به گزارش روابط عمومی رسانهملی، در این بازدید که چهارشنبه ۲۵تیر با حضور جمعی از استادان هنر و رسانه دانشگاههای کشور ازجمله شهاب اسفندیاری، محسن شاکرینژاد،رحمان سعیدی،سیدرضا نقیبالسادات،محمدرضا رسولی،عبدالکریم خیامی، محمدرضا طورانی و...برگزار شد، مدیر روابطعمومی معاونت سیاسی سازمان صداوسیما به تشریح جزئیات روز واقعه پرداخت و از شهادت مظلومانه دوتن از همکاران و همچنین ایستادگی اهالی رسانهملی در برابر این جنایت گفت.
جامجم، آینه شفاف حقیقت
در ادامه عبدالکریم خیامی،مدرس دانشگاه وعضو شورای صدور مجوزانتشار سازمان تنظیم مقررات رسانههای صوتوتصویر فراگیر در فضای مجازی درباره جنایت رژیمصهیونیستی که به آشکارشدن چهره کریه آن نزد جهانیان منجر شد، عنوان کرد: اینجا را زمانی که بنا گذاشتند، جامجم نامیدند. از جامجم در ذهن و تاریخ ایرانیان بهمثابه جامی یاد میشود که میتوان در آن ایران و جهان را دید. این بنا وقتی شیشهای باشد یعنی میتوان جهان را در آن شفافتر دید. در تاریخ حدود ۵۰ساله این بنا، شفافترین زمانی که میشد واقعیت را دید، همان دقایقی بود که تلویزیون داشت شعلههای آتش ساختمان شیشهای را نمایش میداد. رسانهملی به شفافترین شکل داشت سبعیت و حقیقت رژیمصهیونیستی را نشان میداد. در طول تاریخ هیچ رژیم و گروهی اینچنین بیپروا به مرکز یکی از مهمترین رسانههای منطقه حمله نکرده بود. این آشکارترین شکلی بود که میشد واقعیتی را که زیر خروار خروار فریفتگی پوشیده شده است، نمایش داد.
وی افزود: حماقت دشمنان باعث شد به زیباترین شکل، زمینه بروز چهره کریه رژیمصهیونیستی فراهم شود. جامجم سراسر آینه شد تا واقعیت زشت دشمن را به نمایش گذارد. در این چند روز اگر چند تصویر داشتیم که توانست باطن شیطانی این رژیم را به سراسر دنیا مخابره کند، صحنه سوختن ساختمان شیشهای در صداوسیما یکی از مهمترینآنهابود.
باید فصل تازهای را در حقوق ارتباطات تعریف کنیم
محسن شاکرینژاد، رئیس مرکز تحقیقات رسانهملی و استادیار گروه ارتباطات دانشکده ارتباطات و رسانه دانشگاه صداوسیما نیز در این بازدید بیان کرد: یکی از حوزههای مهم رسانه، حقوق ارتباطات است. براساس همه قواعد و کنوانسیونهای بینالمللی، حمله به رسانه و خبرنگاران ممنوع است اما شاهد بودیم که جلوی چشم همه عالم به آنتن یک برنامه زنده حمله شد، آنهم از سوی کسانی که مدعی حقوقبشر هستند. آمریکا، فرانسه و انگلستان در رشته ارتباطات صاحب کرسی هستند و اندیشمندان زیادی در این حوزه دارند، اما اخیرا در بازدید سفرای کشورهای مختلف از ساختمان شیشهای، آلمان، انگلیس و فرانسه حضور پیدا نکردند. ما بهعنوان معلمهای ارتباطات اعلام میکنیم برخلاف تمام کنوانسیونهای بینالمللی، به رسانه بهعنوان رکن چهارم دموکراسی و واسطه میان حاکمیت و مردم حمله شد و صدایی از سردمداران حوزههای ارتباطات، رسانه و حقوق درنیامدهاست.
وی با اشاره به لزوم گشایش فصلی جدید در دروس ارتباطات افزود: باید فصل تازهای را در درس حقوق ارتباطات تعریف و این مسائل را برای دانشجویان روشن کنیم. هریک از اساتید ارتباطات موظفند روایتگر این تهاجم وحشیانه باشند. شاکرینژاد ادامه داد: دشمن خیال میکرد با این کار میتواند صدای حقیقت را خاموش کند. این اتفاق به لطف خدا نیفتاد. بعد از این هم ما موظفیم که سر کلاسهایمان، برای دانشجویان و نسلهای آینده، این ظلم را روایت کنیم.
شاکرینژاد درخصوص اقدامات مرکز تحقیقات سازمان صداوسیما در راستای روشنسازی ابعاد مختلف این جنایت تاکید کرد: از زمان تهاجم، شروع به افکارسنجی مردم ایران دراینباره کردیم. سه موج نظرسنجی انجام دادیم؛ روز اول حمله، بعد از آتشبس و سهشنبه گذشته. دیدگاه مردم دراینباره را در اختیار سیاستگذاران رسانه و همچنین مسئولان کشور قرار میدهیم تا براساس افکارعمومی، با پشتوانه نظرات مردمی و مبتنی بر قدرت، تصمیمهای درست بگیرند. برای مثال در بخشی از نظرات مردمی شاهد هستیم که میگویند توانایی هستهای و موشکی کشور بههیچوجه نباید مورد مذاکره باشد.
نبرد امروز، رزم رسانه است
محمدرضا طورانی، استاد دانشگاه و فوقدکترای رسانههای اجتماعی، بازدید خود از این بنای خاطرهانگیز و نقش استادان ارتباطات برای نقل این جنایت را چنین روایت کرد: صحنههایی که امروز دیدیم، حاصل یک جنگ فیزیکی و کاملا واقعی است. رژیمصهیونیستی برای ایجاد خلأ قدرت نظامی، در روز اول، فرماندهان نظامی ما را به شهادت رساند و بلافاصله بعد از عملکرد مثبت و باورمند رسانهملی به سمت ایجاد خلأ قدرت رسانهای حرکت کرد. فکر میکرد با هجوم به ساختمان شیشهای بهنوعی خلأ رسانهای بهوجودمیآورد، اما برخلاف این باور، میدانداری رسانهملی و مرجعیت آن بیشتر شد. امروز نیز ساختمان شیشهای بهعنوان عمارتی ماندگار و نماد سازمان صداوسیما باقی خواهد ماند.
وی ادامه داد: اساتید دانشگاه، بهویژه استادان حوزه ارتباطات و رسانه باید نقش میدانداری را برای ارائه روایت اول، ماندگار و نافذ برعهده گیرند و الگویی را برای روایت ملی ارائه دهند. جنگ فیزیکی ۱۲روز طول کشید اما بعد از آن ما در منطقه خاکستری قرار داریم که در آن فعلا نه جنگ رخ میدهد و نه صلح؛ پس باید عهدهدار رسالت روایتگری شویم. قدرت رسانه، امروز بیشتر از موشک، توپ، تفنگ و هر نوع اسلحه مدرن است. اساتید رسانه باید در زمینه تربیت نسل جدید بهعنوان راویان این جنگ تحمیلی ۱۲روزه وارد عمل شوند.
ابعاد جنگ هیبریدی
محمدرضاطورانی، استاد دانشگاه مستند را قالب مهمی عنوان کرد که برای روایت این جنایت باید از آنها بهره برد. او تصریح کرد: جدای از روایت شفاهی که توسط خبرنگاران بهویژه در صداوسیما انجام میشود، باید مستندسازی شود. همان کاری که شهید آوینی برای دفاعمقدس انجام داد. امروز نیازمند شهید آوینی دیگری هستیم تا بتواند خاطرات آن ۱۲روز را تبدیل به گفتمان مقاومت ملی در حوزه رسانه کند.
وی افزود: ما امروز در حوزه جنگ شناختی و هیبریدی قرار داریم. ایجاد تفرقه و تجزیه، مهمترین اهدافی بود که رژیمصهیونیستی با کمک آمریکا برای حمله به ما دنبال کرد.
با توجه به اینکه دشمن به هیچیک از اهداف خود نرسیده، زخمیتر و کینهایتر از گذشته است. چون در رزم فیزیکی به این اهداف نرسید، در رزم رسانهای هدفهای خود را دنبال خواهد کرد. در این موقعیت، اساتید ارتباطات باید سربازانی تربیت کنند تا با احاطه به دیدگاههای جنگ نرم و حتی فرانرم، گفتمان شکلگرفته در حوزه مقاومت را، بهویژه برای کشورهای مسلمان، به گفتمانی فراملی مبدل سازند.
این استراتژیست رسانه بیان کرد: رژیمصهیونیستی در طول هشت دهه حیات منحوس خود، با فضاحت کامل شکست خورد. برای رسانهایکردن این شکست مفتضحانه باید از ظرفیت اساتید رسانه بهره ببریم. باید مختصات نبرد رسانهای را بازیابی و بازگویی کنیم تا بهعنوان تاریخ سینهبهسینه نقل و ماندگار شود. نقش رسانههای مکتوب نیز در این زمینه شاخص است تا با ارائه گزارش و تصاویر مستند و گرافیکی از این حمله، بازتاب مؤثری از این جنایت داشته باشند.