریکا ثبت شده است. او که تاکنون پنج بار ازدواج کرده، در حال حاضر به تنهایی زندگی میکند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفت و گو با دکتر محمدهادی همایون روند«ظهور» را از آغاز تاریخ تا بازه کنونی بررسی کرده ایم
عزیز حسنویچ، مفتی اعظم کرواسی در گفتوگو با «جامجم»مطرح کرد
مرسی